Teslára épülő projektet indítanak Szlovéniában

Úgy tűnik, hogy az új vállalat, az NGEN fogja bevezetni a Powerpack akkumulátort Közép-Európában, mégpedig az ország északnyugati részébe szánt 15 millió eurós költségvetésű, 12,6 MW/22,6 MWó kapacitású projekt révén, amely várhatóan júliusra készül el, és amely az első a két tervezett közüzemi méretű rendszer közül.

2019. október 15., forrás: mnnsz.hu

Az energia tárolásával foglalkozó start-up cég, az NGEN jelentette be a 12,6 MW/22,6 MWó kapacitású akkumulátoros rendszer létrehozását Szlovénia északkeleti területén.

A szombaton kiadott sajtóközlemény szerint a vállalat alapítására tavaly év közepén került sor, hogy megvalósítsák a 2015-ben felmerült és a múlt év elején kifejlesztett hálózatkiegyenlítő akkumulátoros rendszert. A NGEN azt jelezte, hogy 250 MW megújuló energia termelő kapacitás támogatásához elegendő hálózati kiegészítő szolgáltatást lesz képes nyújtani.

Az NGEN áprilisban kezdte akkumulátoros projektje megépítését, és augusztus végén folytatták le a 15 millió eurós rendszer első üzemi tesztjeit.

A projekt fejlesztője azt nyilatkozta, hogy elindították a „régió” első Tesla által gyártott Powerpack akkumulátoros rendszerét és tavaly év végén beszerezték a projekt alapjául szolgáló akkumulátorokat.

Az akkumulátoros rendszer a beszámolók szerint mesterséges intelligenciát és gépi tanulást alkalmaz az automatizált hálózatkiegyenlítő szolgáltatások biztosításához valamint az ügyfelek általi automatizált energia kereskedelem lehetővé tételéhez. Amikor az NGEN társalapítója, Damian Merlak felállította a Bitstamp és a Tokens.net nevű kriptodevizák kereskedelmét szolgáló platformokat, a vállalat szóvivője lehetségesnek nevezte, hogy az NGEN projektjeiben a jövőben szerepet kapjon a blokklánc technológia.

A Tesla szerint a NGEN-t Merlak Roman Bernarddal közösen alapította.

A beszámolók szerint a vállalat július előtt egy második akkumulátoros rendszer fejlesztését is tervezi Szlovéniában, és lakóépületekhez alkalmas tárolási rendszereket is kínálnak, amelyek saját hálózatkiegyenlítő technológiáját használják fel.

A jelen cikk 2019. október 14-én módosításra került, hangsúlyozandó, hogy az NGEN ismertette a projekt részleteit, nem a Tesla, ahogyan azt eredetileg közzétették, illetve hogy megerősítsék, a blokklánc technológia nem szerepel ebben a projektben.