Saját tulajdon helyett bérbeadás Covid-19 idején

A Hollandiában szolár eszközök forgalmazásával foglalkozó Enie felajánlja, hogy megvásárolja a tetőre telepített napelemes rendszereket a készpénz szűkében szenvedő tulajdonosoktól, akik ezután havi bérleti díjat fognak kapni, amíg egy évtized elteltével vissza nem nyerik a hardver eszköz tulajdonjogát. A vállalat a napelem sorozatok kezdeti költségének körülbelül 85%-át fizeti ki, de azt kikötötték, hogy „gyenge” tervezésű vagy részegységekből összeállított rendszereket nem fognak figyelembe venni.

2020. április 21. kedd, forrás: mnnsz.hu

A Hollandiában szolár eszközök forgalmazásával foglalkozó Enie felajánlja, hogy megvásárolja a tetőre telepített napelemes rendszereket a készpénz szűkében szenvedő tulajdonosoktól körülbelül a kezdeti költségek 85%-áért, majd a rendszerek bérléséért havi díjat fizet a háztulajdonosoknak saját ZonneRuilen programja keretében.

„A kezdeményezés célja azoknak a fotovoltaikus rendszer tulajdonosoknak a megsegítése, akiknek készpénzre van szükségük ezekben a nehéz időkben” – nyilatkozta az Enie vezérigazgatója, Patrick van der Meulen a pv magazine számára. „A kifizetjük a kezdeti befektetés körülbelül 85%-át, és a rendszer tulajdonosa továbbra is élvezi a bérleti szerződésből fakadó előnyöket.”

A vállalat azonban előre jelezte, hogy minden egyes vásárlás előtt a tőle elvárható gondossággal fog műszaki és pénzügyi vizsgálatot lefolytatni. „Nem szándékozunk nem megfelelően megtervezett és gyenge részegységekkel megvalósított rendszereket megvásárolni” – közölte Van der Meulen. „Ez azt jelenti, hogy a távolból ellenőrizzük a telepítést és a részegységeket, és hitelképességi vizsgálatot végzünk. Ha kétségeink támadnak, akkor helyszíni látogatást ütemezünk be.” Az Enie vezető tisztségviselője szerint a távoli ellenőrzés mindössze 15 percet vesz igénybe.

Visszavásárlás

Van der Meulen azt mondta, hogy a rendszerhez csatlakozni kívánó napelemes rendszerek tulajdonosainak felkínált havi kifizetések havi villanyszámláik körülbelül 85%-át teszik ki. Azok a havi számlák valószínűleg magasabbak lesznek, mivel a háztulajdonosok már nem részesülnek közvetlenül a tetőn elhelyezett rendszer hasznából, de a vezérigazgató még hozzátette: „A bérleti időszak 10 év, 10 év elteltével ismét a telepített eszközök tulajdonosai lesznek.”

A ZonneRuilen rendszert az Enie és a holland Triodos Bank által nyújtott kölcsönök fogják finanszírozni.

A „ZonneRuilen ötlete 2017-ben merült fel, amikor belevágtunk [a bérleti konstrukciókba]” – jelezte Van der Meulen. „De akkoriban úgy döntöttünk, hogy csak a [bérleti konstrukciókra] fogunk összpontosítani. Most a koronavírus kitörését követően újra előtérbe került, és egy hete elindítottuk a rendszert Hollandiában.”

A szolár eszközök bérlése, amely az Egyesült Államokban rendkívül népszerű, Európában mostanáig kevésbé terjedt el.

Forrás: pv-magazine