Szabványok bevezetése a lebegő napelemeknél

A norvég tanácsadó cég, a DNV GL az energiaipar legnagyobb résztvevőit, a lebegő napelemek szakértőit és a projektfejlesztőket egy olyan konzorciumban tömörítette, amelynek célja a lebegő napelem ágazat javasolt bevált gyakorlatainak újbóli meghatározása lesz. A 14 résztvevő között találjuk az iparág néhány fontos érintettjét, például az EDP-t, az EDF-t és az Equinort,valamint a lebegő technológiával foglalkozó Ciel & Terre-t.

2020. június 10. szerda, forrás: mnnsz.hu

A norvégiai székhelyű DNV GL új konzorciumot hozott létre, amelynek célja a lebegő napelemek ágazatára vonatkozó szabványok és ajánlott gyakorlatok meghatározása.

A Lebegő Szolár Egyesített Iparági Projekt (Floating Solar joint industry project, JIP) konzorcium a nagy európai vállalatokat tömörít, például többek között a portugál EDPt, a francia EDF-t és a norvég Equinort, valamint a német projektfejlesztő BayWa r.e céget, a Compagnie Nationale du Rhône Engie egységét, az egyesült királyságbeli független áramtermelő Mainstream Renewable Powert és norvég szolár fejlesztőt, a Scatec Solar-t. Ez magában foglalja a lebegő napelemekre szakosodott francia Ciel & Terre céget, valamint a rögzítési és horgonyzó rendszereket kínáló svéd Seaflexet is.

A projekt mind a szárazföldön belüli vizeken, mind a tengerpart mentén elhelyezkedő lebegő napelem projektekre kiterjed, és főként a helyszíni feltételek értékelésére, az energiahozamok előrejelzésére, rögzítő és horgonyzó rendszerekre, lebegő szerkezetekre, engedélyekre és a környezetvédelmi hatásokra fog összpontosítani. „De nem korlátozzák magukat semmilyen konkrét lebegő szolár technológiára, a konzorcium célja olyan követelmények és útmutatók meghatározása, amelyeket praktikus módon lehet alkalmazni az összes lebegő szolár projektre” – magyarázta a DNV GL.

Ez év végéig tervezik kidolgozni az első dokumentum vázlatot, míg a végleges, ellenőrzött gyakorlatokat magában foglaló végleges változatot 2021 első negyedévében kell közzétenni.

Ez nem az első kísérlet a lebegő napelem szegmens legjobb gyakorlatainak meghatározására. Novemberben a Szingapúri Napenergia Kutató Intézet (Solar Energy Research Institute of Singapore, SERIS) tette közzé a gyakorlati szakembereknek szóló lebegő szolár kézikönyvet Floating Solar Handbook for Practitioners címmel, amely gyakorlati útmutató a belföldi és a partok közelében elhelyezett lebegő napelemes projektek fejlesztői számára. Ezt az útmutatót arra szánták, hogy segítse a fejlesztőket a következő témakörök területén: helyszín azonosítása, megvalósíthatósági tanulmányok, pénzügyek, környezetvédelmi és társadalmi ügyek, közbeszerzés és építés, valamint üzemeltetés és karbantartás.

Pár hónappal korábban a holland alkalmazott vízügyi kutatóintézet (Dutch Foundation for Applied Water Research, STOWA útmutatásokat és eszközöket tett közzé a lebegő napelem parkok fejlesztői számára. Ez az útmutató ajánlásokat ad a vízügyi hatóságok engedélyeinek beszerzésére vonatkozóan, ismerteti azokat a feltételeket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy napelem paneleket helyezzenek el a vízen, és vázolja a lebegő napelemek által a vízi ökoszisztémákra kifejtett lehetséges hatásokat.

Forrás: pv-magazine