A farmok napelemes fejlesztései megmenthetik a gazdákat és a művelt területeket

Bostonban a „Solar and Storage Northeast“ vizsgálóbizottság napenergia területén működő szakértőkből, szakpolitikai igazgatókból és országos közösségi napenergia vezetőkből álló tagjai annak megvitatására ültek össze, hogy mit lehetne tenni a közösségi napenergia projektek és a mezőgazdasági területek tulajdonosainak szimbiotikus kapcsolata érdekében.

2020. február 22., forrás: mnnsz.hu

A napelem sorozatok gazdálkodásra alkalmas területeken történő elhelyezésének legjobban dokumentált előnye a gazdák számára a földbérleti szerződésekből fakadó pénzügyi könnyebbség.

„Sokszor ezek a bérleti konstrukciók megtakarítást jelentenek a gazdaság számára“ – jelezte Brad Mitchell, a Massachusetts-i Gazdálkodási Iroda (Massachusetts Farm Bureau) általános igazgató helyettese és szakpolitikai igazgatója. Különösen igaz ez az állam emblematikus növényét – a vörös áfonyát – termelő gazdákra.

Bár Massachusetts és New York betekintést adtak a közösségi szolár és a gazdaságok együttélésének lehetséges jövőjébe, addig Bostonban a Solar & Storage Northeast résztvevői abban egyetértettek, hogy csak most kezdjük feltárni a lehetséges utakat.

Jelenleg a vörös áfonya termesztői különleges szerepet töltenek be az energetikai forradalomban, ők azok, akik ráirányíthatják a figyelmet a közösségi napenergia sokáig figyelmen kívül hagyott hosszú távú előnyeire. A vörös áfonya mint termény esetében az a helyzet, hogy a betakarítás folyamatának költségei meghaladják a leszüretelt áfonya értékét. Emiatt a termelők számára előnyt jelent a mocsaras területek leminősítése és a termőterület napelem parkká alakítása. A földbérleti szerződések nem csak a termeléssel kapcsolatos veszteségeket fedezik, de a földterületet sem kell kizárni a jövőbeli fejlesztésekből.

„A napenergia az egyetlen olyan [típusú] fejlesztés, ahol a felhasznált terület továbbra is újra felhasználható marad “ – folytatta Mitchell, és az összes előadó maradéktalanul egyetértett abban, hogy a napelemes fejlesztéseket alulértékelik. A vörös áfonyához hasonló termények esetében – amikor letelik a bérlet rendszerint 20-30 éves futamideje – a gazdák teljesen szabadon dönthetnek, hogy visszatérnek-e a termeléshez, ha a termesztési költségek/haszon egyenlege a pozitív irányba tolódik el. Ha nem, akkor ismét bérbe adhatják a területet, ezzel megszilárdíthatják bevételi forrásaikat és stabilizálhatják pénzügyi helyzetüket a következő évekre vonatkozóan.

Ez ráadásul leszereli azt a gyakori, fejlesztés elleni érvet, hogy nem számít, mi kerül oda, mindenképpen elveszítjük a kiváló termőtalajt. Mitchell óriási lehetőségnek tekinti ezt, amely a napelem fejlesztések és a termőterületek megőrzésének párosítása révén növelné a közösségi napenergia támogatottságát és hosszabb távon a talaj megőrzését is, az előadó csoportja e tekintetben egyetértett.

Massachusetts államban a föld megóvásával kapcsolatos érv önmagában nem fogja sikeressé tenni a közösségi napelemeket.

Több mint földbérlet

„Nem beszélünk eleget a közösségi [napelem] parkok által nyújtott egyéb szolgáltatásokról“ – vélte Hannah Muller, a Clearway Energy Csoport közrenddel foglalkozó igazgatója. Muller a továbbiakban kiemelte a közösségi napelemek által nyújtott egyéb ökorendszer szolgáltatásokat, beleértve a füves területek élőhelyet és beporzást biztosító szerepét, valamint vízmegtartó képességét. Úgy véli, ha állami vagy önkormányzati szinten ellentételezés állna rendelkezésre a napelem sorozatok által nyújtott szolgáltatásokért, akkor ez lökést adhat olyan projekteknek, amelyek pénzügyi szempontból nem lennének optimális projektek.

Az előadók abban is egyetértettek, hogy szükség van a termelésért járó méltányos ellentételezésre, amelyet iparági számításokkal kell alátámasztani, és amelyek az állam szintjén kidolgozott kísérleti közösségi napelem programok révén tehetők elérhetővé. A másik pénzügyi könnyítés, amelyet illetően a csoport azonos nézetet vallott, a leszerelési költségek, konkrétan a leszerelési kötvények csökkentése volt.

A Hodgson Ross ügyvédi iroda képviselője, Dan Spitzer jogi képviselő egyik legfontosabb aggálya is ez volt:

„Sokkal több pizzázó zárt be, mint napelem park, azoknak mégsem kell leszerelési kötvényt biztosítaniuk.“

Forrás: pv-magazine