Rekord szállítások viszik át a globális napelem inverterek piacán a 9 milliárd dolláros határon 2019-ben

A napelem inverterek piaca rekord szállításokat ért el 2019-ben – írja az IHS Markit álláspontját ismertető Miguel de Jesus – mely mögött a legfontosabb piacok, az Egyesült Államok, Spanyolország, Latin-Amerika, Ukrajna és Vietnam felé irányuló intenzív szállítások állnak. Az árbevételek gyorsan emelkedtek, és 2019-ben első alkalommal átlépték a 9 milliárd dolláros értékhatárt.

2020. július 2. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Az inverterek nemzetközi versenyhelyzete viszonylag konszolidált maradt. A 10 legnagyobb beszállítóhoz köthető globális inverter szállítmányok aránya a 70%-ot is meghaladta. Az iparág ütemes növekedésével párhuzamosan várhatóan éleződni fog a verseny a napelem inverterek beszállítói között két kulcsfontosságú tényező: a technológiai fejlődés és a globális telepítések növekedésének eltolódó egyensúlya miatt.

Korlátok ledöntése

Számos létfontosságú technológiai trend kínál lehetőségeket a fotovoltaikus inverterek beszállítóinak arra, hogy agresszívebben versenyezzenek a bővülő ágazaton belül. Például a beszállítók továbbra is hatalmas invertereket bocsátanak ki, különösen háromfázisú sztring és központi invertereket közüzemi méretű naperőmű telepítésekhez. Az utóbbi években a háromfázisú sztring inverterek beszállítói intenzíven dolgoztak azon, hogy megismertessék ügyfeleikkel az ipari léptékű napelemes rendszereknél alkalmazott megosztott architektúra erényeit. Összességében e beszállítók erőfeszítései sikeresnek bizonyultak, mivel a sztring inverterek aránya tartósan emelkedett – különösen a nagy kereskedelmi projekteknél és a kisebb erőművek telepítésénél. A beszállítók nemrégiben a 200 kW-ot meghaladó sztring invertereket kezdtek kibocsátani, ahogy beszálltak az egyre nagyobb rendszerekért folyó versenybe, és rendkívül árérzékeny projektekre pályáztak.

Ugyanez a trend érvényesül a központi inverterek gyártóinál, amely oda vezetett, hogy a beszállítók által kiadott eszközök átlagos mérete egyre nagyobb. A nagyobb, különálló, 3 MW és 4MW közötti inverter szállítmányok 67%-kal nőttek, elérték a 15,5 GW-ot, ezzel 2019-ben a globális központi inverter szállításoknak több, mint egyharmadát tették ki. Az IHS Markit arra számít, hogy a központi inverter szállítmányok száma növekedni fog a következő öt évben, mivel a központi inverter szállítók célja az erőteljesebb kilowattonkénti költségen alapuló verseny, ugyanakkor védekezni akarnak a nagyobb sztring inverterek erőmű nagyságrendű telepítésekben való térnyerése ellen.

Ahogy a beszállítók egyre tolják magasabbra a napelemes inverterek teljesítményét, úgy nyúlnak új anyagokhoz és szoftverekhez, amelyek segíthetik őket a következő technológiai lépcsőfok megtételében. Például a beszállítók gondosan nyomon követik a szilícium-karbid árakat, amelyekben lehetőség rejlik az inverter tervezők számára, hogy még hatékonyabb és magasabb fajlagos teljesítmény fotovoltaikus invertereket építsenek. Eközben a beszállítók a rendszer egészében jelzésekre várnak, hogy hogyan tudnának elmozdulni a még nagyobb feszültségtartományok felé, különösen a közüzemi nagyságrendű telepítéseknél, ahol az 1500V gyorsan iparági normává vált.

Kiberbiztonság és informatika

A fejlett szoftverek és hálózati jellemzők, így a feszültségszabályozás és az éjszakai meddőteljesítmény-szabályozás előzetes követelménynek minősül az inverter beszállítók számára, hogy a rendszerek tulajdonosai őket válasszák „jövőálló” szolár befektetésként. A fejlett szoftverekkel szemben támasztott követelmények körébe tartozik a működés és a részegységek valós idejű tesztelése csakúgy, mint az IV-görbe diagnosztikája. Ezek egyre elfogadottabbá válnak, és olyan vezető beszállítók kínálják ezeket, mint a Huawei és a Sungrow.

Mivel az invertereket tekintik a napelem erőművek agyának, a fontos előrelépések, mint a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság központi szerepet töltenek be, mert a beszállítók igyekeznek növelni szolár eszközeik alkalmazhatóságát és védelmét. A napelem inverter szállítók felismerték, hogy a napelemek inverterei egyre nagyobb mértékben lépnek interakcióba a hálózattal a lakóépületek szintjétől kezdve egészen a közüzemi méretű rendszerekig. Ennek eredményeként a beszállítókra hárul, hogy megvalósítsák a lehető legmagasabb szintű kiberbiztonságot, biztosítva ezzel a közművek és az otthonok tulajdonosainak maximális biztonságát az energiarendszereik elleni rosszindulatú támadásokkal szemben.

Lakóépületekre szánt inverterek

A lakóépületekre való inverterek a leggyorsabban bővülő rendszertípust képviselik, amely 2019-ben 50% fölötti növekedést mutatott. A napelemes inverterek beszállítói egyfázisú és háromfázisú <10kW invertereket kínálnak portfóliójukban, és 2019 során képesek voltak kiaknázni ezt a piaci lehetőséget. A modulszintű teljesítményelektronikai eszközök (module-level power electronic, MLPE) beszállítói, például a SolarEdge és az Enphase – valamint az egyfázisú eszközök beszállítói, például az SMA, a Growatt és a Ginlong – növelték szállításaikat ebben a szegmensben. A lakóépületek szegmensének legfontosabb piacai, Kína, az Egyesült Államok, Hollandia, Japán és Ausztrália hozzájárultak a globális lakóépület telepítés növekedésének elősegítéséhez. A fotovoltaikus inverterek szállítói továbbra is innovációval élnek, esztétikus tervezésű termékeket hoznak létre, amelyek könnyebbek, kisebbek és nagyobb teljesítményűek, és új biztonsági funkciókkal vannak ellátva.

Kínai beszállítók

2019-ben Kínában a visszaeső telepítések miatt immár második éve csökken az inverterek iránti igény. Bár továbbra is Kína marad a világ legnagyobb szolár piaca, a kínai beszállítók – amelyek korábban élvezték belföldi piacuk ellátásukból fakadó hatalmas növekedés előnyeit – figyelmüket most a nemzetközi piacok felé fordítják, hogy így mérsékeljék a kisebb belföldi piac hatását, és hogy ellensúlyozzák a folyamatosan az árakra nehezedő nyomás okozta veszteségeket. A kínai székhelyű beszállítók 2019-ben hét százalékponttal növelték a nemzetközi piacon meglévő részesedésüket, amely jelenleg 38%.

Piaci jelenlétüket különösen gyorsan bővítettek egész Európában, Indiában, Dél-Kelet Ázsiában és Latin-Amerikában. A Kínai beszállítók továbbra is jelentős beruházásokat eszközölnek termékeik ütemes frissítése érdekében, így eleget tudnak tenni a helyi hálózat műszaki követelményeinek, és fel tudnak állítani helyi értékesítő és szolgáltatási irodákat. E bővítés elősegítése érdekében bizonyos kínai beszállítók, például a Ginlong és a Sineng befektetőket kerestek ún. első nyilvános kibocsátások (initial public offering) formájában. Az eredmény az ezekben a régiókban megjelenő magasabb fokú diverzitás lett a verseny terén. A több nagyobb napelem piacnál regisztrált erőteljes telepítés növekedés az összes beszállítót előnyösen érintette, beleértve az olyan érintett kulcsfontosságú beszállítókat, mint például az SMA, amely erőteljesen rányomta bélyegét hazai piacára, Németországra és egész Európára. Egy másik példa a Spanyolországban bejegyzett Power Electronics, amely megőrizte vezető pozícióját hazájában, emellett domináns szerepet vállalt az Egyesült Államokba irányuló közmű nagyságrendű szállítások erőteljes növekedésében is.

Összességében elmondhatjuk, hogy a napelemes inverterek piacán több szereplő versenyez egymással a világ minden piacán és az összes rendszertípust illetően, a lakóépületektől a kereskedelmi épületeken át egészen a közmű volumenű telepítésekig. Rövid távon az árra nehezedő erőteljes nyomás kedvezni fog némelyik beszállítónak saját piaci részesedése megőrzésében vagy növelésében. Hosszú távon az iparág valószínűleg további konszolidáción fog átesni, akár a beszállítók által megnyert és megszerzett még nagyobb piaci részesedések révén, vagy a beszállítók kiegészítő termék portfóliók céljából bekövetkező egyesülésének vagy felvásárlásának köszönhetően.

Forrás: pv-magazine