Európai városok a nulla nettó energiafelhasználású épületek mellett

Helsinki és Valladolid városa, valamint a magánszektor vezetői válaszolnak a klímaválságra – és elkötelezik magukat a nettó nulla energiafelhasználású épületek mellett.

2020. DATE., forrás: mnnsz.hu

Helsinki ambiciózus lépés mellett döntött, hogy csökkentse a hőfogyasztást és növelje a megújuló energiaforrások felhasználásának arányát.

Mivel a szén-dioxid semlegesség egyre inkább „elvégzendő feladattá” válik, Helsinki városa is elvégzi a rá eső részt:

Vezető európai városok tettek ígéretet arra, hogy épületeik nettó széndioxid-kibocsátását nullára szorítják vissza. Finnországban Helsinki, Spanyolországban Valladolid írta alá a World Green Building Council (Zöldépítési Világtanács, WorldGBC) Net Zero Carbon Buildings Commitment dokumentumát (Nettó nulla széndioxid-kibocsátási elkötelezettség), az ingatlan szektor vállalatainak a BuroHappold, a Carbon Credentials, a Deerns, a Grimshaw Architects, a Grosvenor Group, a Newsec Finland és a Ylva vezetőivel karöltve.

Az Elkötelezettség aláírásával a városok és vállalatok arra tesznek ígéretet, hogy 2030-ig épületeik nettó energia kibocsátását nullára csökkentik, a városok pedig arra, hogy 2050-ig városuk valamennyi épülete eléri ezt a kitűzött célt. Több aláíró, így Helsinki is bejelentette szándékát, hogy még gyorsabban el kívánják érni e célt, mivel az épületek központi szerepet töltenek be a város fő célkitűzésének elérésében, hogy a város teljes mértékben szénsemlegessé váljon 2035-re, ami a világ egyik legambiciózusabb városi klímavédelmi célkitűzése.

Helsinki kibocsátásának 45%-a épületekből származik

Jan Vapaavuori, Helsinki polgármestere ezt közölte: „A klímaváltozás napjaink egyik legfontosabb kihívása, és az épületek az ellene folytatott küzdelem középpontjában állnak. Helsinki városa elkötelezett rendkívül merész lépésekre szánta el magát épületei hőfogyasztásának csökkentése és a megújuló energiák felhasználásának fokozása érdekében. Helsinki teljes kibocsátásának körülbelül 45 százaléka az épületekkel függ össze, ezért számunkra természetes, hogy itt kell klímavédelmi intézkedéseket hozni.”

Óscar Puente Santiago, Valladolid polgármestere ezt nyilatkozta: „A klímaváltozás elsöprő erejű, és Valladolid kimutatta elkötelezettségét polgárai életének jobbá tétele mellett, az épületek minőségének javítása útján. Innovatív, energiahatékony projekteken dolgozunk mind a középületek, mind a magántulajdonú épületeknél, modernizáljuk az épületeinket és napenergiát alkalmazunk. Az, hogy Spanyolországban a mi városunk az első, amely aláírta a nettó nulla széndioxid-kibocsátási elkötelezettségre vonatkozó dokumentumot, nagyszerű lehetőség annak bemutatására, hogy mit kell tenni.”

A spanyol város, Valladolid is elkötelezett a nulla nettó széndioxid-kibocsátású épületek mellett, beleértve a napenergia fokozott alkalmazását.

Valladolid ambiciózus új törvény meghozása mellett döntött, amelynek értelmében a következő évtől évente 3 000 otthon esetében kerül sor fejlesztésekre a központi fűtés, a megújuló energiák és az energiaellátás vonatkozásában 2020 és 2050 között. A nulla nettó széndioxid-kibocsátás előfeltétellé fog válni 2030 után a városi tanács által bérelt épületekre vonatkozóan.

Helsinki és Valladolid a világ 26 másik vezető szerepet betöltő városához csatlakozik ezzel a lépéssel, amelyek már aláírták az Elkötelezettséget. Ez az európai városok fokozódó eltökéltségét mutató jelzés fellendíti a „európai zöld megállapodást” (European Green Deal); amely az Európai Unió jövőbeli kiemelt kezdeményezése lesz, amely az első klímasemleges kontinens megalapozását szolgálja.

Az elkötelezettségek bemutatására egy brüsszeli összejövetelen került sor, amelynek házigazdája a BUILD UPON2 projekt volt. Bruno Sauer, a GBC España vezérigazgatója projekt koordinátorként ezt mondta: „Mivel e héten kezdődik Madridban a COP25 éghajlat-változási konferencia, a BUILD UPON2 projekt partnerei felhívják a közélet és a magánszektor vezetőit, hogy kötelezzék el magukat épületállományuk dekarbonizációja mellett, és velünk együttműködve dolgozzanak ki merész stratégiákat épületeink felújítására és újjáalkotására.

A magánszektor vezetői is felveszik a kesztyűt

A magánszektor vezetői is fellépnek a kihívás kezelése érdekében Ylva, a Helsinki terület kiemelt ingatlan tulajdonosa elkötelezte magát, hogy 2025-re valamennyi épületében folytatott tevékenységénél megvalósítja a nulla széndioxid-kibocsátást. Helsinki városához hasonlóan a vállalat is törekszik a fizikai formában megjelenő széndioxid kezelésére, ami egyre nagyobb jelentőségű klímaügyi problémakört jelent.

Antti Kerppola, az Ylva vezérigazgatója így nyilatkozott: „A mi feladatunk, hogy támogassuk Helsinki klímasemleges város célkitűzését, és az elkötelezettséget vállalókhoz csatlakozással azt kívánjuk bemutatni, hogy megfordítható a játszma, ha ambiciózus célokat és terveket tűzünk magunk elé. Reméljük, hogy ezzel a lépéssel inspirálni tudjuk a 30 000 fős, erős diákközösséget, amellyel vállalatunk napi szinten érintkezik.”

Hozzájuk csatlakozik a Newsec Finland, egy a befektetőknek és az épületek tulajdonosainak teljes körű ingatlan szolgáltatásokat nyújtó szolgáltató, amely Finnországban 15 milliárd euró értékű eszközállományt kezel. Az elkötelezettségben vállaltak szerint 2030-ra minden általuk használt iroda nettó nulla széndioxid-kibocsátású lesz.

A Grosvenor Csoport, amely egyike a világ legnagyobb magánkézben lévő ingatlankezelő vállalatainak, szintén aláírta az elkötelezettséget képviselő dokumentumot. Az általa közvetlenül kezelt épületek – beleértve a védett történelmi épületeket is – 2030-ig nettó nulla széndioxid-kibocsátásúra alakításán kívül a vállalat elkötelezett az összes, portfóliójában szereplő, közvetlenül vagy közvetve általa kezelt épület 2050-ig történő opcionális nettó nulla széndioxid-kibocsátásúra alakítása mellett is.

A Grimshaw Architects egy Londonban székelő építészeti vállalat, amely 2030 előtt el akarja érni, hogy az összes irodájuk elérje a nettó nulla széndioxid-kibocsátást az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Dubajban és Észak-Amerikában. Amellett is elkötelezték magukat, hogy 2030-ra nettó nulla széndioxid-kibocsátású épületeket fognak tervezni, és dolgoznak azon, hogy az építőipari értéklánc is támogassa ezt a célkitűzést.

A hollandiai székhelyű, tevékenységét a világ különböző részeiben végző Deerns egy független tervező cég, amely arra vállalt kötelezettséget, hogy 2025-ig eléri a nulla széndioxid-kibocsátást saját irodái üzemeltetésénél, és oktatás valamint befolyásgyakorlás révén fő irányzattá igyekszik tenni a nettó nulla széndioxid-kibocsátást azzal, hogy jövőálló, „szénsemleges” terveket készít.

A BuroHappold Engineering egy egyesült királyságbeli integrált tervező és konzultációs vállalat, amely 23 helyszínen működik világszerte, elkötelezte magát a nettó nulla széndioxid-kibocsátás saját üzleti tevékenységei esetében történő elérése mellett 2021-ig; emellett úttörő célkitűzést vállalt tervezési projektjei kapcsán: az összes új építésű projekt nettó nulla széndioxid-kibocsátású lesz 2030-ra, és az összes új projekt 2050-re. A Buro Happold élére állt a nemrégiben indított ‘Engineers Declare’ kampánynak is, amely az Egyesült Királyság iparát szólítja fel együttműködésre a nettó nulla energiafelhasználású épületek gyors megvalósítása érdekében.

A nulla széndioxid-kibocsátású gazdaság elérésének lehetővé tétele

A „Carbon Credentials” egy szakmai szolgáltatásokat nyújtó szervezet, amely a legnagyobb vállalatokkal és ingatlantulajdonosokkal dolgozik az energiafelhasználás csökkentésén és a fenntarthatóság hatásainak kezelésén. Saját hatásaik csökkentésén túl a Carbon Credentials elkötelezi magát a nulla széndioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás mellett, és 2019-ben az általuk elősegített, ügyfeleiknél megvalósult kibocsátás csökkentés meghaladta a 40 000 tonna CO2 mennyiséget.

Az Ylva, a Newsec, a Grosvenor, a Grimshaw Architects, a Deerns és a BuroHappold csatlakozása az Elkötelezettséghez előkészíti útjukat az EP100-hoz csatlakozáshoz – ez egy globális vállalati vezetési kezdeményezés az energiával intelligens módon bánó cégeknek, ennek kezelésében a The Climate Csoport az „Alliance to Save Energy“ társulattal közösen vesz részt. Ez segíti az energiafelhasználás szempontjából intelligens, az az energiát hatékonyabban felhasználni törekvő cégeket az az üvegházhatást okozó gázok (greenhouse gas emission, GHG) kibocsátásának csökkentésében, és a tiszta gazdaság megvalósításának felgyorsításában. Az, hogy az Elkötelezettség az energiahatékonyságot létfontosságú komponensként illeszti az a nettó nulla széndioxid-kibocsátási stratégiába, támogatja az energia termelékenység javítását. (HCN)

Forrás: pv-magazine