TENGERISÓ AKKUMULÁTOR

TENGERISÓ AKKUMULÁTOR MÁR MAGYAROSZÁGON IS!

Nem is kellet sokat várni, hogy a világon egyre jobban elterjedt tengerisó (nikkel/nátrium) akkumulátor megérkezzen Magyarországra is. A 100%-ban zöldenergia, amit napjainkban hallunk, valójában mégsem 100%? Hogyan is lehetne, hiszen a manapság megtermelt szél- vagy nap-energiát mérgező lítium alapú akkumulátorokban tároljuk, amelyeknek az előállítsa közel sem környezetbarát.

Az éghajlat felmelegedésével sürgősen át kell térni a megújuló energiaforrásokra, mint például a szél- és a nap-energia. A megújuló energiaforrások azonban nem mindig olyan egységesek, mint más források, ami azt jelenti, hogy akkumulátorokra van szükség ennek az elektromos áramnak a későbbi felhasználáshoz történő tárolására. A legtöbb akkumulátor ritkaföldfémekből, például lítiumból, grafitból és kobaltból készül. A klímasemlegesség eléréséhez az EU-nak 2030-ig 18-szor több lítiumra lesz szüksége, mint jelenleg, 2050-re pedig csaknem 60-szor többre. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptemberben kijelentette, hogy "a lítium és a ritkaföldfémek hamarosan fontosabbak lesznek, mint az olaj és a gáz".

Azonban ezek a fémek jelentős negatív hatást gyakorolhatnak a természetre. A lítium kitermelése vízhiányhoz, a biológiai sokféleség csökkenéséhez, az ökoszisztéma funkcióinak károsodásához és a talaj degradációjához vezethet. Ha a fémet párologtató tavakban állítják elő, körülbelül 2,2 millió liter vízre van szükség egy metrikus tonna lítium előállításához. Mivel a tengerisó mindenhol megtalálható, skálázható alternatívát jelenthet a lítium-ion akkumulátorokkal szemben.

TENGERISÓ AKKUMULÁTOR ELŐNYÖK

  • 100%-ban környezetbarát
  • 100%-ban újrahasznosítható
  • Nem számít veszélyes hulladéknak, így a megsemmisítéssel járó tetemes költségek sem merülnek fel, a szállítása is egyszerűbb.
  • Kifogyhatatlan alapanyagutánpótlás
  • Nem tud kigyulladni vagy felrobbanni, külső tűz esetén sem
  • Nem igényel karbantartást, de az akkumulátor szükség esetén viszonylag könnyen javítható
  • Nincs memóriaeffektus
  • A gyártó 10 év garanciát ad a teljes akkumulátor rendszerre, ugyanakkor a várható élettartama több mint 20 év, amikor is még mindig 80% lesz a kapacitása.
  • 6 000 merítési ciklust garantál a gyártó
  • -20 és +75 °C-ig egyenletesen módon üzemel, nem érzékeny az időjárásra extrém körülmények között sem, tengerparti környezetben is tökéletes
További információk: Tengerisó akkumulátor gyártóNext

TENGERISÓ AKKUMULÁTOR ÁR A NAPENERGIA PLUSZ PROGRAMBAN

Afore 5 kW inverter (AF5K-SL)
FZSoNick 10 kWó tengerisó akkumulátor (48TL200)
15 db Tongwei 400 kWp napelem 25 év termégkaranciával, 6 kWp összteljesítmény
Egyéb komponensek, minőségi gyártóktól: Legrand, Noark, Profiness, engedélyeztetés, kivitelezés
Önerő: bruttó 2.575.500 Ft