Kuba új szabályokat vezet be, pénzügyi ösztönzést a saját megtermelt energiát fogyasztóknak

A kubai kormány 345-ös számú rendeletével bátorítani kívánja a fogyasztókat a tetőn elhelyezett napelemek telepítésére. Az új szabályok többek között támogatni fogják a többlet energia értékesítését az ország elektromos hálózatán belül.

2019. november 29., forrás: mnnsz.hu

Kuba kormánya új szabályokat vezetett be, amelyek ösztönzéseket, importvámok alóli mentességet és adókedvezményt biztosítanak a megosztott energia megtermelőinek, hogy lehetővé tegyék napelemek telepítését és a megújuló energia megvásárlását.

„Az Energiaügyi és Bányászai Minisztérium támogatja az energia fogyasztók általi előállítását is – ez vonatkozik a lakóépületek szektorára is – megújuló energiákra épülő technológiák bevonásával, akár saját célra használják, akár a hazai hálózat felé értékesítik a többletet” – közölte a kormány a 345. számú rendeletében.

Az új szabályok vonatkoznak az állami kézben és a magánkézben lévő cégekre, a 100%-ban kubai tulajdonú kereskedelmi vállalatokra és a külföldi befektetőkre. Azt is meghatározták, hogy a kereskedelmi bankok hogyan nyújtsanak kölcsönöket a napelemek telepítése iránt érdeklődő embereknek.

„A hiteleket kubai peso pénznemben folyósítják, és akár a berendezés értékének 100%-át is” – állítja a kormány nyilatkozatában. „A hitel összegét és a visszafizetés feltételeit a bank által elvégzett kockázatelemzés alapján határozzák meg, amely a kérelmező fizetőképességét tükrözi.”

A kubai kormány reményei szerint az új szabályok bátorítani fogják az ország megújuló energia iparát is. „A 345-ös számú rendelet célként tűzi ki az ország megújuló energiaforrások fejlesztéséhez és az energiahatékonysághoz szükséges iparágának megteremtését, a berendezések és alkaltrészek gyártás létrehozását” – áll a nyilatkozatban.

2018 áprilisában a pv magazine által készített interjúban a Cubasolar elnöke, Luis Bérriz fedte fel, hogy a nem lakóépületeken elhelyezett napelem telepítésekből származó többlet energiát 0,06 USD/kWó áron lehet értékesíteni.

2018 végére Kuba telepített napelem kapacitása összesítve körülbelül 96 MW-ot tett ki, Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (International Renewable Energy Agency) szerint. Ez a kapacitást jórészt ipari léptékű napelem erőművek biztosítják, amelyet a kubai szolár terv keretében építettek meg, a terv 2030-re 700 MW irányoz elő célként.