Svédország két évvel hamarabb szabadul meg a széntől

Az északi állam lett Európa harmadik olyan országa, amely búcsút intett a szénalapú áram előállításnak. További 11 európai ország már elkészítette tervét a jó példa egy évtizeden belüli követésére.

2020. április 23. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Svédország csatlakozott Európa szén kivezetéséért folytatott küzdelméhez. A Stockholm Exergi áramszolgáltató bejelentette a Hjorthagen-ben, Stockholmtól keletre fekvő KVV6 kombinált villamosenergia- és hőerőmű tartós bezárását.

A skandináv ország eredetileg 2022-re tervezte a széntüzelés kivezetését, de úgy tűnik, hogy két évvel korábban leállítják a létesítményt.

A KVV6 erőmű két kazántérrel rendelkezik, ezek egyikét már a tél beállta előtt leállították. A másik létesítményt tartalékként meghagyták, de az enyhe tél azt eredményezte, hogy a Stockholm Exergi nem kényszerült ennek használatára, és a közműcég úgy döntött, hogy inkább lezárja az üzemet.

A Stockholm Exergi azt közölte, hogy mostantól a negatív szén-dioxid kibocsátási megközelítésekre fognak összpontosítani. „Tovább dolgozunk a klíma semleges megoldások felé irányuló átmeneten, és a negatív szén-dioxid kibocsátással járó megoldásokon” – mondta Anders Egelrud vezérigazgató. „Itt a kutatók egyetértettek: Nem csak hogy le kell csökkentenünk a kibocsátásunkat nullára, de olyan technikákat is ki kell dolgoznunk, amelyek csökkentik a légkörbe kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.”

Verseny a célszalagig

A KVV6 erőmű bezárásának csütörtökre időzített bejelentésével a lépés látványosan, egy nappal megelőzte Ausztria utolsó széntüzelésű erőművének, a Mellach távfűtőműnek a pénteki bezárását. Belgium volt az első ország, amely 2016-ban teljesen felhagyott a szén felhasználásával.

Az „Europe Beyond Coal” nevű környezetvédelmi gyűjtőszervezet üdvözölte a lépéseket, kiemelve, hogy ők már korábban rámutattak, milyen jövő vár a szénre Európában.

„Azzal, hogy a héten Svédország is szénmentessé válik Ausztriával együtt, világosan kirajzolódik a szén leszálló ágba kerülése Európában” – jelezte Kathrin Gutmann kampányigazgató. „A súlyos egészségügyi kihívások ellenére, amelyekkel napjainkban szembesülünk, a szén kivezetése és helyette a megújulók előtérbe helyezése jó döntés, és a kedvezőbb egészségügyi és klímavédelmi és gazdasági helyzetnek köszönhetően kifizetődő lesz számunkra.

A többi európai ország is pár éven belül tervezi a szén kivezetését. Franciaország várhatóan 2022-ben zárja be utolsó széntüzelésű létesítményét, Szlovákia és Portugália 2023-ig, az Egyesült Királyság 2024-ig, Írország és Olaszország pedig egy évvel később. Európai szomszédaik, Görögország, Hollandia, Finnország, Magyarország és Dánia szintén tervezi a szénerőművek felszámolását még ebben az évtizedben, a Párizsi Éghajlatváltozási Megállapodás szerinti elkötelezettségeknek megfelelően.

Sereghajtó

Németország sereghajtó marad, a még mindig törvénybe iktatásra váró, fosszilis tüzelőanyagok kivezetését célzó terve 2038-at jelölte meg, ami a Párizsi Éghajlatváltozási Megállapodás megszegésének minősül.

A londoni székhelyű, gazdasági szakemberekből álló csoport, a Carbon Tracker eszközszintű pénzügyi modelleket használt minden egyez az EU területén található széntüzelésű erőmű üzemeltetési-pénzügyi hátterének elemzésére. Az üzleti lobbicsoport úgy becsülte, hogy a lignit tüzelésű erőművek 84%-a és a kőszén tüzelésű erőművek 76%-a veszteségesen működik az európai blokk országaiban, és a kétféle szénnel folytatott termelés csak ebben az évben 3,54 milliárd euró, illetve 3,03 milliárd euró veszteséget termelhet. A Carbon Tracker szerint a nap- és a szélenergia képében jelentkező „könyörtelen verseny” miatt a szén üzleti terve egyre nagyobb mértékben válik veszteségessé. A jelentésben az áll, hogy 2017-ben Európában a széntüzeléssel áramot előállítóknak „csupán” 46%-a volt veszteséges.

Forrás: pv-magazine