USA: napelemeket lehet telepíteni az Appalache-hegység szénmezőire

Az Appalache-hegység középső régiójának korábban külszíni művelésű bányaként használt területei újrahasznosíthatók napenergia termelésére. A Nature Conservancy nevű környezetvédelmi csoport most tárja fel a lehetőségeket.

2020. február 27., forrás: mnnsz.hu

Az Egyesült Államok Nyugat-Virginia államának bányaterületein akkor lesz mód napelemek telepítésére, ha megvalósulnak a Virginia államban működő környezetvédelmi szervezet, a Nature Conservancy tervei.

Az Egyesült Államok legnagyobb non-profit környezetvédelmi szervezete jelenleg olyan felhagyott bányászati helyszínt keres, amelyet megvásárolhat vagy bérbe vehet, és együttműködik Nyugat-Virginia állam szénmezők fejlesztésével dolgozó szervével (Coalfield Development Corporation) annak érdekében, hogy forrásokat biztosítsanak egy hatalmas, erdészeti és turisztikai infrastruktúrával ellátott, naperőműhöz alkalmas helyszín fejlesztéséhez.

Az évi 1 milliárd amerikai dollár árbevétellel rendelkező felügyeleti szerv már megvásárolt csaknem 400 négyzetmérföldnyi területet az Appalache-hegység Kentucky, Tennessee és Virginia államokba tartozó területeiből, többek között több ezer hektárnyi korábbi felszíni fejtésű szénbányát, ez áll a szervezetek Szerezzük Vissza az Appalache-t Koalíció (Reclaiming Appalachia Coalition) társulása által jegyzett jelentésben, a társulás tagjainak egyike a bányászat utáni gazdaságossággal foglalkozó civil szervezet, a Coalfield Development Corporation is. A Nature Conservancy „nagyon szívesen látna napelemeket” azokon a szénmezőkön – jelezte Kelley Galownia, a felügyelőség virginiai szekciójának médiakapcsolatokért felelős vezetője. „Most tartunk a megvalósíthatóság tanulmányozásánál“ – közölte, „az állami szervekkel, a közműcégekkel és a napenergia fejlesztőkkel együtt dolgozunk a lehetőségek feltárásán.“

Potenciális esély

Mostanáig egyetlen közismert projekt működik az országban, amelyet egy korábbi külszíni szénfejtés helyszínén valósítottak meg, ez Virginia dél-nyugati részében található 3,5 MW-os napelem sorozat.

A felügyeleti szerv és a nyugat-virginiai tanácsadó, a Downstream Strategies az Appalache-hegység középső, napelemek telepítésére alkalmas bányaterületeit és egyéb elhagyott ipari területei 162 000 hektárra becsülte – egy ekkora területen 50 GW napenergia termelésére alkalmas kapacitás helyezhető el. A felügyelet szóvivője szerint a becslést részben arra alapozták, hogy azokat a 300 kW-nál nagyobb méretű lehetséges napelemes fejlesztéseket vették figyelembe, amelyek a távvezetékek egy mérföldes körzetén belül találhatók. A költséghatékonysági potenciálra vonatkozóan nem készítettek becslést, de valószínű felső határértékként a megépíthető mennyiség felét, 25 GW kapacitást vettek figyelembe – ami a Reclaiming Appalachia Coalition tanulmánya szerint több tízezer álláshelyet teremtene.

„A napelemek számára alkalmas bányászati helyszínek beazonosítása és feltérképezése az Appalache-hegység középső régiójának egészében hozzájárulhat a szolár projektek felgyorsításához“ – állítja az a jelentés, amelyet a Nature Conservancy, a Downstream Strategies és a Nyugat-Virginiai Egyetem jogi karának energiával és fenntarthatósággal foglalkozó csoportja tett közzé.

Kötelezettségek

A tanulmány megjelöli a korábbi bányászati helyszínekhez kapcsolódó környezetvédelmi kötelezettségeket, kiemelve a következőket: „Ha a föld megvásárlása helyett bérelnék a területeket az erre hajlandó földtulajdonosoktól, az lehetőséget jelentene a napenergia fejlesztőknek arra, hogy megszabaduljanak a fennálló környezetvédelmi kötelezettségektől.“

A Nature Conservancy honlapján a klímaváltozás kezelése kapta a legmagasabb prioritást, és arról tájékoztatja az olvasókat, hogy a szervezet fákat ültet és támogatja a szén-dioxid-kibocsátás beárazását, a tiszta energiákkal kapcsolatos kutatást és fejlesztést, a szén kivezetését szolgáló technológiai megoldásokat és az energiatárolásért járó adókedvezményeket.

A Reclaiming Appalachia Coalition tagjai az Appalache Hangjai Virginiában (Appalachian Voices in Virginia) polgári érdekképviseleti csoport; az Appalache-i Polgárok Kentucky-i Jogi Központja (Appalachian Citizens’ Law Center in Kentucky) ez egy non-profit jogi szervezet, amely az egészségügyi problémákkal küzdő, korábbi bányaipari alkalmazottak érdekeit képviseli; a Coalfield Development Corporation Nyugat-Virginiában; az Ohio állambeli Rural Action nevű kormányzaton kívüli szerv; és a Downstream Strategies.

Forrás: pv-magazine