Az USA-ban a napenergia csúcsokat dönt a foglalkoztatásban a délkeleti területek szárnyalásának köszönhetően

A napenergia ágazat, amely az Egyesült Államok összes áramtermelésének 2,6%-át képviseli, már most kétszer annyi dolgozót foglalkoztat, mint az ország szénipara.

2020. február 24., forrás: mnnsz.hu

Florida és Georgia államban bővült legjobban a szolár ágazat munkahelyeinek száma 2019-ben, amikor a szektor negyed millió amerikai munkavállalót foglalkoztatott a Solar Alapítvány (Solar Foundation) 2019-es munkahely felmérése szerint.

„Ez 2010 óta 250 000 munkahelyet jelent országos szinten, és a [munkahely teremtés] nem áll le a vámtarifák és a [szolár] beruházások után járó adókedvezmény kivezetése ellenére sem” – mondta Andrea Luecke, a Solar Alapítvány elnök-vezérigazgatója. Idén az energiatermelés növekedésének 78%-át a napenergia és a szélenergia fogja kitenni – tette hozzá.

A napenergia ágazat, amely önmagában is az Egyesült Államok összes áramtermelésének 2,6%-át képviseli, már most kétszer annyi dolgozót foglalkoztat, mint az ország szénipara.

A szolár ágazat álláshelyeinek száma 31 államban nőtt, de a legnagyobb növekedés a délkeleti területen, konkrétan Florida és Georgia államokban következett be.

Floridában 2019-ben 18%-kal nőtt a napenergia ágazatban dolgozók száma, így elérte a 12 202 főt, míg Georgia államban 30%-kal nőtt elérve a 4 798 dolgozói létszámot. A szolár ágazat dolgozói létszámának felméréséből az is kiderült, hogy Dél-Karolina és Virginia államokban – ahol idén 1,3 gigawattnyi erőművi méretű projektet kapcsolnak a hálózatra – bizakodásra okot adó mértékben nőtt a regisztrált munkavállalók száma.

Ígéretes az a tény, hogy a délkeleti részben nő leggyorsabban a szolár ágazat álláshelyeinek száma, ahol a közművek átlagos árai elmaradnak az elektromos áram országos átlagától, a kilowattonkénti 10,53 centtől. „Ez azt mutatja, hogy a napenergia versenyképes” – vélte Luecke.

„A napenergia ára annyival alacsonyabb lett” „Ez azért történik, mert a napenergia ára annyival alacsonyabb lett” – tette hozzá Ed Gilliland, a Solar Foundation főigazgatója és a felmérés vezető szerzője. Ráadásul a délkeleti részben jellemző közmű méretű napenenergia nem függ úgy a politikától, mint mint a lakóépületek napenergiája.

A felmérés szerint a 7 000 szolár munkahellyel büszkékkedő Nevada és az ágazatban 74 255 főt foglalkoztató és összesen 40% szolár kapacitással rendelkező Kalifornia továbbra is az Egyesült Államok legnagyobb szolár piaca marad.

Kalifornia Title 24 törvénye ellenére – amely azt írja elő, hogy minden 2020 után épült lakóépületet napelemmel kell felszerelni – a napelem ágazat álláshelyeinek számát Kaliforniában 2019-ben csökkentették, mert a napelem telepítéssel foglalkozó vállalatok a közvetlen értékesítéssel foglalkozók helyett inkább építőipari cégekkel társultak az üzlet irányítása érdekében – állapította meg a Szolár Alapítvány.

Kalifornia 2018-as és 2019-es erdőtüzeit, valamint az állam közbiztonságot szolgáló áramszüneteit követően az ország egészében megugrott a szolár plusz tárolás iránti érdeklődés.

A felmérésből kitűnt, hogy az iparág szakértő arra számítanak, hogy az Egyesült Államok energiatárolási piacának értéke a tavalyi évi 645 millió dollárról 2024-re 5,4 milliárd dollárra for ugrani. Az iparági szakértők szerint 2023-ra az összes kereskedelmi napelem kapacitás 20%-ához fog tárolási lehetőség tartozni.

Országos szinten jelenleg körülbelül 16 000 álláshely (10%) kapcsolódik az energiatároláshoz. Összehasonlítási alapként a 2019 novemberével lezárt időszakban a telepítések területén körülbelül 162 000 állást (65%) tartottak nyilván a szolár ágazatban.

Ezek közül a telepítői munkahelyeken belül a lakóépületek szegmense 56,1%-ot, a nem lakó/közösségi épületek 24,5%-ot, míg a közmű nagyságrendű munkahelyek 19,4%-ot tettek ki.

Idén várhatóan a lakóépületek ágazatában fog nőni az állások száma a zuhanó árak, a környezetvédelmi aggályok és a napelem panelek erőltetett ütemű telepítése miatt, mert a beruházások után járó adókedvezmény mértéke 2021-re csökkenni fog. A jelentés szerint az erőművek tekintetében is igyekeztek a 2019-ben indult projektek megvalósításával, hogy a projektek a teljes 30%-ot megkapják az adókedvezményből – áll a jelentésben. Azonban sok erőművi méretű projekt megkezdésére nincs mód az idei évig vagy még annál is később, ami valószínűleg a munkahelyek jövőbeli növekedésének hajtórugója lenne.

A létszámfelmérés szerint továbbra is gondot okoznak a vállalatok által egy évvel korábban jelzett nehézségek a munkaerő felvétellel összefüggésben. Tavaly a szolár ágazatban működő cégek körülbelül 26%-a és a telepítők 33%-a jelezte azt, hogy nehézségeik akadtak a megfelelő jelöltek megtalálásával.

Bár a napelemes ágazat munkahelyekre vonatkozó felmérésére választ adók azt közölték, hogy idén az Egyesült Államok napenergia ágazatának 7,8%-os növekedésére, a 269 000 fő elérésére számítanak, a jelentés óvott a túlzott optimizmustól. Egy évvel korábban az álláshelyek 7%-os növekedésére számítottak, amely a tavalyi évben 2,3%-ot ért el.

A Szolár Alapítvány 2019-es munkahelyekre vonatkozó felmérésébe nem vette bele az energiatárolás területének állásait; ehelyett ezeket az Energy Futures Initiative és az National Association of State Energy Officials következő hónapban közzétételre szánt jelentésében szerepeltetik.