A RES akkumulátorai előzték meg a teljes elsötétítést az Egyesült Királyságban

Augusztus 9-én pár másodpercen belül bekövetkező villámcsapás okozta egy 1,5 GW-os áramtermelő kapacitás kiesését az Egyesült Királyságban. Az eset miatt milliónyi háztartás maradt ideiglenesen áram nélkül, de a helyzet sokkal rosszabb is lehetett volna, ha az ország nem rendelkezett volna akkumulátorokban tárolt tartalékkal.

2019. szeptember 9., forrás: mnnsz.hu

A megújuló energiákkal foglalkozó vállalat, a RES azt állítja, hogy visszafordította a katasztrófát az Egyesült Királyságban – és bár a parlament ma kész kényszerszünetet tartani, a tiszta energiával foglalkozó cég nem a Brexitről fog beszélni.

A RES azt közölte, hogy az akkumulátoros kapacitás hathatósan hozzájárult az Egyesült Királyság teljes sötétségbe borulásának megelőzéséhez, amely az augusztus 9-én érkező vihar miatt fenyegetett.

A Hertfordshire-i székhelyű vállalat 80 MW-os tárolási portfóliót üzemeltet az Egyesült Királyságban, amely egy csapásra életre kelt, amikor egy gázüzemű erőmű és egy szárazföldi szélerőmű működése leállt, miután kedvezőtlen időjárási körülmények és villámcsapás léptek fel. Az eset miatt leálltak a vonatok, a közlekedési lámpák sem működtek, és csaknem egy millió háztartás és néhány kórház is áram nélkül maradt. Azonban a RES szerint sokkal rosszabb forgatókönyv is bekövetkezhetett volna.

Mivel a Little Barfordban található 660 MW-os gáztüzelésű erőmű villámcsapás miatt hirtelen leállt, és a Hornsea 1 szárazföldi szélerőmű csatlakozása a hálózathoz ezt követően megszűnt, a hálózatnak körülbelül egy percen belül 1,5 GW áram hiányával kellett megbirkóznia.

Az akkumulátor kapacitások elméletileg jól illeszkednek az ilyen esetekhez, mivel a tárolt elektromos energia a lehető leggyorsabban eljuttatható, és az ilyen eszközök hamar és pontosan mobilizálhatók. Az áramkimaradás lehetőséget kínált a RES akkumulátorainak, hogy megmutathassák, mit tudnak.

Az akkumulátoros portfólió a kiosztási frekvencia esésétől számítva másodperceken belül reagált. A gáztüzelésű erőmű délután 16 óra 52 perckor állt le, és másodperceken belül 660 MW kapacitás hiányzott. A RES szerint a hálózat frekvenciája másodpercenként 0,144 Hz-el csökkent, de 25 másodpercen belül bekapcsolódtak az akkumulátorok, és töltés üzemmódról töltés leadásra váltottak át, ami hozzájárult a megfelelő frekvencia helyreállításához.

Kettős haszon

A gáztüzelésű erőmű leállása után 45 másodperccel Hornsea 1 a Yorkshire-i partok közelében található szárazföldi szélerőmű is meghibásodott, és a rendszeren belül az összesített energiaveszteség a becslések szerint 1,45 GW-ra emelkedett, emiatt a frekvencia ismét elkezdett visszaesni.

Mindössze 76 másodperccel a Little Barford-i gáztüzelésű erőmű leállása után óvintézkedés gyanánt az Egyesült Királyság elosztó hálózatának 5%-a automatikusan lecsatlakozott a hálózat többi részéről. Azonban két perccel az esemény után a hálózati frekvencia helyreállt és délután 16 óra 55 perckor visszaállt a törvényben rögzített tartományba.

A RES akkumulátorai ismét bizonyították alkalmasságukat, amikor a frekvencia visszaállítására tett kísérlet a kínálati oldal tehetetlenségét, ezzel a hálózat túlterheltségét idézte elő, és 16 óra 57 perckor a frekvencia az elvárható 50 Hz fölé emelkedett. Ekkor beléptek az akkumulátorok és töltés üzemmódba kapcsoltak, hogy mentesítsék a hálózatot a túlzott terhelés alól.

A Statera a gázra szavaz

A RES nem az egyetlen kiegészítő erőművállalat, amely üdvözölte az energiatárolás augusztus 8-i áramkimaradás hatásait csökkentő hatásait. Azonban a rivális Statera nem csak a tárolást szolgáló eszközök javára írta mindezt, hanem arra használta az esetet, hogy azt a megkérdőjelezhető kijelentést tette, hogy a gázüzemű, csúcsidőszakokat kiszolgáló üzemek létfontosságúak lennének a megújuló energia hálózat tartalékaiként. Ez a pv magazine felé hangoztatott állítás megkérdőjelezi a tárolási technológiákat támogatók álláspontját, akik szerint például a folyadékáramos és vanádium akkumulátorok és a szivattyús-tározós vízerőművek képesek lennének garantálni a valóban szén-dioxid-mentes hálózat ellátásának biztonságát.

Kevésbé ellentmondásos, hogy a RES szerint az akkumulátoros tárolórendszer megakadályozta, hogy az egész Egyesült Királyságban áramszünet következzen be.

A tárolóeszközök teljesítménye tükrözte azt az ausztrál tapasztalatot, amikor a Loy Yang A3 széntüzelésű egység lekapcsolódott, és 560 MW-os hiány keletkezett a rendszerben 2017. december 14-én. Ennek során a Neoen 100 MW/129 MWó kapacitású, a Tesla által gyártott akkumulátorai bizonyították értéküket pár nappal a megnyitást követően, amikor a másodperc törtrésze alatt beléptek, hogy 7,3 MW elektromos áramot tápláljanak be, amivel sikerült elkerülni a jelentős területet érintő áramkimaradást és helyreállítani a frekvenciát.