A Sonnen háztartási akkumulátor tulajdonosainak bevételt kínálnak a hálózatkiegyenlítési szolgáltatásokból

A német tárolórendszer szolgáltató azt tervezi, hogy „Sonnen-Flat” kifizetési csomagja segítségével hozzásegíti az ügyfeleket a virtuális erőműve bevételeiből történő részesedéshez.

2019. november 22., forrás: mnnsz.hu

A német tárolórendszer szolgáltató, a Sonnen bemutatta új fotovoltaikus akkumulátorát, és megvásárlóinak lehetőséget kínál, hogy osztozzanak az elektromos hálózat üzemeltetője által kifizetett összegen, az üzemeltető pedig a háztartási rendszereket a hálózat kiegyenlítésére használja fel.

„A Sonnenbatterie 10 rendszerrel és legalább 11 kWó kapacitással rendelkező ügyfelek évente 119 euró nyereségrészesedést kapnak, amelyet 10 évig garantálunk” – közölte a vállalat.

A Wildpoldsried-i székhelyű vállalat, amely a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó óriáscég, a Shell tulajdonában áll, idén előminősítésen vett részt virtuális erőművével – amely ügyfelei összekapcsolt háztartási rendszereiből épül fel – így képessé vált hálózatkiegyenlítési szolgáltatásokat nyújtani Németországban. A Sonnen szeretné megosztani a keletkező árbevétel egy részét az akkumulátorok tulajdonosaival.

Moduláris rendszer

A vállalat azt tervezi, hogy új, 4,6 kW kapacitású Sonnenbatterie 10 terméke lesz az új szabványnak számító termék Európában. A gyártó szerint az eszközt úgy fejlesztették ki, hogy eleget tegyen az egyre magasabb energiafogyasztási normáknak, amelyeknek hajtómotorja az elektromos gépkocsik és hőszivattyúk terjedése.

A lítium-vas-foszfátos akkumulátorokat moduláris rendszerként mutatták be, a Sonnen által közzétettek szerint 5,5-27,5 kWó kapacitás áll rendelkezésére. A kereskedelmi alkalmazásokhoz a termék képes 247,5 kW tárolási kapacitást biztosítani. Az új modell árát elődei szintjén állapították meg, tájékoztatta a Sonnen szóvivője a pv magazine-t.

Az árszint az egyes háztartások követelményeinek megfelelően változik, a gyártó és az ügyfél közösen becslést készítenek az évente igényelt hálózati energia nettó mennyiségéről – ha igényelnek – és ennek megfelelően számítják ki a havi kifizetéseket.

El fogják törölni a Sonnen „napközösségben” fizetendő díjakat, közölte a cég, és a meglévő ügyfelek választhatnak, hogy maradnak a korábbi szerződésüknél, vagy áttérnek az új „Sonnen-Flat csomagra”.

A cég dolgozik újabb hálózati árbevétel lehetőségek kidolgozásán is a VPP rendszerben kapcsolódó ügyfelek számára.

Forrás: pv-magazine