Svájc: A megújulók erőteljes bővítése szükséges

Svájcban a telepített fotovoltaikus kapacitásokat a jelenlegi 13-szorosára kell bővíteni 2050 előtt. Az ország csak ezt követően lesz képes átállni teljes mértékben a megújulókra. Ennek pontos jelentésére már rávilágított a Swissolar iparági szövetség.

2020. december 4. péntek, forrás: mnnsz.hu

Svájcban a fotovoltaikus rendszerek tömeges és gyors ütemű bővítése szükséges ahhoz, hogy 2050-re a teljes ellátást megújuló elektromos árammal tudják fedezni. Ez világosan látható a Svájc Szövetségi Energiahivatala (Federal Office of Energy, SFOE) most közzétett Energy Perspectives 2050+ jelentésből.

A Swissolar iparági szövetség az általa már évek óta ismételten hangoztatott kérés megerősítését látja ebben. „A megújuló elektromos áram előállításának nagy arányban fotovoltaikus eszközökkel történő bővítését gyorsított ütemben és olyan nagyságrendben kell végezni, amely egyértelműen meghaladja a jelenlegi szintet” – idézett az iparág képviselője a jelentésből. „A jelentés azt is egyértelműen kiemeli, hogy ez csak akkor sikerülhet, ha fejlesztjük a keretfeltételeket. A politikusoknak ezért nagyon gyorsan kell meghozniuk az erőteljesebb beruházási ösztönzőprogramok létrehozását célzó döntéseket. Az elektromos áram piacán jelenleg érvényes árak és az egyes befektetők üzleti cégértéke nem elegendő az igényelt nagyságrendű és ütemű bővítés eléréséhez.”

Négy különböző forgatókönyv

Az SFOE elemzői négy különböző forgatókönyv alapján számoltak arra vonatkozóan, hogy Svájc hogyan érhetné el a teljes egészében zöld elektromos áramot. Ezek egyrészt az elérhető energiahatékonyság mértékében térnek el, másrészt a szektorok párosításának mértékében. Továbbá eltérnek a hidrogén, a biogén és a szintetikus üzemanyagok aránya terén, amelyek szerint Svájc különböző számú zöld elektromos áramot előállító üzemet igényel. Azonban még az alapforgatókönyv szerint is 37,5 gigawattra kell emelni a fotovoltaikus eszközök kapacitását. Ez a jelenlegihez képest 13-szoros növekedést feltételez. Ez az egyetlen mód arra, hogy 2050-re Svájc energiaellátásán belül a napenergia elérje a 40 százalékot. Addigra a napenergia segítségével előállított elektromos áram mennyiségének a jelenlegi szintről 34 terawattórára kell emelkednie.

A Swissolar szerint az évente megtermelt elektromos áram mennyiségének 45 terawattórára kell nőnie, vagyis 50 gigawattos növekedés szükséges. Az eltérések azonban abból a tényből adódnak, hogy az SFOE a szervezet álláspontja szerint optimistább a szél- és a vízenergia terjedésével kapcsolatban, továbbá nagyobb mértékben számít az energiahatékonyságban rejlő potenciál kihasználására.

Évente egy gigawatt szükséges

Mindazonáltal lesz lehetőség a tömeges és gyors bővítésre. De ez nem valósulhat meg a megfelelő jogi és politikai keretek nélkül. A cél elérése érdekében a fotovoltaikus kapacitásokat minden évben legalább egy gigawattal bővíteni kell. A jelenlegi kapacitás körülbelül 400 megawatt. „Ezért sürgősen új, ösztönzőket létrehozó promóciós eszközökre lesz szükségünk, különösen a nagy fotovoltaikus erőművek építéséhez, ahol nincs saját fogyasztás” – jelezte a Swissolar, amely már látja a fényt az alagút végén. „Az energiaügyi törvény tervezett felülvizsgálata, valamint a hatalmas, saját fogyasztással nem rendelkező fotovoltaikus rendszerek támogatására irányuló parlamenti kezdeményezés miatt tervezzük ezt meglépni.”

Ez természetesen pénzbe fog kerülni. De az SFOE hangsúlyozza, hogy 2050-re a körülbelül 1400 milliárd svájci frankra rúgó befektetésekre mindenképpen szükség lenne a meglévő energia infrastruktúra, épületek, telepítések, berendezések vagy járművek felújításához, modernizálásához és cseréjéhez. Figyelembe véve azt a célt, hogy teljes egészében zöld energiára kívánnak átállni, ez az igény további 109 milliárd svájci frankkal nő. Ez csupán a nyolcvan százaléka a szükséges beruházások egészének. Ugyanakkor azonban lehetőség nyílik 50 milliárd svájci frank megtakarítására az energiaköltségek kapcsán. (mfo)

Forrás: pveurope.eu