Napelem panelek fűtése a hó leolvasztásához

Egy norvég cég módszert dolgozott ki a hó napelem panelekről történő leolvasztására, hogy elkerüljék a tetők és a panelek túlzott terhelését, különösen az ipari léptékű kereskedelmi és ipari sorozatok esetében. A panelek felmelegítéséhez a hó sűrűségét mérő ellenőrző rendszert egyenárammal működő hálózati tápegységhez csatlakoztatják.

2020. március 18., forrás: mnnsz.hu

A norvég technológiai vállalkozás, az Innos olyan a tömeg nyomon követésére alkalmas rendszert dolgozott ki, amely képes bekapcsolni, hogy leolvassza a havat a tetőn elhelyezett fotovoltaikus panelekről. A Weight Watcher (tömeg figyelő) technológiát, amely a modulok felületét használja a hó leolvasztásához, annak érdekében hozták létre, hogy elkerüljék a panelek vagy a tetők biztonságosságának csökkenését.

„Ha áramot vezetünk át egy diódán, ahogy egy napelem cella is tesz, akkor a cella felmelegszik és a hó elolvad” – nyilatkozta Tommy Stromberg, az Innos vezérigazgatója a pv magazine számára. „A kihívás az áram hozzáadásának képességében, az áram ellenőrzésében rejlik, valamint a leolvasztás ideje alatt felhasznált áram optimalizálásában.”

A rendszer részét képezi a hó sűrűségét mérő vezérlési rendszer, amelyet egy manőverező rendszerrel kapcsolnak össze, és egy kapcsoló, amely az egyenáramú hálózati tápegységekhez csatlakozik. Azok az egységek a napelem modulokhoz csatlakoznak, és amikor a hó teljesen befedi a paneleket, akadályozza normál működésüket, akkor képesek áramot juttatni a fotovoltaikus rendszerbe.

„Fontos, hogy a lehető legkevesebb áramot juttassuk a rendszerbe, nehogy megnöveljük az üzemeltetési költségeket.” – tette hozzá Stromberg. Miután a hó elolvad, a panelek visszaállnak az áramtermelésre, és ellensúlyozzák az olvasztáshoz felhasznált energia mennyiségét.

A rendszer óránként és négyzetméterenként körülbelül 2 kg hó megolvasztására képes.

Az ilyen rendszerek üzembe helyezéséhez a modulok gyártójának hozzájárulása szükséges, ellenkező esetben érvénytelené válhat a garancia. „Az évek során együttműködést folytattunk a világ legnagyobb modulgyártói közül néhánnyal az élettartam-vizsgálatok során” –jelezte Stromberg. „Mostanáig a REC, a JA Solar, a Longi és néhány másik gyártó által nem érvénytelenített garanciális tanúsítványokkal rendelkezünk, amelyek igazolják, hogy nincs kihatással sem a hozamokra, sem a [panel] élettartama során fellépő károsodásra.”

A vezérigazgató szerint a Weight Watcher alapvetően alkalmazható az összes szabványos kristályos modulhoz, beleértve az utólag felszerelteket is.

Az Innos arról számolt be, hogy Norvégiában már több mint 30 000m2 tetőterületen alkalmazták. „A klímaváltozás miatt a sűrű havazás inkább rövidebb időszakokban jelentkezik, nem tartósan elhúzódó, intenzív havazás formájában“ – közölte a cég. „Ez azt jelenti, hogy védelmet kell biztosítani a nagyobb terhelést nem bíró tetőknek.”

Stromberg vezérigazgató szerint a Weight Watcher rendszerrel kapcsolatos költségek ráterhelhetők lennének a hatalmas tetőfelületekkel és közepes méretű napelemes rendszerekkel rendelkező kereskedelmi és ipari vállalatokra. „Az élettartam meghosszabbítása a leginkább környezetbarát és költséghatékony tevékenység, amelyet a régi épületek és a napelem telepítések párosítása terén végezhetünk – mondta. „Az Innos Weight Watcher rendszerével sokkal szilárdabb lábakon állhat üzleti szempontból.” Az Innos vezetője hozzátette, hogy a hóolvasztó rendszer költségét négyzetméterre vetítve érdemes kiszámítani, nem pedig wattérték alapján.

A telepítők számára további előnyt jelent, hogy alacsonyabb a hó eltávolításával kapcsolatos költség és a magasban végzett munkával kapcsolatos kockázat is, mivel nincs szükség kézi munkavégzésre.

Az Innos megerősítette, hogy a technológiája telepíthető régebbi, gyengébb tetőkön elhelyezett napelem panelekre is, különösen az 1970 előtt épült kereskedelmi létesítményeken, amelyek rendszerint legfeljebb 150kg/m2 hóterhelést bírnak el.

„A már telepített napelemeken felül jelentkező jelentős hóteher meggyengítheti a tetőket, és felmerül az összeomlásuk veszélye” – vélte Stromberg. „A Weight Watcher rendszer ez elleni biztosítássá válik, mivel ez egyrészt ellenőrzés alatt tartja a tetőt érő hóterhelést, másrészt gondoskodik a leolvasztásáról, mielőtt túl nagy tömeget jelentene.”

Forrás: pv-magazine