Németország és Franciaország módosítja napelemes pályázatait a Covid-19 miatt

Mindkét ország kormánya a szolár ágazat igényeire reagált azzal, hogy módosította a pályázatok rendszerét és intézkedéseket vett fontolóra az elmulasztott határidők miatt elvesztett támogatások kapcsán esedékes büntetések elkerülése érdekében.

2020. március 25., forrás: mnnsz.hu

A német pv magazine és a francia pv magazine cikke.

Németország szövetségi hálózati ügynöksége, a Bundesnetzagentur módosította a napelemekre vonatkozó pályázatai feltételeit, miután a múlt héten a fejlesztők felszólították őket a hálózati csatlakozás határidők későbbre halasztására azoknál az ipari méretű létesítményeknél, amelyeket az országos közbeszerzési program részeként építenek meg.

„A koronavírus különleges helyzetet teremtett” – jelezte a hatóság, miután intézkedett a projektek befejezésére vonatkozó határidők elmulasztása miatt kiszabandó büntetések elkerüléséről. A fejlesztők azért folyamodtak a felhíváshoz, mert a Covid-19 járvány miatt tevékenységeik szüneteltetésére kényszerültek.

A folyamatban lévő pályázatok késedelmet szenvednek, de a Bundesnetzagentur közlése szerint a fejlesztőknek a meglévő ütemterveket kell követniük a projektekre benyújtott ajánlatok esetében. Az eredményeket nem fogják online közzétenni, mert az a szokásos eljárásrend szerint újabb határidők megjelölését váltaná ki, ehelyett az eredményeket más módon fogják bejelenteni, amikor végeztek a Covid-19 helyzet értékelésével.

Adatok

Azonban továbbra is közzéteszik a pályázatokra vonatkozó legfontosabb adatokat, többek között a berkezett ajánlatok számát, és a felkínált elektromos áram tarifák tartományát. „Az olyan pályázati kiírásoknál, amelyeken napenergiával működő rendszerek is pályázhatnak, közzé fogjuk tenni a művelés alatt álló és legelő minőségű érintett területekhez rendelt kapacitásokat is” – ígérte a hatóság.

A francia kormány is tett lépéseket a fotovoltaikus ágazat segítésére. Az Energiaügyi és Éghajlat-változási Főtitkárság (Directorate General for Energy and Climate, DGEC) is későbbre halasztotta a napelemes pályázatok dátumait.

Például a talajra telepítendő napelemek pályázatát felosztották: az első fordulóban július 3-án a tervezett kapacitások harmadát fogják felosztani, míg a második, november 3-ára tervezett fordulóban a többit.

Válasz

„A DGEC meghallgatta a júliusi határidő megtartására vonatkozó kérésünket a volumen csökkentése mellett”– értékelte Xavier Daval, a francia megújuló energiákkal foglalkozó szakmai testület, a megújuló energiák szindikátusának elnöke. „A koronavírus hatásai ma a szektor minden érintettjében aggályokat ébresztenek: a modulgyártókban, a fejlesztőkben, gyártókban… De a fotovoltaikus projektek többi résztvevői is érintettek: a hálózatok üzemeltetői, az adminisztratív szolgáltatásokat nyújtók, ökológusok… Emiatt félnek a tevékenység normál menetéhez képest jelentős késedelmek bekövetkezésétől.”

A szakmai testület és energiaügyi részleg megvitatja a csatlakozási határidők és a be nem tartásukért járó büntetések kérdéskörét. „Átfogó és proaktív kormányzattal kerültünk szembe ” – közölte Daval a pv magazine-nal. A szektor Covid-19 utáni újraélesztésére vonatkozóan az iparág képviselője hozzátette: „Itt az ideje az iparág lendületének célkeresztbe vételének.”

Forrás: pv-magazine