Kezdődjenek a Napfény Játékok – még több innováció az Intersolar bemutatókon

Számos olyan innovatív eszköz szerepelt a kiállításon, amely nem modul, akkumulátor vagy állvány – továbbá szolgáltatások és a Napfény Játékok.

2020. február 13., forrás: mnnsz.hu

A Sunbrush nemrégiben indította útjára napelem modulokat tisztító eszközét az Egyesült Államokban. A hidraulikus meghajtású egység egy szabványos – traktorok és földmunkagépek esetében gyakran alkalmazott – csatlakoztató segítségével szerelhető fel. A rendszer opcionális hőkamerái és a munka nyomon követését végző eszközei betáplálják az adatokat – a melegpontokat, hibás cellacsatlakozásokat, a string alegységek meghibásodásainak helyeit – az eszköz tulajdonosának adatbázisába. A rendszer óránként 4,3 mérföldnyi modult képes megtisztítani.

A standon elhelyezett bemutató eszköz legkisebb érintésével meg tudtuk mozdítani a láthatóan súlyos fémkart és az általa rögzített kefét. Ennek a – Washtronic nevű – rendszernek az is a célja, hogy gondoskodjon a kefe és a modulok folyamatos érintkezéséről, még akkor is, ha a modulok alatti talaj szintje eltérő, vagy ha a modulok magassága változó.

Sola-Tec Series

A forgalmazó, a Premier Water Cleaning Systems standjánál volt megtekinthető a Sola-Tec „vízmeghajtású” sorozata. A rendszer beállításához két ember szükséges – ahogy ez látható a videó első harminc másodpercében, utána egy személy vagy egy jármű végigvezeti az eszközt a modulok között.

Az egység szélessége manuális úton módosítható a helyszínen, és nincsenek benne elektronikus alkatrészek. A vállalat jelezte, hogy a helyszíni javítások gyorsan elvégezhetők a teljes egészében mechanikus részegységekből álló szerkezeten. Az összeszerelési útmutató tájékoztatása szerint a rendszerhez 28 egyedi alkatrész cikkszám tartozik.

https://youtu.be/x8vbJlyGjv8

A Security PSI távoli emberi közreműködéssel megvalósuló távfelügyeleti szolgáltatásokat kínál a napelem erőművekhez.

Az egyik példa esetében a cég észlelte, hogy a Security PSI valószínűsíthetően tolvajokat lát munka közben, és hívták a helyi rendőrséget. A helyiek azt válaszolták, hogy legalább két órába telik az erőforrások bevetése, mivel a napelem létesítmény viszonylag távoli helyszínen működött. Ekkor a létesítményt felügyelő személy a mikrofon segítségével figyelmeztette a helyszínen szorgoskodókat a Security PSI távfelügyeleti tevékenységére, és arra, hogy mindenről felvétel készül. A fenti videóban látható, hogy ekkor az esemény hirtelen véget ért.

De nemcsak hardver eszközök szerepeltek a kiállításon.

Az Intersolar kiállításon bemutatkozott néhány tervezési szolgáltatásokat nyújtó csoport is ( összesen 168 vállalat került fel a 2020-as kiállítók listájára).

A szoftveres megoldásokat kínálók, például az Energy Toolbase és a Helioscope standot működtettek, míg az online szolár projekt piacteret üzemeltetőOpen Energy bulit rendezett. A Blymyer Energy dekorációját egy csomag napraforgómag biztosította.

https://drive.google.com/file/d/1jV2qth5AfliUy_0CsjOxELVJoz8SDzoR/view

A Leaf Suit olyan új termékkel állt elő a dolgozók hőérzetének csökkentésére, amely az izzadással és párologtatással megegyező technikára épül. „A légáramlás modul átvezeti a levegőt az eszközökön, ami áthalad egy belő, kétrétegű kompoziton, amely vizet párologtat el a felületről. Ez a hűtési művelet hőt von el a testtől, és lehetővé teszi, hogy a felhasználó fenntartsa a számára kellemes, kényelmes testhőmérsékletet.“

A cég olyan kutatásokra hivatkozik, amelyek szerint évente 12 000 USD termelékenységbeli veszteség jelentkezik a meleg miatt, a balesetek előfordulásának valószínűsége pedig hétszeresére nő. A következő pár héten belül a vállalat piacra dobja a termék továbbfejlesztett változatát.

Az Omniclip egy olyan egyszerű kapcsot mutatott be, amelyet először a napelem modul alumínium keretéhez csatlakozik, míg a másik oldalon egy csirkehálóhoz, hogy távol tartsa az élőlényeket.

Az Intersolar saját Napfény Játékokat is rendezett, ahol csapatok mérték össze erejüket 10 napelem modul összeállításában. 90 perces időzítést állítottak be, és ha a csapat 75 perc letelte előtt végzett, akkor plusz pontokat kaptak. A telepítési hibákért pontlevonás járt.

Az első fordulóban a napelem modulokat és egy Tesla energiatárolóval társított SMA invertert kellett telepíteni. A második körben szigetüzemű rendszert MidNite Solar töltésszabályozókkal és Rolls Battery energiatárolót. A Sol-Up 5e zer USD-t vihetett haza, mert az utolsó fordulóban legyőzte a Sullivan Solar-t.

Végül az Ashman földvezeték-szorítócsavarjai minimálisra szorítják a talaj bolygatását a telepítés során – ez hozzájárul a helyi hatóságok által lefolytatott környezetvédelmi felülvizsgálat sikeréhez.

Forrás: pv-magazine