Az IHS Markit továbbra is emelkedő tendenciát jósol a napenergia iránti globális igényt illetően, ami 2020-ban elérheti akár a 142 GW-t

A piackutatással foglalkozó cég, az IHS Markit arra számít, hogy globális szinten a napelem telepítések továbbra is két számjegyű növekedési ütemben fognak bővülni 2020-ban, előrejelzésük szerint az új telepítések elérik majd a 142 GW-t, ami 2019-hez képest 14%-os növekedést jelent.

2020. január 8., forrás: mnnsz.hu

Bár aggályok merültek fel Kína piacvezetőségével kapcsolatban, az IHS Markit azzal számol, hogy 43 országban kerül majd sor 1 GW fölötti telepítésre 2020 végéig, míg 2010-ben, egy évtizeddel korábban ez csak hét országnak sikerült.

Edurne Zoco, az IHS Markit Tiszta technológiákért és megújuló energiákért felelős igazgatója ezt nyilatkozta: „A 2020-ra várható újabb két számjegyű növekedés a globális igény növekedésének vonatkozásában igazolja, hogy az utóbbi évtizedben a napelem telepítések folyamatos és exponenciális módon növekedtek. Ha a 2010-es éveket a technológiai innováció, a költségek zuhanása, a hatalmas támogatások és pár piac dominanciája jellemezték, akkor 2020 képviseli a támogatás nélküli napenergia előretörését, a szolár telepítések diverzifikálását és bővítését világszerte, új vállalati szereplők belépését és a hagyományos energiaforrásokkal szembeni fokozódó versenyképességet.

Az IHS Markit arra számít, hogy globális szinten a napelem telepítések továbbra is két számjegyű növekedési ütemben fognak bővülni 2020-ban, előrejelzésük szerint az új telepítések elérik majd a 142 GW-t, ami 2019-hez képest 14%-os növekedést jelent. Kép: IHS Markit:

Bár aggályok merültek fel Kína piacvezetőségével kapcsolatban, az IHS Markit azzal számol, hogy 43 országban kerül majd sor 1 GW fölötti telepítésre 2020 végéig, míg 2010-ben, egy évtizeddel korábban ez csak hét országnak sikerült.

A folytatódó bővülésre Kínán kívül számítanak, amely azonban továbbra is a világ első számú piaca marad. Ha a piac bővülését Kína kihagyásával számoljuk, akkor a mért növekedés nem kevesebb, mint 53%. 2020-ban a piackutató cég a a növekedés ütemét továbbra is a két számjegyű tartományban helyezi el.

A szélesebb körű globális elfogadottság eredményeként a 10 legnagyobb szolár piac részesedésének aránya a teljes piacon belül várhatóan 73%-ra esik vissza a 2010-ben elért 94%-ról.

A folytatódó bővülésre Kínán kívül számítanak, amely azonban továbbra is a világ első számú piaca marad. Ha a piac bővülését Kína kihagyásával számoljuk, akkor a mért növekedés nem kevesebb, mint 53%. Kép: IHS Markit

„Kína továbbra is megtartja kiemelkedő pozícióját a szolár telepítések általános vezetőjeként. De ez az évtized új piacok, például DÉl-Kelet Ázsia, Latin-Amerika és a Közel-Kelet előretörésének is tanúja lesz” – tette hozzá Zoco. „Ennek ellenére továbbra is a kiemelt piacok játszanak majd kulcsfontosságú szerepet a szolár ágazat fejlődésében, különösen a technológiai innováció laboratóriumaként, valamint a szakpolitikák és új üzleti modellek kifejlesztése terén.

Az IHS Markit szerint az Egyesült Államokban 2020-ban a telepítések üteme 20 százalékkal fog nőni, az ország Kína után a második legnagyobb piac marad.

Európa virágkorát éli, miután 2019-ben megduplázta telepítéseit. A piac felkészült a 2020-ban folytatódó ütemes bővülésre, mivel a piackutató cég telepítésekre vonatkozó előrejelzésének értelmében akár a 24 GW-ot is meghaladhatják, ami 2019-hez képest 5%-os bővülést jelent.

A legfontosabb európai piacokat várhatóan Spanyolország, Németország, Hollandia, Franciaország, Olaszország és Ukrajna képviseli majd, 2020-ban az Európában várható összes telepítés 63%-ával.

India is nagyhatalom e téren, annak ellenére, hogy 2019-el összevetve adatai stagnálnak. Az IHS Markit arra számít, hogy 2020-ban India átlépi a 14 GW-os határt.

Forrás: pv-tech