A COVID-19 beárnyékolja az amerikai szolár ágazat 2019 során felragyogó egét

Az Egyesült Államok szolár ágazatának képviselői a COVID-19 válság okozta hatások kiderítésén dolgoznak, mivel a helyszíni jelentések szerint a beszállítói láncok megszakadtak, ami bizonytalanságot idézett elő az erős 2019-es évet záró szektor egészében.

2020. március 17., forrás: mnnsz.hu

„Nyilvánvaló, hogy a COVID-19 járvány áldozatot követel iparágunktól. A tagjainktól érkező jelentések az ellátási láncok megszakadásáról, a projektek késedelmeiről, értékesítési és egyéb kihívásokról szólnak” – fogalmazott Egyesült Államok napelemekkel foglalkozó szervezete, a SEIA nemrégiben kelt nyílt levelében.

A – hatások alaposabb megértése érdekében – iparági felméréseket készítő társaság figyelmeztetett, hogy a késedelmek miatt a fotovoltaikus ágazat szereplői nem fogják tudni tartani a projekt határidőket, ez pedig magában hordja annak kockázatát, hogy változnak az adóügyi vonatkozások és a támogatásokra jogosultságok.

A terjedő COVID-19 járvány következményeire vonatkozó egyesült államokbeli aggályok beárnyékolják a 2019-ben erőteljes fejlődést mutató szolár ágazat kilátásait. A héten a SEIA és a tanácsadó Wood Mackenzie által közzétett statisztikák szerint az ország tavaly 13,3 GW egyenáramot előállító napelemet telepített, ami 23%-os ugrásnak felel meg a 2018-ban csatasorba állított 10,6 GW-hoz képest.

Az USA napenergia terén vezető államai

Rangsor:

1 Kalifornia (3,124 GW egyenáramú telepítés)

2 Texas (1,381 GW egyenáramú telepítés)

3 Florida (1377 GW egyenáramú telepítés)

4 Arizona (909 GW egyenáramú telepítés)

5 Georgia (880 GW egyenáramú telepítés)

Forrás: Wood Mackenzie/SEIA USA napenergia piaci körkép®

Az egy év alatt lezajló bővítések során az Egyesült Államok által telepített napelemek kapacitása átlépte a 76 GW egyenáramú telepítés mérföldkövét, ami eléggé távol áll a 2009 végén bejelentett 1 GW egyenáramú telepítéstől. Azt állapították meg, hogy a tavalyi kapacitás-bővítések legnagyobb része a napenergiával függött össze (39.8%), megelőzte a földgázt (32%) és a szélenergiát (27%).

2018-hoz hasonlóan 2019 is bőséges évnek bizonyult a lakóépületek szolár rendszereinek üzemeltetői számára. A 2,8 GW egyenáramú telepítést jelentő rekord eléréséhez az áramkimaradások, a napenergiával működő eszközökkel ellátott új épületek és egyéb tényezők elegye segítette hozzá az ágazatot, ebből Kaliforniához (az összes telepítés 49%-a), Floridához és Arizonához (8-8%) köthető, amellyel az államok rangsorának éllovasaivá váltak.

Ezzel szemben a nem lakóépületek piacának helyzete még összetettebb volt. A teljes év során a közmű szegmens 8,4 GW egyenáramú telepítést könyvelhetett el – emellett rekordmennyiségű, további 48,1 GW egyenáramú telepítés áll megvalósítás alatt – , de néhány állam, például Kalifornia, Massachusetts és Minnesota szakpolitikákból fakadó telepítési késedelmekkel szembesült.

A COVID-19 új frontot nyit a szakpolitikák sorának országában

A napelem ágazat COVID-19 tényfeltáró küldetése egyre sürgetőbbé válik, mivel országos szinten a vírusos megbetegedések száma meghaladta a 3 400-at, és mostanáig a 68 halálesetről számoltak be. Donald Trump elnök kormányát most hevesen bírálják a járvány kezelésének módja miatt, amihez a tesztelések körüli késlekedés miatti kritikák társulnak.

Az utóbbi pár hónapban a szövetségi kormányt arra szólították fel, hogy ne gördítsen újabb akadályokat a megújulók fejlődésének útjába. Trump Szövetségi Energia Szabályozási Bizottságban (Federal Energy Regulatory Commission, FERC) működő megbízottait felszólították, hogy ne segítsék a fosszilis tüzelőanyagok használatában érdekelteket a zöld energiák rovására azzal, hogy akadályokat állítanak a kapacitás piacok árverési elé.

A SEIA hónapokon keresztül folytatott lobbizó hadjáratot a Trump által 2018-ban törvénybe iktatott úgynevezett 201-es szakasz ellen, amely a kínai import korlátozását szolgálta. A társaság által kiadott legfrissebb adatok szerint a szolár rendszerek valamennyi részegysége esetében az árak vagy változatlanok maradtak, vagy a 2019-es szint alá süllyedtek, kivéve a mono PERC típusú modulok árának kis mértékű emelkedését.

Az Egyesült Államokban a szolár ágazat számára a másik jelentős, politikai színezetű frontot 2019-ben a kutatás-fejlesztés képviselte, ahol Trump legutóbbi költségvetésre vonatkozó javaslatai a költségvetések megnyirbálását és rendszerek kivezetését harangozták be. Egy új kutatás-fejlesztés program felállítására tett kísérlet azért maradt függőben, mert a szélesebb témakört átfogó tervezet teljesen elakadt az eljárásban.

Az Egyesült Államok lakóépületi piacának 2019-es felélénkülése akkor vált nyilvánvalóvá, amikor az utóbbi hetekben a legfontosabb piaci szereplők nyilvánosságra hozták pénzügyi eredményeiket. Ahogy azt a PV Tech dokumentálta, tavaly a Sunrun, a Vivint és a Sunnova mind csúcsot dönttt a napelemek telepítése terén, míg a Tesla növekedésről számolt be saját készleten lévő kínálatát illetően.

Forrás: pv-tech