Olasz háztulajdonosok most ingyen telepítenek napelemes rendszereket

Az olasz kormány 110%-ra növelte az általa az épületek felújítására és az energiahatékonyság növelésére vonatkozó adókedvezményt – ebbe beletartozhatnak a tárolással kiegészített, tetőn elhelyezett napelemes rendszerek is. Az új intézkedés része az ún. Újraindítási rendeletnek (Relaunch Decree), amely útmutatásokból álló csomag, egyúttal a Covid-19 válságra adott válasz az olasz gazdaság újraélesztésére.

2020. május 22. péntek, forrás: mnnsz.hu

Az olasz kormány 55 milliárd eurót (60 milliárd USD) különített el az Újraindítási rendeleten keresztül, Gazdasági Ösztönöző Intézkedések formájában megvalósuló ösztönzések céljára, hogy segítse az ország gazdaságának a Covid-19 miatti leállítás utáni lassú helyreállítását.

Ez az intézkedés magában foglalja a 65% és 110% közötti ún. „öko-bónuszt” az épület felújítási projektekhez, valamint egy jelentős, a költségek 50%-tól 110%-ára emelkedő támogatásbeli ugrást az ilyen felújításokhoz kapcsolódó telepített napelemekre és tároló rendszerekre vonatkozóan.

A rendeletet az olasz kormány hivatalos lapjában szerdán tették közre, és máris hatályba lépett. Az olasz parlamentnek 60 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy az intézkedések kezdeti közzétételét követően bevezesse a törvény esetleges módosításait. Az új rendelkezések értelmében az öko-bónusz – amely a jövedelemadót (IRPEF) mérséklő visszatérítés – érvényesíthető minden 2020. július 1. és 2021. december 31. között felmerült ráfordítás esetén.

Három kategória

A hatóságok a 110%-os adókedvezményt három típusú felújítási projekt esetén alkalmazzák, beleértve az épületek szigetelését, a több lakásból álló apartman házak hűtési és fűtési rendszereinek cseréjét, és a különálló családi házak hűtési és fűtési rendszereinek cseréjét. Az összes többi felújításhoz kapcsolódó napelemes projekt, amely nem tartozik bele ezekbe a kategóriákba, nem kapja meg a szuper öko-bónuszt, de 50%-os adókedvezményre jogosult.

A háztulajdonosoknak három lehetőségük nyílik az öko-bónusz biztosítására: adókedvezmény érvényesítése útján a következő öt év során; az adóból levonható kedvezmények telepítőknek és termék beszállítóknak történő átutalása révén; és kiszámlázott árkedvezmények segítségével. Ha csak az első lehetőséggel élnek, akkor a háztulajdonosoknak meg kell előlegezniük a beruházás költségeit, míg a két másik lehetőség esetében nincs szükség kezdeti ráfordításra.

AZ olasz kormány kilowattonként 2 400 euróban maximalizálta a telepített fotovoltaikus rendszerek árát, és kilowattóránként 1000 euróban a tároló rendszerekét. Ez azt jelenti, hogy azok a háztulajdonosok, akik hajlandóak kiváló minőségű építési projektek megépítésére, további ráfordításokkal szembesülhetnek – különösen a tárolás terén.

Az összes napelemes rendszer vagy szolár plusz tárolási rendszer esetében, amelyet a 110%-os adókedvezménnyel telepítettek, engedélyezik a plusz energia hálózatba juttatását, de nem az „cambio sul posto” néven ismert olasz nettó elszámolásos rendszer keretében. Ez azt jelenti, hogy a többletek az olasz energiahivatal, a Gestore dei Servizi Energetici (GSE) részére kerülnek ingyenesen átadásra. Ebből következik, hogy a méretek rendszerezésénél azok könyvelhetnek el nagyobb nyereséget, akik magas saját felhasználási rátával számolnak vagy tárolási rendszer telepítésével.

Összetett projektek

„A szektor számára az Újraindítási rendelet természetesen hatalmas lehetőség a fotovoltaikus eszközöknek az olasz háztartások háztetején történő gyarapításához” – nyilatkozta Paolo Rocco Viscontini, az olasz napelem szövetség, az Italia Solare elnöke a pv magazine-nak.

Viscontini hangsúlyozta, hogy az adókedvezmények a fenntartható épületek projektjeire vonatkoznak, és jelezte, hogy a háztulajdonosoknak olyan minősítéssel rendelkező vállalatokhoz kell fordulniuk, amelyek hőtechnikai szakértőkkel működnek együtt. „Ez természetesen lehetőséget nyújt a szektor minőségen és szakértelmen alapuló integrált stratégiák szerinti minősítésére, és egyesületként annak kommunikálásán dolgozunk, hogy szükség van az ilyen típusú megközelítésre” – fejtette ki.

Viscontini kiemelte még a rendelkezések 2021 vége utáni fenntartásának fontosságát is, mindaddig, amíg az adókedvezmények szintje lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy új szakmai erőforrásokba invesztáljanak. „Ez akkor fog megtörténni,… Ha legalább öt év garantált” – állította. „Meggyőződésünk, hogy csak így alakulhat ki a szakértelem és mindenekelőtt a stabil munkahelyek.”

Olaszországban az elmúlt pár év során a fenntartható épületek projektjeihez járó 50%-os öko-bónusz – az olasz nettó elszámolásos rendszerrel, a Scambio sul posto-val együtt – volt a fő mozgatórugója a napenergiára épülő fejlesztéseknek.

Forrás: pv-magazine