Szolár gyártók, közművek és fejlesztők a kényszermunka elleni elkötelezettség mögött

A szolár ágazat vezető gyártói, közműcégek és fejlesztők, többek között a SunPower, az ENGIE North America, a Lightsource BP, a Tesla és a LONGi írtak alá olyan elkötelezettséget képviselő dokumentumot, amely biztosítja az iparág beszállítói láncának „kényszermunka mentességét”.

2021. február 8. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A február 4-én közzétett nyílt levelet a szolár ágazat 175 vállalata írta alá, ebben nagyobb átláthatóságot követelnek a beszállítói lánc vonatkozásában, hogy azonosítani lehessen, honnan származnak azok a nyersanyagok, amelyek végül hozzájárulnak a napelem panelek előállításához.

Az aláírók közé tartozik az 8minute Solar Energy, az EDF Renewables, a JinkoSolar Egyesült államokbeli részlege és a SunPower, amelynek vezetője, Suzanne Leta azt nyilatkozta, hogy az iparág szereplőinek „ébernek kell lenniük” annak érdekében, hogy őrködjenek a szolár ágazat munkaereje fölött.

„A napenergiában hatalmas pozitív hatás elérésének lehetősége rejlik, de ez a küldetés meghiúsul, ha a termékeket etikátlan munkaügyi gyakorlatok révén állítják elő” – mondta Leta.

A csoport segítséget fog nyújtani a nyersanyagok és inputok nyomon követésére szolgáló protokoll kidolgozásához.

A Kényszermunka Megszüntetése Melletti Elkötelezettség a Napenergia Ágazatban továbbra is elérhető további aláírók számára, ebben arra kérik az iparági vezetőket, írják alá azt a nyilatkozatot, hogy „erőteljesen ellenzik a kényszermunka alkalmazását a szolár ágazaton belül”.

„Ezennel elkötelezzük magunkat amellett, hogy segítjük a kényszermunka kiszorítását a napelem ágazat beszállítói láncából, és növeljük a tudatosságot e fontos témakörrel összefüggésben az ágazaton belül. Az erőfeszítések elősegítése érdekében támogatjuk egy az iparág által irányított szolár beszállítói lánc nyomon követhetőségi protokoll kidolgozását, amely eszközként szolgál az elsődleges nyersanyagok forrásainak és inputjainak azonosításához, és nyomon követi a végtermékekbe, többek között a napelem modulokba történő beépítésüket.

Az elkötelezettségi nyilatkozat kibocsátására egy a Horizon Advisory nevű tanácsadó cég által kiadott jelentést követően került sor, amelyből az derült ki, hogy kényszermunka és áttelepítési programok zajlanak Kína Hszincsiang tartományában, amely kapcsolatban áll a globális poliszilícium beszállítókkal. A Wood Mackenzie elemzőjének becslése szerint a világ poliszilícium kapacitásának mintegy 75%-a Kínához köthető. Az Egyesült Államok kormánya tilalmat rendelt el egyes Hszincsiang tartományban előállított termékek vonatkozásában az ujgur muszlim közösséget érintő kényszermunkára vonatkozó vádakkal összefüggésben; ezt a vádat Kína visszautasította.

John Smirnow, az Egyesült Államok napelemekkel foglalkozó szakmai szervezetének, a Solar Energy Industries Association-nek (SEIA) az alelnöke azt mondta, jelezte, hogy a napelemmel foglalkozó vállalatoknak „azonnal át kellene helyezniük beszállítói láncaikat ebből a régióból”, és arra számít, hogy a legtöbb nagyobb napelem beszállító idén júniusig ezt meg fogja tenni.

„Figyelembe véve a Hszincsiang tartományban folyó munkára vonatkozó jelentéseket, és a független ellenőrzések elvégzésének lehetetlenségét, a napelemet gyártóknak azonnal ki kell vonniuk beszállítói láncaikat ebből a régióból” – mondta, és hozzátette, hogy a szakmai szervezet együtt fog működni az Egyesült Államok törvényhozóival valamint a nemrégiben hivatalba lépett Biden kormányzattal „annak érdekében, hogy a szolár import bizonyítottan kényszermunka mentes legyen”.

Zaid Ashai, a Nexamp ügyvezető igazgatója szerint a napelem ágazat egy „kritikus inflexiós ponthoz érkezett”, mivel a kormányok a világ minden részében felgyorsították a megújuló energia termelésére történő átállást, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ez a növekedés „nem történhet az emberi jogok rovására”.

„Ezért mi a Nexamp-nál teljes mértékben elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minden tőlük telhetőt megtegyünk az általunk felhasznált anyagok azonosítása és értékelése érdekében, és megkülönböztetett figyelmet fordítunk a Kína Hszincsiang régiójához köthető anyagok elkerülésére.”

Forrás: pv-tech