New York kormányzója jelentős megújuló energia terveket vázolt

Andrew Cuomo 2021-es évi beszédében azt mondta, hogy „A zöld energia fontos erkölcsi kötelesség és egyben elsőrangú gazdasági lehetőség.”

2021. január 14. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

A 2021. január 13-án elmondott „State of the State Address” beszédében Andrew M. Cuomo kormányzó olyan kezdeményezéseket mutatott be, amelyek a megújuló energia bővítését, az átvitel kiépítését és a tiszta energiára alapozott gazdaságot célozzák.

„A zöld energia fontos erkölcsi kötelesség és egyben elsőrangú gazdasági lehetőség” – foglalta össze Cuomo. Azt jelezte, hogy a zöld energia program 12 400 MW zöld energiát fog termelni, „hogy 6 millió otthont szükségleteit fedezze, közvetlenül létrehozzon több mint 50 000 munkahelyet, és az állam egészében 29 milliárd amerikai dollár értékű befektetéshez nyújtson ösztönzést.”

A New York-i Állami Energiakutatási és Fejlesztési Hatóság (State Energy Research and Development Authority, NYSERDA) bejelentés formájában adott hangsúlyt a kormányzó 2021-re vonatkozó terveinek. A NYSERDA szerint az állam már az utóbbi öt évben részesévé vált a köz- és a magánszféra partnerségeinek (public-private partnership, PPP) 68 új nagyüzemi nagyságrendű megújuló energia létesítményen keresztül. Ezek az összesen 6,1 GW kapacitású létesítmények várhatóan 12 milliárd dollárnyi befektetést fognak felhasználni.

Erre alapozva New York az idei évben további 24 ipari léptékű projektre fog szerződést kötni, amelynek köszönhetően az állam által kiépített tiszta energia projektek teljes száma megközelíti a 100-at. A számítások szerint a 23 napelem erőmű és egy vízerőmű létesítmény együttesen 2,2 GW-ot fog termelni, a befektetések értéke eléri a 2,9 milliárd dollárt, és létrejön 3 400 munkahely is.

New York a szárazföldi szélerőmű által termelt energiát is szívesen látja. Az állam szerződést tervez aláírni az Equinor Wind US LLC céggel, amelynek keretében két új szárazföldi erőművet fejlesztenek összesen 2,49 GW nagyságrendben. A NYSERDA szerint az állam vállalatok kötelezettségvállalásait is biztosította szélturbinák alkatrészeinek gyártásával összefüggésben, és ezek hozzásegítik New York-t, hogy „globális szélenergia termelő erőművé” váljon.

A jövőbeli munkaerő felkészítése érdekében az állam 20 millió dollárt fektet egy új szárazföldi szélerőművekkel kapcsolatos képzést nyújtó intézetbe, amelynek a SUNY Stony Brook és a Farmingdale State Főiskolák égisze alá fognak tartozni.

A NYSDERA azt közölte, hogy számításaik szerint amint az ipari léptékű megújuló és szárazföldi szélerőművek elkészülnek, New York elektromos energiafelhasználásának több mint felét megújuló forrásokból tudják majd biztosítani, amely közelebb viszi az államot a 70%-os tiszta energia norma 2030-ig történő eléréséhez.

New York folytatni fogja az energiatárolást célzó technológiák fejlesztését és előtérbe helyezését is. Ennek érdekében a New York áramellátásárt felelős hatóság, a New York Power Authority (NYPA) megkezdte egy 20 MW-os akkumulátoros projekt építését New York északi részében, ez lesz az egyik legnagyobb projekt az állam folyamatosan bővülő, csaknem 1 GW-ot kitevő szerződéssel lekötött tárolási projektjei között. A NYSERDA szerint ezek a projektek segítenek majd biztosítani, hogy megújuló energiával láthassanak el 1,2 millió New York-i otthont.

Foglalkozni kell még az átvitelre irányuló nagyobb igénnyel is. A megújulók terjedésének támogatása valamint a „szükségtelen torlódás” költségeinek elkerülése érdekében az állam 250 mérföld hosszúságú „zöld energia továbbítását szolgáló szupersztrádát” fog építeni, összesen 2 milliárd dollár értékben. Az építést már el is kezdték a NYPA 86-mérföldes Smart Path projektjének formájában, és hamarosan a többi régióban is megkezdődik a többi kulcsfontosságú projekt kiépítése.

Ezen túl New York pályázati felhívást adott ki megújuló energia New York állam északi része és Kanada felől New York városába szállító fővezetékekre vonatkozóan. A NYSERDA meggyőződése szerint a jelenlegi és a tervezett átvitellel kapcsolatos beruházások 1000-nél több állást fognak teremteni és 5 milliárd dollárnyi befektetéssel bővítik a köz- és magánberuházások szektorát.

Forrás: pv-magazine