Rekord az EU szolár termelésében 2020 harmadik negyedévében

Az európai megújulók, többek között a spanyol szolár termelés hatalmas nyereséget könyvelhettek el, amint a Covid fertőzések második hullámát követően helyre állt az energiaigény. A nukleáris energia figyelemre méltó módon vesztett tért, részben azért, mert a kontinens északi részében a tiszta energia volumene olyan mértékben törte le az elektromos áram árakat, hogy a reaktorok versenyképtelenné váltak.

2021. január 18. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A napenergia látványos emelkedése – számos esetben ehhez támogatás sem kellett – Spanyolországban 40%-os részesedéshez juttatta a megújulókat az ország energia portfólióján belül 2020 harmadik negyedévében, amelynek eredményeként „a portfólióból gyakorlatilag eltűnt a szén.”

Ez volt az egyik leginkább figyelemre méltó megállapítás, amely az EU által közzétett negyedéves jelentésben szerepelt.

A legfrissebb hírek szerint a napenergia termelése a blokk egészében rekordot, 7 TWh-t ért el a július és szeptember közötti időszakban, amely az EU teljes energia portfóliójának 8%-át teszi ki, bár a víz- és a szélenergia továbbra is vezeeeik a tiszta energiával kapcsolatos statisztikákat.

Kimenő teljesítmény

Spanyolországban a harmadik negyedév során mintegy 2,3 TWh-val több áramot állítottak elő napenergiából, mint a 2019-es év azonos időszakában, ami segített alacsonyan tartani az energia árát az Ibéria-félszigeten a Covid-19 lezárások idején. Németország ebben az időszakban 1,8 TWh-val több napenergiát termelt, Hollandia 800 GWh-al, míg Olaszország és Franciaország egyenként 500 GWh-val többet, a legfrissebb adatok szerint Lengyelország szolár teljesítménye 190%-kal emelkedett a 2019 harmadik negyedévében rögzített értékhez képest, elérte a 800 GWh-t, és Magyarország egy évre vetített napenergia alapú termelése 73%-kal nőtt.

Ez nem volt ahhoz elég, hogy a lengyel fogyasztókat megvédje a szénár okozta veszteségektől, mert az múlt heti jelentés szerint tonnánként átlagosan 27 euróval volt drágább ebben a három hónapos időszakban, ez az ország továbbra is fennálló szénfüggősége miatt következett be. A friss adatokból kiderült, hogy a szén árát az EU hatóságainak szén-dioxid kibocsátásokra vonatkozó nyilatkozatainak segítségével tartották stabilan.

A negyedév nagy vesztese a nukleáris energia volt, amely az elektromos áram iránti igény visszarendeződésével zárult, ahogy a Covid-19 második hulláma kezdett láthatóvá válni Európában. A harmadik negyedévben a reaktorok adták Európa energiaigényének 23%-át, az előállított 28 TWh 16%-os visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ennek előidézői elsősorban a leállások és a karbantartások elhúzódásai voltak, azonban az EU dokumentumában kiemelték, hogy Svédországban a nukleáris létesítmények azért kényszerültek bezárásra, mert a megújuló energiák nagyon alacsony szintre nyomták le az elektromos áram árát. A friss jelentés szerint a Nord Pool energiapiacon a tiszta energia legjelentősebb forrásai a víz- és a szélenergia voltak, ez a társulás a Balti és az északi államokat foglalja magában.

A nukleáris energia elvesztése az európai elektromos áram szén-dioxid-mentesítésének lassulását vonta maga után, amelyet részben ellensúlyozott az összes megújuló hozzájárulásának növekedése az energia portfólión belül, ez a második negyedévben elért 33%-ról 37%-ra kúszott fel. Az európai tiszta energia egy napos és szeles napon, július 5-én érte el az 55%-os csúcsot, ekkor a német megújuló energia termelés biztosította az energiaellátás egészét reggel 7 órától este 6 óráig.

Rugalmasság

A hálózat rugalmasságának fontosságát hangsúlyozták a negyedév során az áram nagykereskedelmi áránál tapasztalt ingadozások, például a szélcsendes szeptember 15-én az este érvényes ár felszökött 189 euró/MWh szintre. A skála másik végén állnak azok az órák, amelyeknek során az elektromos áram ára a negatív tartományba csúszott át, ezek száma egy év alatt 133%-kal nőtt, összesen 1467 ilyen időszak fordult elő. Írország állt az élen, saját szélenergia bővítései hozzájárultak, hogy a harmadik negyedévben 51 alkalommal kerüljenek a negatív sávba az áram árak.

A dokumentum arra is kitért, hogy az Unióban a harmadik negyedév során történelmi csúcsot ért el az „elektromos úton tölthető utasszállító járművek” száma. Az EVC-k (electrically-chargeable passenger vehicles, EVC) kiemelkedő száma 10%-át tette ki az új gépkocsik piacának, ami 202%-os éves növekedésnek felel meg, mivel a Svédországban a harmadik negyedév során minden harmadik gépkocsit elektromos csatlakozóval értékesítettek. Szintén az uniós dokumentum emelte ki, hogy a piacot segítették az elektromos járműveket támogató politikák és ösztönzések, kivéve Dániát, ahol az értékesítés az ösztönzők hiánya ellenére bővült.

Forrás: pv-magazine