Egy svéd szövetkezet napenergiára tér át

A stockholmi autópálya közelében 20 MW-os napelem parkot terveznek, amely egy bérlői társulás számára termelne elektromos áramot. A projekt várhatóan a hálózati áramnál olcsóbban energiát fog előállítani, és a svéd-norvég piacon energia tanúsítványokkal is fog kereskedni.

2019. november 11., forrás: mnnsz.hu

A svéd lakásépítéssel foglalkozó társaság, a HSB Södermanland 20 MW-os napelem parkot fog építeni Strängnäs-banm az E20-as autópálya közelében, ez Stockholmtól körülbelül 50 kilométerre található.

A szervezet közlése szerint a projektet a svéd napelemes céggel, az EnergiEngagemang Sverige bevonásával fejlesztik, és a szövetkezet összes tagja jogosult lesz az üzem részvényének megvásárlására.

„A bérlőkből és tulajdonosokból álló társaságok számára kedvező áron biztosítunk napenergiát, ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárulunk a megújuló energiákra történő átálláshoz” – ismertette a HSB Södermanland vezérigazgatója, Jon Leo Rikhardsson.

A HSB beszámolója szerint a 14 millió eurós beruházás építése 45 hektáron zajlik majd, és márciusban látnak hozzá. „Ha elkészül, ez lesz Svédország legnagyobb fotovoltaikus erőműve, összesen 20 MW telepített kapacitással és 18 GWó elektromos energia előállítási kapacitással, amely 7 500 lakás éves fogyasztását fedezi” – tették hozzá a szervezet által kiadott közleményben.

Napenergia részesedések

„A [lakásépítéssel foglalkozó társaságon belül] valamennyi jogi személy köthet energiavásárlási megállapodást [power purchase agreement, PPA] erre az erőműre vonatkozóan” – nyilatkozta a cég a pv magazine számára. „Minden részvény 100 kWó-nak felel meg, és a 100 kWó-t svéd koronában megadott fix áron lehet megvásárolni Svédországban. Ez összesen 100 kWó-t jelent minden évben, ameddig az erőmű termel elektromos áramot.”

A társulás szerint ez az ár alacsonyabb a jelenlegi piaci árnál. „Az ár rendkívül alacsony, jóval alacsonyabb, mint a piaci ár, így maguk a bérlők finanszírozzák részesedésüket” – tette hozzá a cég.

Az erőmű által termelt áram várhatóan a társaság szükségletének 90%-át képes fedezni, és az előállított energiának csak kis hányada nem a saját fogyasztást fogja szolgálni, mivel ezt áruba bocsátják a közös norvég-svéd tiszta energia tanúsítványok piacán.

A projekt következő szakaszának részeként az utóbbi hónapokban több kisebb napelem erőművet jelentettek be Svédországban. Ezek közé sorolható az energiavásárlási megállapodással összekötött 5,8 MW-os létesítmény Sjöbo-ban, Skåne déli régiójában; a 10 MW-os magán energiavásárlási megállapodás, amelyet az Eneo Solutions AB fejleszt; és egy nemrégiben szerződött 5,5 MW-os naperőmű Gothenburg közelében, amely jelenleg a legnagyobb Svédországban található erőmű. A 800 kW és 7 MW közötti termelési kapacitással rendelkező telepítéseket a helyi önkormányzatok tulajdonában álló közműcégek fejlesztik, például Kalmar, Luleå, Falu, Trollhättan és Lidkoping települések esetében.

Forrás: pv-magazine