Németország új megújuló energia törvényt vezet be

Az új keretszabályozás értelmében a tetőn elhelyezett napelemekre vonatkozó betáplálási tarifás rendszer megmarad, de csak a legfeljebb 300 kW kimenő teljesítményű fotovoltaikus rendszerek lesznek jogosultak a jelenlegi szintű KÁT díjakra. A 300-750 kW közötti méretű telepítések csak fele ekkora kifizetést fognak kapni. Ez utóbbi méretkategóriába tartozó rendszerek esetben azonban engedélyezik, hogy a megtermelt energiát saját maguk használják fel.

2020. december 21. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Németország parlamentje a múlt héten jóváhagyta az ország megújuló energiákra vonatkozó törvénytervezetének, az úgynevezett „EEG-Novelle-nek” a harmadik változatát.

Az új rendelkezésekkel számos változást fognak bevezetni a napenergia szektorban. Az egyik legfontosabb az úgynevezett EEG‐pótdíjak megfizetése alóli mentességgel kapcsolatos, amelyet rendszerint valamennyi áramtermelőre kivetnek, és ebből finanszírozzák az ország megújuló energiák támogatására irányuló rendszereit, ez a mentesség a 30 kW-ot meg nem haladó olyan napelemes rendszerek tulajdonosaira vonatkozik, amelyek évente legfeljebb 30 MWh mennyiséget állítanak elő. A korábbi szabályok szerint ezt a határt a 10 kW-os szintnél húzták meg. A januártól életbe lépő intézkedés vonatkozik a meglévő és az új fotovoltaikus rendszerekre is.

Továbbá a tetőn elhelyezett napelemekre vonatkozó betáplálási tarifás rendszer fennmarad – bár csak a legfeljebb 300 kW kapacitású rendszereknél – míg az előző keretszabályozás szerint ez a méretbeli határ 750 kW volt.

A 300 kW és 750 kW közötti napelem telepítések tulajdonosainak két különböző opciót kínálnak: a projektjeiket pályázati rendszer keretében közműmű nagyságrendű napelem erőműként építik meg, de akkor nem engedélyezett a saját fogyasztás; vagy a – a kisebb rendszerekhez képest feleakkora – KÁT kifizetés elfogadása – a megtermelt energia saját fogyasztásra történő felhasználásának lehetőségével.

A 750 kW fölötti kapacitással rendelkező fotovoltaikus erőművek a korábbi szabályoknak megfelelően jogosultak maradnak a prémium kifizetésére, de ezeket nyilvános pályázatokon kell kiválasztani.

A német iparág közömbösen reagált ezekre a rendelkezésekre. A német napenergia ipari társulás, a BSW-Solar szerint az új reformnak köszönhetően a piacot fékező tényezőkön lazítani fognak, ugyanakkor új piaci korlátozásokat is létre fognak hozni. A kereskedelmi testület egyrészt különösen attól tart, hogy a 300 és 750 kW közötti teljesítményű fotovoltaikus rendszerek után járó KÁT tarifák csökkentése jelentős piaci visszaesést idézhet elő.

Másrészt a BSW-Solar a legfeljebb 300 kW kapacitású fotovoltaikus rendszerek önfogyasztására vonatkozó mentesség bővítése jó irányba tett lépést képvisel. Azt is üdvözlik, hogy a meglévő, legfeljebb 7 kW kimenő teljesítményű fotovoltaikus rendszerek üzemeltetőit kizárják az okosórák telepítésére kötelezettek köréből.

Forrás: pv-magazine