New York-i városok közösségi szolár programot indítanak, de egy csavarral

A közösségi szolár program teljes közösségeket lát el megújuló energiával és juttat el a közműszámlákban garantált megtakarításokhoz. De van benne egy újszerű csavar.

2021. február 19. péntek, forrás: mnnsz.hu

Brockport és Lima két falu New York állam területén, amelyek új közösségi szolár programot indítottak kimaradásos opcióval. Igen, így helyes: kimaradási opcióval.

A projektet a Joule Community Power fejlesztette, és hasonlít a hagyományos közösségi szolár kísérlethez, de van benne egy csavar. A terveknek megfelelően az önkormányzat az egész népességet beleveszi a projektbe, amellyel olyan nagyságrendre emeli a vásárlóerejüket, amelyeknek köszönhetően kedvezőbb feltételeket érhettek el, a szolár szolgáltatók ajánlatainak egyszerű versenyeztetésével.

Egy hagyományos belépéses opcióval bíró programmal ellentétben a háztulajdonosok automatikusan a program résztvevőivé válnak, anélkül, hogy bármilyen hitel vagy terhelés kerülne a szolgáltatótól érkező havi villanyszámlájuk egyenlegére.

Mi több, ennek a kísérleti programnak a keretében azoknak a háztulajdonosoknak, akik részt akarnak venni, nem kell részt venniük az egyszerűsített hitelképesség bírálaton, szerződést aláírni a kiosztásra kerülő termelésről vagy külön fizetniük a napelemek hiteléért.

A kívülmaradásos (opt-out) közösségi szolár program az induláskor 3 800-nál több háztartást fog magában foglalni; ezek a háztartások a program részesei lesznek legalább 25 éven keresztül.

A lakóknak jogukban áll bármikor, bármely oknál fogva kilépni, szankciók nélkül. Azonban ha kilépnek, akkor elveszítik azt a garantált 10%-os árcsökkentést, amelyet a közösségi napelemes program nyújt számukra.

„Az egyesített közösségi döntés egy olyan cél, amelynek érdekében Lima falu már négy éve dolgozik folyamatosan” – állította Lima polgármestere, John Wadach. „A Joule és helyi partnere, a Roctricity által nyújtott támogatásnak és a szakértelmüknek köszönhetően izgatottan várjuk, hogy lakóinkhoz eljuttathassuk a megújuló energiát a költségmegtakarításokkal együtt.”

Forrás: pv-magazine