A Longi felfedi a kétoldalas modulok vizsgálati eredményeit

A Longi PERC kétoldalas moduljainak a német TÜV SÜD intézet által egy kínai vizsgálati területen lefolytatott vizsgálata meglepően magasabb áramtermelési nyereséget mutatott a festett és a fűvel borított felszínekről érkező fényvisszaverődésnek köszönhetően. A Longi állítása szerint a létoldalas panelek alacsonyabb hőmérsékleten üzemelnek, mint az egyoldalas változatok.

2019. október 1., forrás: mnnsz.hu

A kínai modulgyártó, a Longi Solar közzétette saját PERC kétoldalas moduljai azon vizsgálati eredményeit, amelyek a Németországi székhelyű, vizsgálatok lefolytatásával és tanúsítványok kiadásával foglalkozó TÜV SÜD által végzett vizsgálatok során születtek.

A Longi azt közölte, hogy a vizsgálatokat egy kísérleti naperőműben, Ding’an megyében végezték, Kína legdélebbi területén, a sziget tartomány Hainanban. A gyártó azt jelezte, hogy a modulok hozamára vonatkozó eredményeket különböző felületekről történő visszaverődés mellett végezték 2018 szeptembere és április között.

A Hainan-i kísérleti naperőmű.

A cég közlése szerint a napfény éves besugárzási teljesítménye 1668,4 kWó/kWp/m² volt, míg az éves átlaghőmérséklet 24 Celsius fok körüli. A Longi még hozzátette, hogy a napelem modulokat hasonló mértékben árnyékolt körülmények között helyezték el, 1-1,5 méteres magasságban. A gyártó sugárforrást telepített az elülső modul elejének acél részére, a ferde szögben érkező besugárzás és a besugárzás pontos rögzítésére, és két sugárforrást a hátsó modul tetejére és aljára a hátsó oldalról tükröződő sugárzás rögzítésére. Hőelemeket is használtak a hátsó modulok közepére és szélére helyezve az egyes modulsorok üzemi hőmérsékletének mérésére.

Meglepő eredmények a sugárzásvisszaverő-képesség terén

A Longi a modulokat különböző sugárzásvisszaverő-képesség mellett vizsgálta, többek között 67,21%-os sugárzásvisszaverő-képességű fehér festék, (43.1%-os) cement, (40,46%-os) homokos talaj és (16,1%-os) füves talaj esetén.

A kétoldalas PERC modulok energiahozamai jelentős mértékben megugrottak, amikor 1,5 méteres magasságban helyezték el őket, a nyereség 10,1% volt a füves talaj, 15,82% homok, 14,5% cement és 20,59% a fehér festett felületek esetében, az azonos feltételek között vizsgált egyoldalas PERC modulokkal összehasonlítva. Az eredmények a Longi meglátása szerint illeszkednek abba a trendbe, amely szerint minél magasabb a felszíni fényvisszaverődés, annál magasabb az energianyereség. „Az energianyereség akár a 20,59%-ot is eléri a fehérre festett felszíneknél, amelyeknek a visszaverő képesség 67,21%, míg a füves felszíneké 10,1%, amely magasabb a várt értéknél” – jelentette ki a gyártó.

A kínai vállalat azt is jelezte, hogy a kétoldalas technológia nyújtotta nyereség ebben a régióban nyáron magasabb, a hosszabb reggeli és esti időszakoknak, valamint a nap beesési szög időszakos váltakozásának köszönhetően. „2019 januárjában és februárjában az energianyereség 5%-kal alacsonyabb, mint a többi hónapban, amelyet elsősorban a nap elevációs szöge idéz elő” – közölte a Longi.

Alacsonyabb hőmérsékletek

A panelek hátsó oldalán elhelyezett érzékelők segítségével a gyártó mérte a kétoldalas és az egyoldalas modulok üzemi hőmérsékletét is. A kétoldalas modulok alacsonyabb üzemi hőmérsékleten működtek a több infravörös sugárzásból fakadó alacsonyabb hőhatásnak köszönhetően. A cég úgy véli, hogy az eredményekhez hozzájárult a 2 mm+2 mm vastagságú üveg használata is, amely nézetük szerint nagyobb hőelvezetési sebességet biztosít, mint a 3,2 mm-es üveg hátlappal rendelkező panelek.

„Összefoglalva, a TÜV SÜD Hainan-i kísérleti projektje teljes mértékben igazolta a Longi Hi-MO PERC kétoldalas modulok kiváló energiatermelési teljesítményét, és határozottan alátámasztotta a fényvisszaverődés, a telepítési magasság és a szórt fény arányának hatását a kétoldalas modulok energianyereségére” – nyilatkozta a vállalat.

A Longi már májusban elindította a Hi-MO 4 modult, 18,5 és 19,2% közötti hatékonyságról és akár 430 wattos névleges teljesítményről számolt be.