Zuhant az Egyesült Királyság LCOE-re vonatkozó előrejelzése

Az ország kormánya által közzétett új előrejelzések szerint az Egyesült Királyságban az elektromos áram fajlagos költsége (levelised cost of electricity, LCOE) akár 28 font/MWh értékre eshet vissza 2040-re.

2020. augusztus 26. szerda, forrás: mnnsz.hu

2020. augusztus 24-én az Egyesült Királyság üzleti, energetikai és iparági stratégiáért felelős minisztériuma (Department for Business, Energy and Industrial Strategy, BEIS) közzétette az elektromos áram előállításának költségére vonatkozó becslésének frissítését, amely azt taglalja, hogy a következő években a megújulók költségeinek zuhanására számítanak.

A statisztikáik azt mutatják, hogy a napenergia LCOE értékei kisebb ingadozásokkal tartanak lefelé. A BEIS 2016-os előrejelzésében azt szerepelt, hogy az előállítás költsége 2025-ben körülbelül 68 font/MWh körüli lesz, míg a frissített statisztikák 2025-re már 44 font/MWh értéket jeleznek előre.

Ennek összetevői között található körülbelül 30 font/MWh építéshez és berendezésekhez kapcsolódó költség, 1 font/MWh állandó üzemeltetési és karbantartás költség, valamint további 4 font/MWh fejlesztés előtt jelentkező költség, például a tervezés és az engedélyeztetés kapcsán.

A BEIS központi előrejelzésében szereplő költségek várhatóan 39 font/MWh szintre esnek vissza 2030-ra, 36 font/MWh szintre 2035-re, és 33 font/MWh szintre 2040-re.

A BEIS legalacsonyabb előrejelzése azonban egészen 28 font/MWh szintet vár 2040-re.

A kormányzat előrejelzése kezdettől fogva a napenergiát jelezte előre a legolcsóbb megújuló erőforrásként, amely a megújuló energiák minden más forrásánál – konkrétan a szárazföldi és a part menti szélerőműveknél – olcsóbban állítható elő.

A BEIS új becsléseit a következő évben fogják tesztelni, amikor a napenergia visszakerül az ország következő különbözetre megkötött szerződés kiosztási (Contracts for Difference, CfD) fordulójába – amely az Egyesült Királyság kulcsfontosságú árverési rendszere a közmű nagyságrendbe tartozó megújuló projekteknél. Miután az előző két körből kizárták, arra számítanak, hogy a napenergia versenyképessége jelentősen megugrik, és akár az is előfordulhat, hogy négy évvel korábban elérik a BEIS becsléseinek szintjét.

Chris Hewett, a Napenergia Kereskedelmi Társaság (Solar Trade Association, STA) vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy elérkezett az idő, amikor a kormánynak magasabbra kell helyeznie a lécet a szolár ágazat napelemeire vonatkozó célkitűzések esetében.

„Itt az ideje, hogy a kormány merész célkitűzésekkel éljen a napelemek Egyesült Királyságban történő telepítésére vonatkozóan, ahogyan ezt a szárazföldi szélenergia esetében is tette. A szívünkhöz közelálló cél a 40 GW elérése 2030-ig illeszkedik a klímaváltozással foglalkozó bizottság (Committee on Climate Change, CCC) és a Nemzeti Infrastruktúra Bizottság (National Infrastructure Commission) ajánlásaihoz, és ez mérsékelt politikai támogatással is elérhető” – mondta.

Forrás: pv-tech