Csehország újabb 1,9 GW napenergia kapacitást tervez 2030-ig

Elutasította a megújuló energiára vonatkozó magasabb célkitűzést a cseh napelem szövetség, amely Miloš Zeman elnököt azzal a váddal illeti, hogy meg akarja semmisíteni a cseh fotovoltaikus ágazatot. 2019-ben az országban mindössze 7 MW új kapacitás telepítésére került sor.

2020. január 21., forrás: mnnsz.hu

Csehországban a miniszterelnök-helyettesi és az ipari és kereskedelmi miniszteri posztot is betöltő Karel Havlicek jelentette be, hogy az ország megújulókra vonatkozó célkitűzését 20,8%-ról 22%-ra emelték. Az ország által felhasznált elektromos áram 15,6%-a tiszta elektromos áram.

Havlicek közlése szerint 2030-ra a napenergia termelés várhatóan 1,9 GW új termelési kapacitással fog bővülni. Csehország 2019 végén körülbelül 2 080 MW telepített napelem kapacitással rendelkezett, bár ebből csak 7 MW készült el tavaly, és körülbelül 30 MW az utóbbi öt év során.

A hatóságok nem fejtették ki, hogyan lehetne elérni a megemelt célkitűzést, illetve hogy vajon a napenergia továbbra is ki lesz-e zárva a megújuló energia kapacitások árveréseiből.

Mellőzött lehetőség

„Az új célkitűzések egyértelműen sikert jelentenek, hiszen egy évvel ezelőtt a cseh minisztérium nem akart jelentős mértékű napelem bővítéssel számolni, eltekintve évi néhány megawattal a lakossági napelemek terén” – jelezte a cseh kereskedelmi testület, a Solární Asociace a pv magazine számára kiadott nyilatkozatában. „A célkitűzésből azonban továbbra is hiányzik a műszaki és gazdasági potenciál, amely sokkal magasabb lehetne, 2030-ig elérhető lenne a 3 GW és a 9 GW.“

A kereskedelmi testület azt állítja, hogy nem léteznek az 1,9 GW 2030-ig történő eléréséhez szükséges szakpolitikák, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az idei és a következő évben nincs vagy minimális esélye van bármilyen energia kapacitási árverés megtartásának.

„Az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumnak még nem sikerült véglegesítenie az árverések bevezetéséről szóló törvény tervezetét“ – jelezte a napelem szövetség. „A tervezet jelenlegi változatában a szolár napelemek ki vannak zárva [az árverésekből].“

Fotovoltaikus iránti ellenszenv

A Solární Asociace tájékoztatása szerint a kormány elvárja, hogy az ipari léptékű napelem létesítményeket vagy támogatás nélkül vagy beruházási szubvenciók felhasználásával építsék meg.

A szövetség azzal vádolja Miloš Zeman cseh elnököt, hogy tönkre akarja tenni az ország szolár ágazatát, miközben a miniszterelnök Andrej Babiš és helyettese, Havlicek nem tiltakoznak eléggé a szolár létesítményekre kivetett visszamenőleges terhek ellen. „Ilyen hozzáállás mellett megkérdőjelezhető, hogy vajon a befektetők és a bankok hajlandóak lesznek-e a közeljövőben az ipari léptékű napelem létesítményekbe beruházni“ – tette hozzá a szervezet.

Csehország fotovoltaikus kapacitásainak zömét 2009 és 2011 között telepítették betáplálási tarifákra (feed-in tariff, FIT) épülő rendszerben, amit azóta a sajtó túlzottan nagylelkűnek bélyegzett, miközben csalással vádolták meg az ország „szolár hercegeit”. 2014-ben különleges, 26%-os szolár adót vetettek ki azokra a tarifákra, amelyeket a 2010-ben csatlakoztatott ipari léptékű erőműveknek fizettek ki.

Halvány kilátások

A Solární Asociace arra számít, hogy Csehországban idén 20-30 MW napelemet fognak telepíteni új lakóépületeken és kereskedelmi létesítményeken. „Figyelembe véve a cseh munkaerőpiac szűkösségét nem számítunk arra, hogy az osztott termelés képes lenne évente 40-50 MW-ot meghaladó ütemű növekedésre“ – árnyalta a képet.

Az országban a háztetőn elhelyezett napelemes rendszerek támogatása a Zöld Megtakarítási Programon (Green Savings Program) keresztül történik, míg a napenergia-plusz-tárolás projekteké külön e célt szolgáló rendszerben.

Forrás: pv-magazine