Románia 59 millió dollárt különít el napelem visszatérítésekre

A kormány visszatérítéseket fog adni a lakóépületekre telepített napelemes projektekre, amely a háztetőn elhelyezett napelemes rendszerek beszerzési és felszerelési költségeinek akár 90%-át is elérheti.

2020. június 16. kedd, forrás: mnnsz.hu

Romániában a környezetvédelmi alapot kezelő hatóság (Environment Fund Administration, AFM) bejelentette, hogy 12 718 támogatási kérelmet hagyott jóvá a Casa Verde Fotovoltaice (zöld napelemes otthon) rendszerben, hogy támogassák a háztartási napelemek telepítését az ország nettó elszámolásos rendszerének keretében.

A hatóság közlése szerint összesen 252 millió román lej (59 millió USD) értékben fognak visszatérítéseket kifizetni a program első fordulójában. A program teljes költségvetése 536 millió lej. A román kormány először 2018 augusztusában indította a visszatérítéses rendszert.

„A következő napokban tervezzük az első szerződések kiküldését a kedvezményezettek általi aláírásra” – jelezte Andreea Kohalmi Szabo, az AFM elnöke. „Mivel nem a teljes költségvetés került kiosztásra, (ősszel) újabb kört fogunk indítani.”

Az AMF a 3 kW-nál nagyobb méretű, tetőre telepített napelemek esetén kínál visszatérítést, a visszatérítés pedig a háztetőn elhelyezett napelemek beszerzési és felszerelési költségeinek akár 90%-át is elérheti.

A nettó elszámolásos rendszert ebben a hónapban hagyták jóvá, és szerepel benne a legfeljebb 27 kW kapacitású fotovoltaikus rendszerek tulajdonosainak szóló ösztönzés is. Ebben a rendszerben a megújuló energiát előállító, legfeljebb 100 kW méretű rendszerek tulajdonosai jogosultak értékesíteni a megtermelt, de fel nem használt energiát az ország áramforgalmazói – az Enel, a CEZ, az E. On és az Electrica – felé az Országos Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (ANRE) által meghatározott áron, amely a forgalmazótól függően eltérő lehet.

Forrás: pv-magazine