ESA: Több rekord született az USA energiatároló telepítéseinél a negyedik negyedévben, és erőteljes növekedést jeleznek előre

„2019 figyelemre méltó év volt az energiatárolás területén, és a minden korábbit felülmúló negyedik negyedév megerősítette az iparág lenyűgöző ütemű növekedését.”

2020. március 12., forrás: mnnsz.hu

Az Energiatárolási Szövetség (Energy Storage Association, ESA) és a Wood Mackenzie szerint a negyedik negyedév minden korábbinál több tároló telepítését hozta az Egyesült Államok összes piaci szegmensében.

Az Egyesült Államok történetében rekordnak számító negyedévben a telepített áramtermelő létesítmények kapacitása elérte a 186,4 MW-ot, míg az energiatárolóké a 364,2 MWh-t.

A mérőóra előtt telepített rendszerek (front-of-the-meter, FTM) gyorsabb bővülést mutattak, mint a mérőóra után elhelyezett energiatároló rendszerek (behind-the-meter, BTM). A mérőóra előtti rendszerek piaca 160%-kal nőtt negyedévre vetítve, 2019 negyedik negyedévében 103,8 MW-t tett ki. Az ESA és a WoodMac jelentésében foglaltak szerint a MW értékeket tekintve a mérőóra előtti rendszerek piaca (FTM) képviselte a negyedéves telepítések 56%-át, míg a két ezt megelőző negyedévben nem érte el az 50%-ot sem.

A JPM Reg D rendszeren belüli 1 órás időtartamú tárolás iránti élénk kereslet miatt a megawattóra alapú növekedés üteme nem érte el a MW-alapú növekedését.

Kelly Speakes-Backman, az ESA vezérigazgatója által kiadott közleményében ez áll: „A jelen és a jövő elektromos rendszere az energiatárolás bővítésén, rendszerbe bevonásán és integrálásán alapszik. Rugalmassága, megbízhatósága és gazdasági előnye felgyorsítása érdekében elengedhetetlen, hogy a szövetségi szintű törvényhozók önálló energiatárolás után járó szövetségi adókedvezményt iktassanak törvénybe.”

Áramszünetek és rendeletek a kaliforniai tárolás motorjai

Az áramellátás Kaliforniában megtapasztalt, a közbiztonság érdekében történő szüneteltetése (Public Safety Power Shutoff, PSPS) és talán az államban kötelezővé tett napelemek miatt, Kalifornia áll a mérőóra után elhelyezett szegmens élén, míg Massachusetts a mérőóra előtti rendszerek rangsorát.

A Bloomberg NEF azt állítja, hogy a napelemet telepítő ügyfelek „hajlandóak felárat fizetni azért, hogy tartalék tároló rendszerrel egészítsék ki.” Legújabb jelentése szerint a BNEF arra számít, hogy idén 50 000 lakóépületeket ellátó akkumulátoros rendszert fognak telepíteni – 2019-ben mindössze 19 000 kaliforniai otthon rendelkezett akkumulátorokkal.

Az ESA jelentés szerint a lakóépületek tárolási szegmense újabb erős negyedévet zárt, 2019 negyedik negyedévében 40,4 MW telepítésére került sor. A nem lakóépületekre telepített mérőóra előtti rendszerek szektora eddigi második legerősebb negyedévét zárta a telepített 42,2 MW-tal.

„A mérőóra előtti rendszerek szegmensének kiemelkedő éve volt” – jelezte Brett Simon, a WoodMac vezető elemzője. „Kaliforna továbbra is olyan piac, amelyre figyelni kell, és arra számítunk, hogy 2020-ban az egész államban csaknem minden negyedik lakóépületre szerelt napelemes rendszerhaz tárolót fognak csatlakoztatni.

Hawaii szintén folytatja ütemes növekedését az energiatárolás terén. Tavaly Oahun az engedélyezett új rendszerek 73%-a foglalt magában tárolási lehetőséget, szemben a 2018-ban tapasztalt 62%-kal, és a többi szigeten is hasonló arányok mutatkoztak – Marco Mangelsdorf, a ProVision Solar képviselője szerint.

Folytatódó növekedés a következő években

Az Egyesült Államok energiatárolási piaca a 2019-ben elért évi 523 MW telepítésről kiindulva 2025-re eléri a 7,3 GW-ot, és a 2019 évi 712 millió USD-ről 2021-ben a 4,2 milliárd dollárt, 2025-re pedig 7,2 milliárd dollárt.

E bővülés túlnyomó többségét a mérőóra előtt telepített közmű rendszerek fogják adni, míg a lakóépületek részesedése aránytalan a dollár 2025-ös értékéhez képest – a magasabb megawattóra alapú árak miatt.

Íme a jelentés sarokszámai.

Ez Egyesült Államokban 2019 második negyedévében 186,4 MW energiatárolót állítottak üzembe, amely éves alapon 33%-os növekedésnek felel meg

Ez Egyesült Államokban 2019 második negyedévében 364,2 MW energiatárolót csatlakoztattak a hálózathoz, amely negyedéves alapon 60%-os növekedésnek felel meg

2019 második negyedévében a mérőóra előtt telepített rendszerek üzembe helyezése 160%-kal nőtt negyedéves alapon (megwattban kifejezve)

A jelentés azt vetíti előre, hogy az Egyesült Államok energiatárolási piaca a 2019-es 523 MW szintről 2025 7,3 GW-ra fog növekedni

Ahogy a pv magazine már beszámolt róla, nem a lítium-ionos akkumulátorok következő generációja fogja meghozni azt az áttörést, amely felgyorsítja az energiatárolási iparágat. Ez nem egy áramlásos akkumulátorokkal foglalkozó induló cég üres ígérete, nem sűrített levegős rendszer, szilárdtest-akkumulátor kutatási projekt vagy energiatárolási álom Bill Gates finanszírozásában.

Energiatárolási projektjei befektetési fokozatú pénzügyi eszközök intézményi befektetők számára, amely 2035-re éves árbevétel tekintetében az energiatárolás piacát 546 milliárd dolláros piaccá fogja duzzasztani, a Lux Research szerint, vagy 2018 és 2023 között tízszeresére fogja növelni, ez a Wood Mackenzie előrejelzése.

Forrás: pv-magazine