Svájc szolár piaca erőteljes bővülést mutat

2019-ben Svájc fotovoltaikus piaca az előző évvel összevetve 20% százalékkal nőtt, a telepített kapacitások csaknem elérték 2,5 gigawattot.

2020. július 20. hétfő, forrás: mnnsz.hu

2019-ben csaknem 332 megawatt (MW) kapacitásnak megfelelő napenergiával működő új rendszert telepítettek Svájcban. Ezt az ország fotovoltaikus ágazatát képviselő szövetség, a Swissolar jelentette be sajtóközlemény formájában. A napenergia piacára vonatkozóan készített 2019-es felmérések azt mutatják, hogy 2018-hoz képest 20 százalékkal bővült a kereslet. Abban az évben 269 MW új telepítésére került sor.

Így összesen csaknem 2,5 gigawattnyi (GW) kapacitásnak megfelelő napelemes rendszert telepítettek tetőkön és nyílt területeken. Ennek megfelelően a teljes energiafogyasztáson belül a fotovoltaikus rendszerek részesedése 3,4 százalékról 3,8 százalékra emelkedett. Azonban a Swissolar szerint a 2019-ben megvalósult bővítések még mindig elmaradnak a mostanáig legmagasabb, csaknem 340 MW értéktől, amelyet 2015-ben értek el.

Az 1 MW fölötti telepítések különösen erőteljesen bővültek

Mérettől függetlenül szinte mindegyik kategóriában növekedést regisztráltak az előző évhez képest. Különösen a 9-es tényezővel számított nagyobb erőművek köre bővült, amelyeknek kapacitása meghaladja az 1 MW-ot. Az átlagos rendszerméret 22,5 kilowatt (kW) lett, amely 2018-ban még 19,4 kW volt.

Erőmű típusokra lebontva csaknem az összes piaci szegmensnél bővülés mutatkozott. A növekedés kiemelkedően magas szintet ért el az ipari és kereskedelmi létesítmények rendszereinél, kimenő teljesítmény alapján ez 39 százalékot tett ki. „Nyilvánvalóan egyre több ilyen létesítmény tulajdonosa ismeri fel annak lehetőségét, hogy saját létesítményük tetején megtermelhetik elektromos áram iránti szükségletük egy részét.

Az átlagos akkumulátoros tárolók mérete is nőtt

Egyrészt a piaci felmérés szerint az értékesített akkumulátoros tárolórendszerek száma kicsivel elmaradt az előző évitől, másrészt az újonnan telepített tárolási kapacitások csaknem 40 százalékkal nőttek. Az átlagos tároló méret 13,5 kilowattóra (kWh) volt, míg az az előző évben 9,1 (kWh). A családi házakra telepített napelemes rendszerek 15%-át akkumulátoros tároló rendszerekkel kombinálták.

Azonban a Swissolar szerint Svájcban a fotovoltaikus eszközöket évente 4-szeres és 5-ötszörös közötti tényezővel kell növelni ahhoz, hogy elérjék a Párizsi klímavédelmi egyezményben meghatározott célokat, és hogy ellensúlyozni tudják az atomerőművek Svájc energiastratégia 2050 (Swiss Energy Strategy 2050) nevű célkitűzésében szereplő kivezetését. Ennek eléréséhez a napenergia kapacitást 2050-ig 50 GW-tal kell növelni. (hcn)

Forrás: pv-magazine