Trump szűkíti a kétoldalas panelek mentességét – megint

Az Egyesült Államok elnöke október 10-én nyilatkozatot tett közzé, amelyben hivatkozik az importált kétoldalas modulok egyesült államokbeli gyártásra gyakorolt hatására, ugyanakkor15%-ról 18%-ra emeli a négy évre szóló behozatali vámok mértékét.

2020. október 13. kedd, forrás: mnnsz.hu

Az Egyesült Államokban a választásokig már csak hetek vannak hátra, és Donald Trump olyan nyilatkozatot tett közzé, amelyben ismét behozatali vámokat vet ki a kétoldalas napelem panelekre, ezzel gyakorlatilag visszaveszi az eredetileg 2019 júniusára ígért mentességet.

Ahogy erről már beszámoltunk, a bejelentés a legújabb fejezete az elnök által az Egyesült Államok szolár ágazatával az olyan panelek fölött folytatott csatának, amelyek mindkét oldalukon termelnek áramot és amelyeket egyre nagyobb arányban használnak fel az erőművi nagyságrendű projektekben. Az október 10-én csendben kibocsátott anyag fő érve az, hogy „a kétoldalas modulok a jövőben valószínűleg egyre nagyobb részesedést fognak elérni a piacon, és felválthatják az egyoldalas termékeket a különböző piaci szegmensekben, ily módon a kétoldalas modulok importjának a tarifális védintézkedések alóli mentesítése jelentős lefelé irányuló nyomást gyakorolna a hazai gyártású (kétoldalas) modulok áraira.”

Trump a kétoldalasok piaci részarányának növekedésére hivatkozott az Egyesült Államokban annak okaként is, hogy miért halasztotta el a napelemre kivetett vámok mértékének 20%-ról 15%-ra csökkentését a negyedik évben, ahelyett, hogy visszaállította volna az összes importált napelem panel rátáját 18 százalékra. Amikor Trump Kína elleni háborújának részeként 2018-ban először kivetették a behozatali vámot, akkor annak mértéke 30% volt, amelyet minden negyedik évben 5%-kal terveztek mérsékelni.

Az Egyesült Államok napelemekkel foglalkozó szakmai szervezetét, a Solar Energy Industries Association-t (SEIA) képviselő elnök-vezérigazgató, Abigail Ross Hopper azt nyilatkozta a Bloomberg-nek, hogy Trump bejelentése „ellentétes országunk jelenlegi kulcsfontosságú szükségleteivel, munkahelyeket, a tiszta környezetet és a gazdaság visszaállítását kockáztatja a járvány fenyegetése idején.” „A SEIA” – jelezte – „értékelni fog minden e káros megközelítés ellensúlyozását szolgáló lehetőséget.”

A Nextracker vezérigazgatója, Dan Shugar a Kongresszus előtt tett beszámolójában a vámtarifákat „a napenergia egyesült államokbeli fogyasztóira kivetett azonnali adónak” nevezte.

A kétoldalas modulok behozatali vámok alóli mentessége miatti konfliktus szinte azonnal megkezdődött, amint megadták a mentességet, négy hónappal később az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (Office of the United States Trade Representative, USTR) eltörölte a mentességet 2019 októberében, de újabb két hónap elteltével az USA Nemzetközi Kereskedelmi Bírósága (U.S. Court of International Trade) fenntartotta a mentességet. Az USTR újabb kört futott a mentesség megadása érdekében, de a kereskedelmi bíróság júniusban ismét elutasította.

Trump újabb intézkedése az ütemezés szerint október 25-én lép hatályba – 15 nappal annak kiadását követően. De még egyszer, a közelgő választások miatt esetleges hatásai továbbra is bizonytalanok. A behozatali vámok lelassították a panelek árának csökkenését az Egyesült Államokban. A SEIA szerint ez 62 000 munkahely elvesztését okozhatja az ágazaton belül, még akkor is, ha pár kínai napelemekkel foglalkozó cég nyitott üzleteket az Egyesült Államokban.

Bár a szolár ágazat most lábal ki a Covid-19 okozta visszaesésből, amely a második félévben következett be, az iparági előrejelzések továbbra is optimisták maradtak. A SEIA legújabb piaci körképe alapján a Wood Mackenzie arra számít, hogy 100 GW új szolár kapacitás telepítésére fog sor kerülni az Egyesült Államokban 2021 és 2025 között.

Forrás: pv-magazine