Mostantól engedélyezik az energia közösségeket Franciaországban

Mostanáig Franciaország energiaügyi jogszabályaiban egy lábjegyzet fogta vissza az ország saját közösségi fogyasztását, mivel az ilyen projekteket „kísérleti” állapotúnak minősítették és legfeljebb öt éves időtartamra engedélyezték. Ennek a lábjegyzetnek a március elején történő eltávolítása azt jelenti, hogy engedélyezik a saját közösségi fogyasztásra épülő energia közösségeket az egész országban.

2020. március 23., forrás: mnnsz.hu

A A francia pv-magazine-ban jelent meg

Franciaország energiakódexében február végéig egy lábjegyzet határozta meg, hogy a saját közösségi fogyasztáson alapuló projektek öt évig kizárólag kísérleti üzemben működtethetők. Ez a lábjegyzet azonban most törlésre került, és a hozzá kapcsolódó rendelkezés sem szerepel a törvénycikkben, ami azt jelenti, hogy a fogyasztók és a termelők szabadon alakíthatnak önkiszolgáló energia közösségeket mostantól az országban.

Franciaország napenergia ágazatának kereskedelmi testülete, az Enerplan már meg is kapta az erre vonatkozó megerősítést az ökológiai és szolidáris átmenetért felelős minisztériumtól. A jogi osztályuk által lefolytatott vizsgálatot követően a Minisztérium úgy döntött, hogy eltávolítja az energiaügyi jogszabályból a saját közösségi fogyasztás kísérleti aspektusát.

Az energia közösség koncepciója a földrajzilag egymás közelében található fogyasztókat és a fotovoltaikus energia termelőit kapcsolja össze egyetlen saját fogyasztással rendelkező egységgé. Ez a változás különösen nagy jelentőségű a bővített saját közösségi fogyasztást fedező egységeknél, amelyek esetében a földrajzi határokat most tartósan egy kilométeres sugarú körben jelölték meg.

Ez jó hír az iparág számára, azonban az Enerplan sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy mostanáig nem került sor további intézkedésekre az ilyen bővített saját fogyasztást fedező projektek támogatására. Például a jelenlegi rendelkezések értelmében a bővített saját fogyasztást fedező projektek kizárólag kisfeszültségű hálózaton működhetnek, ami kizárja a jelentős energiafogyasztókat.

„A rendszer potenciális ügyfeleket zár ki, például gyárosokat vagy olyan értékesítőket, akik például hűtőházakat üzemeltetnek, mindazokat, akik közepes feszültségű hálózatot alkalmaznak. A korlátozás a kívánttal ellentétes hatást ér el az ilyen tevékenységek esetében”, majd hozzátették: „a jelenlegi helyzetet figyelembe véve az intézkedések törvénybe történő átvezetésére nem számíthatunk” – foglalta össze David Gréau, az Enerplan szóvivője a pv magazine számára.

Az Enedis szerint Franciaországban 209 negyedik negyedévének végén 435 773 telepített napelem csatlakozott a hálózathoz, 65 314 erőmű szolgálta a saját fogyasztást, amelyek összesen 257,86 MW üzembe helyezett kapacitást képviseltek. Továbbá körülbelül húsz saját közösségi fogyasztáson alapuló projekt fejlesztését végezték el a kísérleti szakaszban, és 2019 végén ezeket üzembe is helyezték.

Forrás: pv-magazine