Freedom Solar: rekordszintű nyereség és bővülés Texas lakóépületek és kereskedelmi napelem szegmenseiben

„Az akkumulátor soha nem fog megtérülni, kivéve, ha zombi apokalipszis jön vagy ha több részre szakad az Egyesült Államok.”

2020. március 2., forrás: mnnsz.hu

Az Austin-i székhelyű Freedom Solar alapítása (2007) óta most zárta az eddigi legnagyobb nyereséggel az évet – amely egyébként is rendkívül nagyszerű évnek tűnik az egyesült államokbeli napnergia ágazat számára. Ráadásul, Willie Nelsonszóvivőként vállal részt benne.

Az Egyesült Államok napelemekkel foglalkozó szervezete, a SEIA szerint Texas a 4. helyezett az amerikai államok napenergia rangsorában, amely mögött jórészt a közmű szegmens húzódik meg, bár 2019 harmadik negyedévében rekordot döntött az Egyesült Államok lakóépületek szegmense 712 MW napelem telepítésével.

Mit jelentett ez a Freedom Solar számára? A 2019-es árbevétel 75%-kal történő megugrását, amellyel csaknem elérték az 50 millió dollárt; 1288 kereskedelmi célú és lakóépület napelemes rendszerének, összesen 13,7 MW kapacitásnak a telepítését, amely 2018-ban 8 MW-t tett ki. 2007-Es alapítása óta a Freedom több mint 67 MW főként SunPower napelem panelt telepített.

Apv magazine meginterjúvolta Kyle Frazier-t, a Freedom Solar árbevételekért felelős tisztviselőjét. Frazier azt mondta, hogy Texas „egy összetett piac, 15 önkormányzattal és 100 szövetkezettel” és hogy „itt hatalmas területet kell lefedni.”

„Texas feljövőben van – bár ez kicsit lassan következik be, mert a gazdasági helyzet nem igazán lenyűgöző.”

A vállalat 180 munkavállalót foglalkoztat. Frazier így mutatta be: „Ez egy szolgáltató cég, és a siker kulcsa jórészt a megfelelő emberekben rejlik.“ Beszél arról, hogy nagyszerű hetet zártak, mivel 100 kW napelemet telepítettek, tekintettel arra hogy nagyszerűen ment az egész hónap – annak köszönhetően, hogy a megfelelő emberek dolgoztak a megfelelő helyen.

Frazier úgy véli, hogy a területen élők azt átlagosnál tájékozottabbak és tudatosabbak a napenergia terén, és ez az adókedvezményekkel párosítva oda vezetett, hogy a cég drámaian megnövelte az eladásokat.

A kapcsolódó energiatárolás aránya alacsony, 5-10% között – jelezte Frazier –, hozzátéve, hogy „ez még mindig a gazdag emberek játékszere, az akkumulátorok sohasem fognak megtérülni, kivéve, ha kitör a zombi apokalipszis vagy ketté szakad az Egyesült Államok.”

A Freedom értékesítései 2019-ben 94%-kal nőttek. Már régóta San Antonio és Austin számít Texas legnagyobb napenergia piacának, mégpedig az önkormányzat tulajdonában lévő közművek által felajánlott visszatérítéseknek köszönhetően. Miközben a napelemek telepítésének árai folyamatosan zuhannak, egyre nő a napenergia iránti érdeklődés a szabályozásba be nem vont területeken, ahol az állam népességének mintegy 85%-a él, beleértve Houstont és a Dallas-Fort Worth metroplexumot.

2019-ben a Free Solar lakóépületekkel kapcsolatos értékesítésének körülbelül a fele érkezett Austin piacáról.

Előre tekintve a Freedom növekedési üteme 2020-ban meghaladta a 80%-ot. A cég arra számít, hogy csak az év első negyedévében 400 új projektet fognak elindítani. A Freedom 2019-ben 82 új dolgozót vett fel, és aúgy számítanak, hogy az év végéig még 89 munkavállalót tudnak alkalmazni.

A napenergiát illetően a Freedom növekvő tendenciákat tapasztal a texasi autókereskedéseknél is. A Freedom Solar vállalati ügyfelei közé tartoznak a Whole Foods, az Office Depot, a Lake Flato Architects, a Texasi Egyetem és természetesen a Guido & Companies nevű cég.