Szolár faház négyzetméterenként 600 000 forintért (1700 euró)

A francia start-up cég, a Solaire Box 1,5 millió eurót különített el a napelemes tetővel ellátott faház üzletága megtámogatására. Az épületek ára négyzetméterenként 1 700-2 000 euró, és a francia Systovi vállalat napelemeivel szerelik fel őket. A cég tervezi a funkciók körének bővítését, például energiatároló rendszerekkel és nulla széndioxid-kibocsátású fűtéssel.

2020. április 9. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

A francia start-up, mely nulla szén-dioxid-kibocsátású, napelemmel ellátott, fából készült otthonokat kínál, 1,5 millió eurót gyűjtött össze magán- és intézményi befektetőktől legutóbbi finanszírozási fordulójában.

A Solaire Box tájékoztatása szerint a befektetők között szerepelnek Párizs környéki kockázati tőkére szakosodott vállalatok, az Inco és az Inter Invest alap, valamint a Sowefund közösségi finanszírozási platformon keresztül magánszemélyek is.

„Ez az összeg lehetővé számunkra, hogy további innovatív funkciókat foglaljunk bele termékeinkbe, és hogy növeljük piaci részesedésünket a nulla szén-dioxid-kibocsátású házak körébe tartozó termékpalettánk vonatkozásában , amelyeket 2019 októberében indítottunk” – mondta a Solaire Box vezérigazgatója, Thomas Coquil.

A termék egy olyan fából készült ház, amelynek kifejlesztésén a vállalat öt évet dolgozott. „A 2015-ös indulás óta megvalósított 100 kerti építmény és ház projekt után a Solaire Box arra törekszik, hogy 2023-ig 635 ház megépítésével végezzen” – közölte Coquil.

A ház Franciaországban termesztett Douglas fenyőből és pozdorjalapokból előgyártott szerkezet, és a gyártó szerint a helyszíni összeállítás kevesebb, mint négy hét alatt is megvalósítható. „Azonban a mi Solaire Box épületeink nem tekinthetők… előre gyártott épületeknek, mert ezek igazi otthonok” – nyilatkozta a cég marketing igazgatója, Charline Balfourier a pv magazine számára. „Ezek a házak ugyanazokat a szabályokat követik, mint a hagyományos, betonból és téglából megépítettek: alapozás elkészítése, engedélyek beszerzése, tíz évre szóló biztosítás, és magántulajdonban lévő házra vonatkozó építési szerződés (Contrat de construction de maison individuelle). Ez utóbbi a Franciaországban szokásos szerződés új ház építése esetén.

Balfourier szerint a tulajdonosok dönthetnek, hogy kívánnak-e csatlakozni a hálózathoz. Ha nem, akkor „lítium-ionos akkumulátorokat telepítünk, ami tárolja a [tetőn elhelyezett napelemek által] megtermelt energiát.”

A marketing igazgató még hozzátette: „Ügyfeleink egy része azért választja ezt a lehetőséget, mert távol esnek a közüzemi hálózattól, de mi nem ajánljuk ezt, mert egy újabb áramgenerátort igényel, ez pedig ellentétes ökológiai filozófiánkkal.”

Szolár faház négyzetméterenként 600 000 forintba (1700 euró) kerül.

A szolár tető

A felhasznált fotovoltaikus rendszer termelési kapacitása akár 6-9 kW is lehet, a rendszert francia gyártó, a Systovi által gyártott modulokból és a szerelvény rendszerekre szakosodott IRFTS Solutions termékeiből állítják össze.

„Rendszerint 9 kW kapacitást szerelünk fel egy-egy házra, kivéve, ha ügyfelünk kifejezetten kevesebbet igényel, de a napelem panelek még ebben az esetben is lefedik a tető legnagyobb részét” – ismertette Balfourier. „Rendszerint 30 darab, egyenként 300 Wp teljesítményű modult helyezünk el házaink vagy a stúdiók tetején, amelyek együttesen 9 kW teljesítményt biztosítanak.

A Solaire Box rendszerint a Systovi cég V-SYS Pro monokristályos és polikritályos napelem moduljait használta fel. Ezek a panelek 250-300 W kimeneti teljesítménnyel és 17,01-18,4% közötti hatékonysággal rendelkeznek.

„A tető fából készült szerkezetét a gyárban állítják elő, majd a szerelvényeket az építés helyszínén telepítik, legvégül a napelemek is felkerülnek” – közölte Balfourier. „A napelem panelek a két síkból álló tető teljes déli oldalát, vagy az egy síkból álló tető egészét elfoglalják, ezzel egyúttal vízhatlanná is teszik a tetőt.”

Terjeszkedés

„Jelenleg csak Franciaországban építjük fel a házainkat, de tervezzük, hogy a világ számos különböző régiójában is építünk majd” – tette hozzá Balfourier.

A vállalat által nemrégiben összegyűjtött 1,5 millió euróból körülbelül 600 000 euró az Inter Invest Capital-tól érkezett, és a Solaire Box 2017-ben alapított, az Antillák és Francia Guyana területén alapított leányvállalatának fejlesztésére szánják.

Forrás: pv-magazine