A napelem erőművek elősegítik a biodiverzitást az iparosítás előtti talajállapot visszaállításával

Egy Németországban napvilágot látott új tanulmány szerint a talajra telepített napelem rendszerek elősegítik a biológiai sokszínűséget. A tudósok a 75 MW kapacitású erőművek adatait gyűjtötték össze az országszerte, és azt találták, hogy azok a területek, ahol ezeket elhelyezték, gazdagabbak voltak növényfajokban, kevésbé bolygatott élőhelyként működtek, és a panelek menedéket kínáltak az állatoknak.

2019. november 21., forrás: mnnsz.hu

A német pv-magazine cikke.

A fotovoltaikus ágazat számára még mindig ellentmondásos témakörnek számít a hatalmas területeken minden más típusú földhasználat kizárása, de ahogy Németország Szövetségi Új Energia Ágazat Társaságának vezetője, Robert Busch mondta: „Németország nem a síkságok hazája, de a klímaváltozással és az energiacélkitűzésekkel összefüggésben a szövetségi kormányzatnak sokkal több megújuló energiára van szüksége, kivéve… ha mindez csak szájhősködés.”

A társaság – a bne – Szolár erőművek – Előnyök a biodiverzitás szempontjából (Solar Parks – Benefits for Biodiversity) címen jelentette meg tanulmányát (Solarparks – Gewinne für die Biodiversität).

A dokumentum szerzői kilenc német szövetségi tartomány 75 napelem erőművénél gyűjtötték az adatokat, és azt jelezték, hogy megállapításaik pozitív képet festenek a napelemparkok környezetre gyakorolt előnyeiről. „Alapszabályként érvényesült, hogy a napelem erőművek területei nagyobb diverzitást mutattak, az élőhely szerkezetét nem bolygatják, és az erőművek különböző fajok számára nyújtanak otthont” – foglalta össze a szerző, Rolf Peschel.

Két legyet egy csapásra A pv magazine novemberi száma foglalkozott a napelem erőművekkel integrált biodiverzitás beépítésével járó előnyökkel. Amellett, hogy támogatja a talajerózió visszafordítását, rovar- és növényfajok sokaságát vonzza, így ismét elindul a természetes genetikai csere, amely korábban a mezőgazdaságban folyó intenzív művelés miatt jórészt megszűnt. Olvassa el az egész cikket

Szolár menedékek

A tudósok szerint a talajra telepített erőművek vízterülettől felszabadult földsávra telepítése tovább fokozhatja a fajok számát. A nyílt terepen a fotovoltaikus erőművek meghatározott ökológiai társulásoknak képesek menedéket nyújtani. Például a brandenburgi napelem projektek területén 25 különböző szöcskefajt találtak. A napelem erőművek különösen alkalmas nyári élőhelyek a kétéltűek és a hüllők számára, beleértve a gyíkokat és a békákat is. Számos madárfajt is azonosítottak a napelemek területein.

A tanulmány társszerzője, Tim Peschel úgy véli, hogy a szolár projektek helyszíneinek nem kell elszenvedniük a talaj túltrágyázását, és a talajt a lehető legkevesebb tápanyagot tartalmazó állapotban igyekeznek megőrizni. „A napelem erőműveknél gyakorlatilag az iparosítás előtti mezőgazdaságot imitáljuk, amely kedvez a ritka fajok megtelepedésének” – jelezte.

A tanulmányban az áll, hogy Németországban a mezőgazdasági művelésre alkalmas területek felét – 16,7 millió hektárt – használják e célra, ennek 60%-át állati takarmányok, 22%-át élelmiszerként hasznosított növények, 14%-át energiatermelésre alkalmas növények, és 2%-át ipari célra hasznosított növények termesztésébe vonják be vagy parlagon hagyják. A föld intenzív, mezőgazdasági célú hasznosítása a fajok számának drasztikus visszaesését eredményezi a jelentés szerzői szerint.

Ennyit az adatokról; a szolár ágazat számára a csaták megnyerése magában foglalja a természetvédelmi hatóságok képzését is, ezt a nézetet osztják a Baywa re, az EnBW és a Wattmanufactur is, amelyek hangsúlyozták, hogy a helyszínek jóváhagyása gyakran a természetvédelmi hatóságok döntésétől függ.

Itt mindenki győztes

Benedikt Ortmann, a Baywa re munkatársa és Thorsten Jörß, az EnBW képviselője szeretnék, ha a napenergia által a mezőgazdaság és a biodiverzitás – valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése – terén kínált előnyök nagyobb hangsúlyt kapnának.

„Az energiaátállás céljainak eléréséhez nagyobb mértékben kell fotovoltaikus létesítményeket építenünk nyílt területeken” – mondta Jörß. „Évente több ezer hektárt kell természetbarát módon megművelnünk.”

Az Egyesült Államokban, az Oregoni Állami Egyetemen nemrégiben készült tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a napenergia mezőgazdasággal történő kombinálása a nem csupán megoldást kínál a területhiányban szenvedő országok, például Hollandia és Japán számára, hanem képes javítani bizonyos mezőgazdasági tevékenységek hozamain, és a panelek teljesítményén is.

Az EU Közös Kutatóközpontjának (Joint Research Center) tudósai összefüggő adatsorokat hoztak létre a blokk 28 tagállamának napenergia potenciáljának leírására. Az adatok tanúsága szerint még akkor is csak korlátozott területre lenne szükség, ha 100-szorosára nőne is a jelenlegi napenergia kapacitás – sokkal kevesebbet, mint a szélenergia.

Forrás: pv-magazine