Norvégia 51 MW napelemet telepített 2019-ben

A norvég napenergia ágazat szervezete, a Solenergiklyngen által közzétett adatok szerint ezzel az adattal az ország elérte az összesen 120 MW kapacitást az év végére. A 2019 során telepített új kapacitásokból körülbelül 20 MW hálózathoz nem csatlakoztatott projektekhez köthető.

2020. május 26. kedd, forrás: mnnsz.hu

Norvégia 2019 végére elérte a 120 MW napenergia termelő kapacitást, ez derül ki a norvég napenergia ágazatot képviselő testület, a Solenergiklyngen és a Multiconsult nevű hazai cég által kiadott adatokból.

Az ország az elmúlt évben 51 MW napelem kapacitással bővült, ebből 20 MW szigetüzemű rendszereket képviselt. Norvégia 2018-ban 23,5 MW napenergia kapacitást telepített, egy évvel korábban 18 MW, míg 2016-ban11 MW kapacitást.

A kereskedelmi és ipari létesítmények 60%-át tették ki a tavalyi növekedésnek, míg a lakóépületeken elhelyezett rendszerek a 35%-át.

Az elmúlt három év során telepített állománynak szinte teljes egészét a Plusskundeordningen – Plus Customer – programon keresztül telepítették, amely 2017 elején lépett érvénybe. A bevezetett rendszer egy nettó elszámolásos rendszer, amely gondoskodik a legfeljebb 100 kW kapacitású rendszerekkel megtermelt többlet energia energiaszolgáltatók általi megvásárlásáról.

A kibocsátás csökkentésével foglalkozó norvég közigazgatási szerv, az Enova biztosította a hátteret a fotovoltaikus rendszerek megvásárlásának és telepítésének költségei alapján járó a 25%-os kedvezményekhez.

Forrás: pv-magazine