Roth: a Trump kormányzat véget vethet a kétoldalas modulok vámmentességének

Az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője nem válaszolt azokra a feltételezésekre, hogy meg akarják szüntetni a 201-es szakasz vámmentességet. Ha igaz, akkor ez a fejlemény súlyos csapást jelent majd az ázsiai napelem gyártókra és zavart kelt az USA piacán – de pozitív a First Solar számára.

2019. október 7., forrás: mnnsz.hu

A pv magazine USA cikke

Ha bármiféle következetességet keresünk a Trump kormányzat kereskedelmi intézkedéseiben, akkor az a teljes következetlenség lehet.

Júniusban az Egyesült Államokban a napenergia fejlesztésekkel foglalkozók és az ázsiai cella- és modulgyártók megünnepelték, hogy a szövetségi kereskedelmi hatóságok bejelentették a kétoldalas modulok 201-es szakaszban 2018 februárjában rögzített import vámmentességét.

A vámmentességet élvező kétoldalas modulok – amelyek nem sokkal drágábbak mint az egyoldalas megfelelőik és nagyobb teljesítményt nyújtanak – importjával kecsegtető kilátások magukban hordozták a fotovoltaikus rendszerek alacsonyabb költségeinek lehetőségét. A hatás különösen égető azoknál a talajra telepített hatalmas projekteknél, ahol a napelem panelek ára a rendszer költségének jelentősebb hányadát teszi ki.

Válaszul a jelentős kínai napelem modul gyártók elkezdték átállítani dél-kelet ázsiai gyáraik többségét kétoldalas termékek előállítására. Azonban ez a tevékenység lassulhat, ha igaznak bizonyul a Roth Capital Partners állítása: az, hogy a Trump kormányzat a kétoldalas modulok mentességének megszüntetéséről döntött.

Egy tegnap kiadott kutatási feljegyzésben a Toth elemzője, Philip Shen állította, hogy egy magánbanki tevékenységet folytató vállalat vizsgálataiból derült ki, hogy a Trump kormányzat a kétoldalas modulok mentességének eltörlése mellett döntött. Lapzártáig az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője nem reagált az állításra.

Gyártási vonatkozások

A Roth még megjegyezte, hogy akár megszűnik a mentesség, akár nem, nem fog sokat számítani a következő évben, mivel az Egyesült Államokba szállítás alatt álló mennyiség zömét a PERC (passivated emitter and rear cell) technológiával készült szabványos monokristályos cellák teszik ki. Az állítást megerősítették a pv magazine által folytatott konzultációk a napelem gyártókkal, akik azt mondják, hogy több mint egy évre előre értékesítenek, ami azt jelenti, hogy legalább kilenc hónapig azok a szerződéseket fogják teljesíteni, amelyeket a mentesítés előtt kötöttek.

A befektetési bank azt is leszögezte, hogy a szakpolitikai pálfordulás nem kedvez a kétoldalas moduloknak, bár azon még lehet vitatkozni, hogy a technológia az általa biztosított előnyöknek köszönhetően mindenképpen be fog futni.

Azonban egy valószínű nyertese van Trump köpönyegforgatásának: a First Solar. A Roth az esetleges szakpolitikai váltást „növekvő mértékben pozitívnak” minősítette a vékonyrétegű napelemek gyártója és annak 6-os sorozatba tartozó technológiája számára, amelynek a hatalmas napelem projektekhez szánt, olcsó ázsiai kristályos szilícium napelemekkel kell versenyeznie.

A Roth megismételte a First Solar részvényekkel kapcsolatos „vásárlási” tanácsát. Fontos megjegyezni viszont, hogy a First Solar már most is irigylésre méltó helyzetben van. A vállalat termékeit évekre előre eladták már, így több gyár építésére törekszik Ohio államban és Vietnamban.

Árnyaltabb helyzetkép

Az Egyesült Államok szélesebb értelemben vett piacát tekintve a kétoldalas modulok mentességének eltörlése veszélybe sodorhatja az alacsony jövedelmezőségű projekteket. Azonban ez semmiképpen nem lesz nagy ügy. A 201-es szakasz tarifái februárban 25%-kal mérséklődtek, és négy hónapon belül további 20%-al fognak csökkenni, és a most leadott rendelések jelentős részét ezt követően fogják teljesíteni.

A tarifa – és a 201-es szakasszal kapcsolatos eljárás által előidézett bizonytalanság – határozottan visszavetette az Egyesült Államok piacát. Azonban idén a piac visszatért a növekedési pályára, a Wood Mackenzie rekordnak számító 8,7 GW ipari léptékű egyenáram kapacitás építését rögzítette július végén.

A Wood Mackenzie becslései szerint az Egyesült Államok idén 12,6 GW egyenáramnak megfelelő napelemet fog telepíteni, és mivel az Egyesült Államok teljes modul gyártási kapacitása ennek a felét sem éri el, világos, hogy az import folytatódni fog 201-es szakasz ide vagy oda – akár tarifák alóli mentességgel, akár anélkül.

Ezt a feltételezést támasztják alá az Egyesült Államok Energiahivatala által a modulszállításokról közzétett adatok. A hivatal által legutóbb közzétett jelentés azt állapította meg, hogy júniusban és júliusban egyaránt 1 GW-ot meghaladó mértékű modulimportra került sor, az import tette ki a szállítmányok zömét.

Forrás: Egyesült Államok Energiahivatala, EIA 63B nyomtatvány, Fotovoltaikus modulszállítmányokról szóló jelentés