Oroszország Szövetségi Atomenergia Vállalata, a Roszatom elindította lítium akkumulátoros tárolási üzletágát

A nukleáris technológiával foglalkozó Roszatom, amely Oroszország legnagyobb elektromos áram szolgáltatója a nukleáris erőművek terén, elindította lítium-ionos akkumulátorokra épülő energiatárolási üzletágát

2020. október 12. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Az állami cég – teljes nevén a Roszatom Állami Atomenergia Ügynökség (State Atomic Energy Corporation Rosatom) – a múlt héten azt közölte, hogy a RENERA névre keresztelt energiatárolással foglalkozó részleg „bejegyzését befejezték”.

A RENERA korábban Cathode Materials LLC néven működött, amelyet a Roszatom nukleáris fűtőanyag ciklus vállalata, a TVEL hozott létre. A Roszatom azt közölte, hogy az új egység „modul típusú lítium-ionos targoncaakkumulátorokat fog fejleszteni és értékesíteni”.

Az elektromos járművek (electric vehicle, EV) szegmensen kívül a vállalat energiatárolási rendszerekre fog összpontosítani többek között vészhelyzeti áramellátást biztosító, megújuló energiával működő, valamint a hálózat terhelési igénybevételének egyenletesebbé tételét segítő alkalmazásokhoz.

A TVEL üzleti vállalkozásokkal aláírt szerződésekkel együtt a Rosatom állítása szerint már 120-nál több, részben folyamatban lévő, részben befejezett projekttel rendelkezik a lítium-ionos akkumulátorokkal ellátott tárolóeszközökre vonatkozóan: ezek átfogják az elektromos járművek területét a logisztikától kezdve az egyenáramú elektromos rendszerek alállomásain át egészen a szünetmentes tápegységgel ellátott (power supply, UPS) rendszerekig.

A Roszatom líthium-ionos akkumulátorait „az egyik leginkább költséghatékony és technológiailag fejlett megoldásnak” nevezte az intralogisztika terén, ezen kívül a lítium-ionos targoncaakkumulátorokat „robbanásbiztosnak”, „környezetbarátnak” írta le, és állításuk szerint az akkumulátorok lezártak, „nem igényelnek karbantartást”.

A RENERA ügyvezető igazgatója, Emin Askerov így nyilatkozott: „a vállalat átfogó megoldásokat kínál ügyfeleinknek, a megvalósíthatósági tanulmánytól kezdve a berendezések telepítésén keresztül egészen a garanciaidőn túli szolgáltatásokig”.

„Elkötelezettek vagyunk az ügyfelek műszaki specifikációra vonatkozó egyedi követelményeinek teljesítése mellett, és rugalmas kereskedelmi feltételeket biztosítunk. Már vannak lezárt, bérleti rendszerben működő projektjeink, és tervezzük a lízingelési é életcikluson alapuló megoldások elindítását is” – jelezte Askerov.

A Roszatom Oroszországban eddig három atomerőművet szállított, és 36 a megvalósítás különböző szakaszában járó egységen dolgozik külföldön, miközben szintén a cég állítja elő az Oroszország által felhasznált elektromos áram 19%-át is, és újabban más területekre, például a szélenergiára is kiterjesztette portfólióját. Eközben a TVEL üzemanyag cége Oroszországban 13 ország több, mint 70 erőműve számára állít elő nukleáris tüzelőanyagot az állam tulajdonát képező anyavállalattal együtt, amely 250 000-nél több munkavállalót foglalkoztat hozzávetőlegesen 350 különböző vállalati egységénél.

Forrás: pv-magazine