Napelem állvány újdonságok a San Diego-i Intersolar kiállításon

A modulok és az akkumulátorok viszik el a főcímeket, de a napelemes rendszerek állványai képviselik a vállakat, amelyekre minden ráépül – és ezen a területen rendkívül gyorsak a változások. Függőleges állványok kétoldalas modulokhoz, új lebegő állványzat, az alumíniumból készült burkolat leváltása, hullámos fémcsatlakozók, és még sok más!

2020. február 10., forrás: mnnsz.hu

A Next2Sun függőleges állványa: A kétoldalas napelem modulok függőleges elhelyezéséhez vastagabb fémoszlopokat süllyesztenek a talajba, olyan tartókerettel, amely a modulokat a talajszint fölött tartja. Ezt az állványt ültetett növénysorok közé telepítésre vagy kerítésként funkcionáló szerkezetnek szánták. A vállalat szerint a kétoldalas modulok elfogadható termelési értékeket adnak, és a magas fényvisszaverődés esetén (vagy havazások idején) a termelés figyelemre méltó szintet ér el.

Új típusú lebegő szolár elemek: A Sun Rise E&T Corporation ezeket a rugalmas nagy fajsúlyú polietilén (high-density polyethylene, HDPE) csöveket a haltenyésztési kísérletek tapasztalataiból merítve hozta át a napenergia ágazatba.

A rugalmasság érdekében a modulokat alegységekre osztva, két sorban helyezik el. A csövek összeszerelésére a szárazföldön kerül sor, miután feltöltik vízzel vagy homokkal.

A cég honlapján az szerepel, hogy 84 MW telepítést végeztek Ázsiában ilyen típusú állvánnyal.

A Solar FlexRack egytengelyes napkövetője robosztus fémrészekből áll, és látványos félhold alakú szerelvényt foglal magában. A háttérben látható kis narancssárga elem egy valóban jól méretezett motor, ami mindent forgat.

Az Iron Ridge BX pótsúlyokkal működő rendszere: Az üvegszál erősítésű kompozitból készült váz fogadja be a pótsúlyt, és a szolár modulok is ténylegesen itt kapcsolódnak a rendszerhez. Az egyes vázelemeket átfogó jelentős tömegű acélrúd magasabb fokú stabilitást kölcsönöz a rendszernek a szelesebb régiókban. A vár közepén síncsavar számára képeztek ki helyet az esetleges további rögzítést segítendő. A rendszereket 5 és 10 fokban dönthető változatokban gyártják. A vázszerkezet végén a széles, lapos aljzat a vékony, tetőfedő elemekbe nyomott fémvázakkal szemben elosztja a tömeget.

A kompakt termék a Quickbolt fejlesztése – ez egy mikroburkolat. A bal oldali alsó képen látható, hogy ez váltja ki a hatalmas alumínium burkolatot, amelyhez a legtöbben hozzászoktunk a telepítéseknél. Vegyük észre a középső képen a keresztmetszetet, ahol a síncsavar átér az L-idomon és egy fadarab zárja le; valamint azt, hogy a közötte látható vékony műanyag elemet – magát a mikroburkolatot – a szabványos síncsavar szorítja le. A csavar szorítása hozza létre a víz szivárgását megelőző vízzárást. A standnál álló úriember azt javasolt, hogy az I-láb és a burkolat közé vigyünk fel szilíciumot. És végül jobbra látható a szép, tiszta – és kisebb – elkészült termék.

Sokáig nem szívesen adtam árajánlatot hullámos fémlemez tetőkre. Nem rendelkeztem tapasztalatokkal e téren, és azt gondoltam, hogy csak a megfelelően illesztett fémtetők lehetnek olyan életképes termékek, amelyekkel érdemes foglalkozni. De már megszabadultam ezektől az aggályaimtól. Mivel most már többféle termék is rendelkezésre áll az igények kielégítésére. Alább látható a Solar Connections hullámos Powermount terméke. Vegyük figyelembe az alján elhelyezett tömítést, a fémbe süllyesztett rozsdamentes acélból készült rögzítőelemeket, és a bal alsó képen a háttérben látható egység elég szilárd ahhoz, hogy sín nélkül biztosítson telepítési megoldást.

A Pegasus Solar bemutatja a víz áramlását napelemes állvány termékei környezetében

A Pegasus Solar standjánál bemutatták a víz áramlását tetőállványzatuk szerkezete körül. Ez nem jelent semmi különlegeset bármely egyéb tetőn elhelyezett szolár rendszerrel összevetve, de hatásos emlékeztető, hogy mivel kell foglalkoznunk a tetőkön – évtizedeken át áramló vízzel, amely bárhová befolyik, ahová a gravitáció engedi.