Magyarország megtartja első megújuló energia árverését, és eléri az 1,1 GW napenergia kapacitást

Az év első négy hónapjában az EU tagállam 418 MW új szolár kapacitással gazdagodott, és energiaügyi hatósága további 1,4 GW-ra számít a következő években, a 2017-ben bevezetett METAR ösztönzési rendszernek köszönhetően. A hatóság bejelentett egy kísérleti megújuló árverést is, amelynek eredményei jövőre várhatók.

2019. november 4., forrás: mnnsz.hu

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (Hungarian Energy and Public Utility Regulatory Authority, HEPURA) elindította az ország első árverését megújuló energiákat előállító kapacitások beszerzése érdekében.

A folyamat részeként ma megnyitották a pályázatok beadásának időszakát, amelynek során a résztvevők december 12-éig adhatják le ajánlataikat. Az eredményeket várhatóan a jövő év elején teszik majd közzé.

A közbeszerzési eljárás során az Energetikai és Közműszabályozási Hivatal 15 éves szerződés keretében betáplálási prémiumot fog megítélni – az elektromos áram nagykereskedelmi hozamán felül – két projekttípus számára: a 300 kW és 1 MW, illetve az 1és 20 MW közötti telepítésekre.

Az árverés része a magyar kormány által 2017-ben bevezetett METAR-KÁT megújulókat ösztönző programjának. A rendszert tavaly júliusban hagyta jóvá az Európai Bizottság, és három hónappal később lépett életbe 45 milliárd forint (153 millió USD) értékű, 10 évre szóló költségvetéssel. A kezdeményezés betáplálási tarifát (KÁT) fizet azokért a megújuló energiával működő rendszereknek, amelyeknek a termelési kapacitása legfeljebb 500 kW, prémium kifizetéseket az áram nagykereskedelmi árán felül az 500kW és1 MW közötti telepítéseknek, és bevezette a nagyobb projektek árverésének rendszerét is.

Újabb rekordév

Az Energetikai és Közműszabályozási Hivatal felfedte, hogy Magyarország telepített napelem kapacitása a tavalyi év végi körülbelül 726 MW szintről június végére 1144 MW-ra nőtt. Az idei év első felében megvalósított körülbelül 418 MW új szolár kapacitás meghaladja a 2018-ban az egész év során elért 411 MW-ot. A hatóság közlése szerint Magyarország szolár kapacitásán belül hozzávetőlegesen 388,5 MW-ot tesznek ki a lakóépületek fotovoltaikus rendszerei.

A legutóbbi adatok által lefedett 18 hónap azt a szolár projekt elfogadási lázat mutatja, amelyre 2016 vége, az előző (KÁT) rendszer lejárata előtt került sor. Az Energetikai és Közműszabályozási Hivatal arra számít, hogy a régi és az új ösztönzési rendszer eredményeként a következő években 1,4 GW új szolár kapacitás fog csatlakozni a hálózathoz.

Magyarország Nemzeti Megújuló Akciótervében azt tűzték ki célul, hogy jövőre az ország elektromos energia igényének 14,65%-át megújuló forrásokból szerezzék be.

Forrás: pv-magazine