Európa jelenleg 8,4 GW tervezett és megépített, energiavásárlási megállapodással rendelkező napelem projekttel bír

Az Enervis új jelentése azt mutatja, hogy Spanyolország a legnépszerűbb európai piac az energiavásárlási megállapodással rendelkező napelem projektek esetében, összesen 4,39 GW szerződéssel működő kapacitással. Olaszország és Németország a második illetve a harmadik piaca az ilyen típusú projekteknek, 1,91 GW és 1,05 GW kapacitással.

2020. január 30., forrás: mnnsz.hu

Anémet pv-magazine-ban jelent meg.

Tavaly Európában jelentős mértékben emelkedett a fotovoltaikus és szélerőművekkel kapcsolatos energiavásárlási megállapodások (power purchase agreement, PPA) iránti érdeklődés. A „ Status Quo: Piac Napemelek és szárazföldi szélerőművek paritása Európában” , című jelentés szerint – amelynek szerzői az Enervis energiaügyi tanácsadói, kiadója a német tanácsadó cég, az Enervis –, Európában jelenleg körülbelül 21 GW szélerőmű és naperőmű kapacitás vár megvalósításra, amelyhez már sikerült biztosítani a kétoldalú energiavásárlási megállapodásokat.

A 25 ország adataira épülő tanulmány felfedi, hogy a fotovoltaikus erőművek energiavásárlási megállapodásainak legnagyobb piaca Európában Spanyolország. Az országban csak 2019 során 4,39 GW napelemekkel kapcsolatos energiavásárlási megállapodást jelentettek be.

Ezt Olaszország követi 1,91 GW-tal és Németország 1,05 GW-tal, de növekszik a kereslet Portugáliában (444 MW), Dániában (338 MW), Franciaországban (158 MW), Ukrajnában (44 MW), Lengyelországban (35 MW), Svédországban (16 MW) és az Egyesült Királyságban (6 MW).

Az Enervis-nek meggyőződése, hogy ebben a szegmensben a kereslet továbbra is bővülni fog Európa déli országaiban, ez a magasabb napsugárzási értékeknek köszönhető, bár hangsúlyozták, hogy a bonyolult adminisztratív eljárások az elkövetkező években gondot jelenthetnek.

Továbbá az elemzők még azt jelezték, hogy az elektromos áram piac jelenlegi helyzete és megújuló technológiák segítségével előállított elektromos áram költsége jelenti azt a két tényezőt, amely további lökést adhat a nem támogatott projekteknek. Elemzésük arra a következtetésre jutott, hogy a szolár és a szél projektek a nagykereskedelmi piachoz képest megawattóránként akár 20 euró árkülönbséget is képesek voltak elérni. Ezt még annak ellenére is elérték, hogy az EU elektromos áram piacainak emelkedő trendje 2019-ben stagnált.

Az elemzők még azt tették hozzá, hogy fennállhat a kannibalizációs hatás kockázata a nulla határköltségű elektromos áram mennyiségének növekedése miatt.