Nincs több pénz lengyel szénre

A lengyel energia szolgáltatók, az Enea és az Energa felfüggesztették a Lengyelország északkeleti részén építendő új, 1 GW kapacitású szénerőmű megépítésének finanszírozását. Az „Europe Beyond Coal” nevű környezetvédelmi gyűjtőszervezet kampánya szerint ez jelezheti az 1,6 milliárd dolláros projekt lezárásának kezdetét. A két cég azt közölte, hogy döntésük elsősorban az EU elektromos szektorra vonatkozó új szakpolitikájától függött, és a külső finanszírozás hiányától.

2020. február 17., forrás: mnnsz.hu

A lengyel szolgáltatók, az Enea SA és az Energa SA bejelentették, hogy felfüggesztik az utolsó Lengyelországban megépítendő szénerőmű, az Ostrołęka C finanszírozását.

A két cég azt közölte, hogy az új piaci körülmények és a külső finanszírozás megszerzésének nehézségei miatt döntöttek a Lengyelország északkeleti részébe tervezett projekt finanszírozásának felfüggesztéséről. Másik döntésüket elősegítő tényezőként kiemelték az Európai Unió elektromos szektort érintő új szakpolitikáját is, hogy hatékonyan függeszthessék fel az 1,6 milliárd dolláros üzem építését a két fővállalkozóval, a GE Power és annak Alstom Power Systems egységével.

Januárig a létesítménynek mindössze 5%-a készült el, jelezte az Enea és az Energa.

„Bár a döntés csupán csak az első lépés az 1 GW kapacitású erőmű leállításában, mégis fontos annak elfogadása, hogy Európában a szén sivár jövő előtt áll, és hogy Lengyelország szénágazata életben tartása érdekében tett erőfeszítései annak kockázatát erősítik, hogy szorult helyzetben hagyják a dolgozókat és az viharvert állapotban az eszközöket“ – vélte az Europe Beyond Coal. „Amikor lemondják a projektet és helyette tiszta, megújuló energiákra váltanak, akkor az Energa és az Enea csillagának hanyatlása megáll, és egyidejűleg védik a lengyelek egészségét és Földünk éghajlatát.“

Számos lengyel energiacég kezdett már el nagyobb elkötelezettséget mutatni a napenergia és a megújulók felé. Például az Enea októberben beszámolt terveiről, amelyek szerint egy 30 MW-os napelem projektet fog építeni Łęczna közelében, a Bogdanka szénbánya árammal történő ellátásához, ez Kis-Lengyelország délkeleti tartományában fekszik. Egy hónappal később az Energa jelentette be, hogy egy 19,8 MW-os napelem sorozatot kíván elhelyezni Lengyelország középső részében, Przykona környékén.

Mindezek és több más bejelentett projekt – továbbá az árverések növekvő száma ellenére és a lengyel kormány által életbe léptetett a nap- és a szélenergiát támogató szakpolitikák ellenére – jelenleg a széntüzelésű erőművek állítják elő Lengyelország teljes áramigényének csaknem háromnegyedét. Tehát ha az új projektek kockázatai elleni csatát látszólag meg is nyerték (legalábbis egyenlőre, de ezt érdemes fenntartásokkal kezelni), a még üzemelő széntüzelésű létesítmények számának csökkentéséért folyó harc sokkal nehezebb diónak tűnik.

„A széndioxid árának növekedése a meglévő széntüzelésű erőműveket pénzügyi nehézségek elé állítja.“ „Teljesen valóságtól elrugaszkodott elképzelés volt az új szénerőművet abban a reményben megépíteni, hogy az éves nyereség fedezni fogja a beruházási ráfordításokat“ – idézte Michal Hetmanski, a Europe Beyond Coal mögött álló, varsói székhelyű Instrat képviselője. „Kimutattuk, hogy a vállalatok 30 év alatt több mint 1,5 milliárd euró veszteséget fognak elkönyvelni az Ostrołęka C miatt – ez csaknem eléri az erőmű első megépítése által igényelt beruházás mértékét.”

A tiszta energiával foglalkozó, Instytut Energetyki Odnawialnej (IEO) nevű intézet nemrégiben tett közzé egy tanulmányt, amelyből az derült ki, hogy Lengyelországban a szén- és nukleáris alapú áramtermelési rendszer árai 2030-ra 30%-kal megugorhatnak, míg 2050-re akár 60%-kal. Ezzel ellentétben az IEO jelentése azt jelezte előre, hogy a megújulókhoz kapcsolódó hosszú távú árak növekedése 1,5-2% körül tetőzhet. A következtetésük az volt, hogy az Ostroleka-i erőmű megépítése helyett Lengyelországnak inkább 5 GW naperőművet kéne telepítenie a 2019-24 közötti időszakban. Ez ellensúlyozhatná a széntüzelésű eszközök kiesését, és egyúttal alacsony szinten tartaná az elektromos áram árát is.

Forrás: pv-magazine