Francia start-up cég szolármotorral

A találmány a napelem cellák által termelt energiát mechanikai mozgássá alakítja át, nincs szükség akkumulátorra vagy teljesítményelektronikára. Fejlesztői szerint a szolármotor robosztus kialakítása lehetővé teszi vízszivattyúk és szellőzőrendszerek turbináinak több mint 20 éven keresztül karbantartás nélkül történő működtetését.

2019. szeptember 12., forrás: mnnsz.hu

Az Auxerre-i székhelyű kezdő vállalkozás, a Saurea bemutatott egy olyan elektromos motor technológiát, amely a napenergiát közvetlenül mechanikai forgómozgássá alakítja.

A vállalat első terméke forgómozgást kínál, amellyel vizet tudnak húzni mezőgazdasági öntözés céljára és friss levegőt tud biztosítani épületek szellőztetésére.

„Ez a világ első szolármotorja” – közölte Isabelle Gallet-Coty, a Saurea egyik alapítója. „Ez teljes mértékben a megújuló energia körül forog, és az a különlegessége, hogy soha nem romlik el.”

Örökmozgó

A hagyományos villanymotorral ellentétben a Saurea technológiája a napenergiát közvetlenül forgómozgássá alakítja át, anélkül, hogy energiaátalakítást szolgáló részekre lenne szükség, ami páratlan rugalmassággal ruházza fel a szolármotort.

„Az energiaátalakítást szolgáló egységeket gyakran cserélni kell” – mondta Gallet-Coty. A Saurea azt állítja, hogy 20 évi garanciát tudnak nyújtani az első termék karbantartás nélküli üzemeltetésére.

A start-up cég szerint ez az ajánlat a vásárlók számára pénzügyi megtakarítást jelent, és a motor különösen alkalmas elszigetelt területeken történő használatra. A termék innovatív jellege felkeltette az EDF Pulse zsűrijének figyelmét, amely éves versenyének részeként a Fenntartható Területek kategória döntőjének egyik résztvevőjeként választotta ki a Saureát – a közönségszavazatok leadására szeptember 26-ig van lehetőség.

Családi start-up

A szolár motor három generáción átívelő kutatás-fejlesztés eredménye. A feltaláló Alain Coty élete során öt különböző műszaki technológiát szabadalmaztatott. A terméket a menye, Isabelle és fia vitték a piacra, és lánya, Louise, felel az üzletfejlesztésért.

A hivatalosan három évvel ezelőtt megalapított vállalkozás egy Franciaország középső részén, Burgundiában található műhelyben szereli össze a motorokat, és most folyik az értékesítői hálózat létrehozása.

Isabelle Gallet-Coty azt közölte, hogy a szolár motor ára az alkalmazástól függően 2 500-3 500 euró között mozog. A Saurea arra is vállalkozik, hogy ügyfelei számára integrált, szivattyúkkal egybeépített termékeket szállít, az összeszerelést partnerei végzik, és az induló cég most termékpalettája bővítésére törekszik.

„Jelenleg most indítjuk útjára első 130 W-os szolármotorunkat levegő és víz szivattyúzását igénylő alkalmazásokhoz ” – tette hozzá Isabelle – „például zöld falak öntözésére vagy városi elektromos párásítók üzemeltetésére szolgál [amelyek vízpermet felhőt bocsát ki, és gyakran használják a szúnyogok elleni küzdelemben]. De ez a közepes méretű motorunk. Jelenleg két másik fejlesztésén dolgozunk, amelyek 50 W és 250 W teljesítményűek lesznek.