A legnagyobb szolár tranzakció Lengyelországban

Az Aberdeen Standard Investments (ASI) és a R.POWER véglegesítették azt az ügyletet, amelynek eredményeként az ASI fogja megszerezni a 122 MW-os, kulcsrakészen átadott, talajra telepített fotovoltaikus erőművekből álló portfólió 100%-os tulajdonjogát a R.POWER cégtől.

2020. június 5. péntek, forrás: mnnsz.hu

A tranzakció tárgyát képező, az R.POWER által fejlesztett portfólió 130 csúcstechnológiával készült, egyedi projektet foglal magában, amelyeknek az összesített kapacitása eléri a 122 MW-ot. Valamennyi projekt 15 évre szóló különbözetre megkötött szerződéssel („CfD”) rendelkezik, ez a támogatási rendszer biztosítja a projektek számára az elektromos áram árának stabilitását. A portfólió minden eleme Lengyelországban található, elsősorban az ország nyugati és középső részein.

A napelem erőműveket olyan modern technológiai megoldásokkal látták el, amelyek éves szinten körülbelül 134 000 MWh előállítását teszik lehetővé, ez több mint 54 000 háztartás szükségleteit képes fedezni, és évente csaknem 106 000 tonnányi szén-dioxid kibocsátását fogja kiváltani.

Napelemeket támogató keretszabályozás

Dominic Helmsley, az Aberdeen-i Standard Investments gazdasági infrastruktúrákért felelős vezetője ezt az észrevételt tette: „A prémium minőségű európai infrastrukturális eszközök megszerzésére és kezelésére irányuló stratégiánkat követve ez lesz a hatodik befektetésünk Lengyelországban a megújuló infrastruktúrák piacán, megerősítve ezzel a lengyel napelemek piacán megszerzett vezető pozíciónkat. Nagyon lelkesek vagyunk, mivel lehetőséget kaptunk arra, hogy aktív szerepet játsszunk a megújuló energia Lengyelországban történő terjesztésében, különösen a napelem ágazatban, amelyet támogató keretszabályozás alapoz meg. Az R.POWER és az Aberdeen Standard Investments (ASI) együttműködött egy olyan tranzakció létrehozásában, amely valamennyi fél számára kedvező, és jövőbeli együttműködésünk bővítése irányába hat. ”

Új napelem park telepítése Lengyelországban.

Przemek Pieta, az R.POWER vezérigazgatója hozzátette: „Nagyon örülünk, hogy lezártuk Lengyelország legnagyobb szolár tranzakcióját az ASI céggel. A lengyel piacon ez a harmadik közös műveletünk, összesen elértük a 168 MW napelem kapacitást. Ez szemlélteti, hogy Lengyelország fontos szereplővé vált az Európai Unió térképén, csaknem elérte a 2,0 GWp szintet, és Európában a legnagyobb növekedést mutatja.”

Az ASI hatodik befektetése Lengyelországban napelemek terén

Az ASI egy vezető globális eszközkezelő, több mint 1000 befektetési szakembere 486,5 milliárd fontnyi eszközt kezel (2019. december 31-i állapot) a világ minden részében. Az R.POWER projektjeinek megszerzése az ASI hatodik befektetését képviselte Lengyelország napelem ágazatán belül. A cég Gazdaságos Infrastruktúra (Economic Infrastructure) programja kulcsfontosságú európai infrastrukturális eszközökre összpontosít, és már rendelkezik tizenegy egyéb eszközzel, többek között: egy gáz forgalmazással foglalkozó céggel Finnországban, egy hidroelektromos erőmű portfólióval Norvégiában, négy gördülőállománnyal az Egyesült Királyságban, két távfűtési vállalkozással Finnországban, valamint finomított szénhidrogének tárolását végző eszközökkel Németországban és az Egyesült Királyságban.

Az R.POWER összesen csaknem 300 MW telepített kapacitásra vonatkozóan nyert napelemes pályázatokat. A vállalat csupán Lengyelországban 1000 MW-al egyenértékű napenergiára épülő portfóliót fejlesztett ki. Külföldön az R.POWER Portugáliában, Olaszországban és Spanyolországban fejlesztett napelemes projekteket. Az R.POWER a fotovoltaikus piac teljes értéklánca mentén működik, dolgoznak napelemes projektek fejlesztésén, valamint kezelési, üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokat (O&M) nyújtanak napelem erőművek részére saját leányvállalatukon, a NOMAD Electric Services nevű cégen keresztül. (HCN)

Forrás: pv-magazine