Németország szövetségi hálózati ügynöksége 54 GW napelemet regisztrált

Németország szolár fejlesztői idén csaknem 5 GW új fotovoltaikus kapacitást telepítettek, csak decemberben további 525 MW bővítést hajtottak végre.

2021. február 3. szerda, forrás: mnnsz.hu

A Bundesnetzagentur (Németország szövetségi hálózati ügynöksége) szerint 2020 decemberében az ország 525 MW kapacitást telepített, amely 2019 decemberével, a 339,4 MW-tal összehasonlítva jelentős ugrás. Az adatok azt mutatják, hogy az ország napenergia piaca már helyreállt a COVID-19 kapcsán felmerült ellátási lánc zavarait és a projektek késedelmeit követően, a tavaly decemberi adat ráadásul 45 MW-tal meghaladja a novemberben telepített új kapacitásokat is.

A német fejlesztők a tavalyi évben összesen 4,88 GW napelemet telepítettek, ez csaknem 1 GW-os növekedést jelent 2019-hez képest. A fejlesztők az elmúlt év során hatalmas lépésekkel haladtak, az EnBW közmű vállalat építi az eddigi legnagyobbnak tekintett 187,5 MW-os napelem erőművet Berlin közelében. A beszállító Sungrow is be bejelentette, hogy inverter beszállítóként együttműködésbe kezd az Enerparc-kal Németország észak-keleti részében egy 90 MW-os grazi projekt kapcsán, amelynek a hálózathoz csatlakoztatására még idén sor kerül.

Az ország az új üzembe helyezéseket idén gyorsuló ütemben láthatta megvalósulni, miután a kormány hivatalosan eltörölte a napelemekre kiszabott, vitatott 52 GW-os felső korlátot. A szövetségi hálózati ügynöksége szerint Németország jelenleg összesen 53,6 GW szolár kapacitással bír, és a két millió naperőmű tavaly kicsivel több energiát állított elő, mint az egész ország elektromos áram szükségletének 10%-a.

Tavaly hozzávetőlegesen 184 000 új napelem erőművet telepítettek Németország területén, ezzel az ország fotovoltaikus kapacitása 27,6%-ra emelkedett. Ennek hajtóereje – a Szövetségi Napenergia Ágazat Társaság (Federal Association of the Solar Industry, BSW) szerint – a lakóépületi szegmensben jelentkező „különösen erőteljes” kereslet volt.

Tavaly a lakóépületeken elhelyezett napelemek adták a növekedés jelentős hányadát, a szövetség azt jelezte, hogy 15%-ról 23%-ra nőtt a legfeljebb 10 kWp teljesítmény-határértékű telepítések piaci részesedése. A tavalyi év során körülbelül 151 700 kisebb napelemes rendszert telepítettek, amelyeknek összesített kapacitása 1131 MW.

Másrészt a kereskedelmi telepítések „kevésbé erőteljes növekedést” mutattak az elmúlt 12 hónapban, részben a COVID-19 okozta zavarok és „a jelentős mértékben alacsonyabb piaci prémiumon” eredményeként – jelezte a kereskedelmi testület. A fejlesztők a 10 és 750 kWp közötti kategóriában 2 887 MW új napelemes erőmű kapacitást telepítettek az előző évben, amely 2019-hez képest 6%-os növekedést képvisel..

Carsten Körnig, a BSW ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy a növekedés üteme ígéretes, de felhívta a figyelmet, hogy ez még mindig „túl lassú” ahhoz, hogy hozzájáruljon Németország klímaváltozás mérséklését célzó célkitűzéseinek eléréséhez.

„Túl lassúak maradtunk ahhoz, hogy védetté váljunk a klímaváltozással szemben” – foglalta összes Körnig. „Az öt megawattnyi napelem megépítése, az évi öt gigawatt egy évre vetítve túl kevés.”