Németország megszünteti az 52 GW-os felső korlátot a szolár ösztönzőknél

Az ország koalíciós kormányzata hétfőn egyezségre jutott arra vonatkozóan, hogy megszüntetik a megújuló energiákra vonatkozó törvényben szereplő felső korlátot. Azonban Peter Altmaier, a gazdasági miniszter arról nem tett említést, hogy mikor valósítják meg az intézkedést.

2020. május 20. szerda, forrás: mnnsz.hu

Anémet pv-magazine cikke

Németország szövetségi kormánya végül egyezséget kötött annak szabályozására vonatkozóan is, hogy mekkora minimum távolságot kell tartani a lakóterületek és a parti szélturbinák között, ezt megerősítette a Kereszténydemokrata Unió nevében Carsten Linnemann, míg a Szociáldemokrata Párt nevében Matthias Miersch erősítette meg a bémet sajtóügynökség, a Deutsche Presse-Agentur felé. Ugyanakkor ez szabad utat biztosít a napelemek ösztönzésére vonatkozó 52 GW-os felső korlát eltörlésének is a lakóépületek és a kereskedelmi létesítmények szegmensében.

A korlát bevezetésére az ország megújuló energia törvényének (EEG) 2011-ben végrehajtott módosításán keresztül került sor. Ez az ország összes 750 kW alatti méretű napelemes rendszerére vonatkozó betáplálási tarifa program végét jelentette.

A napenergia fejlesztések jelenlegi szintjét figyelembe véve az 52 GW-os küszöböt legkésőbb az ősz folyamán elérték volna. De maga a lehetőség, hogy megmaradhat a felső korlát, erősen rányomta bélyegét a német szolár ágazat hangulatára. A német napenergia ipari társulás (BSW-Solar) szerint az üzleti várakozások indexe idén január és április között a felére zsugorodott.

A megállapodás megkötését követően Peter Altmaier gazdasági miniszter nem adott meg konkrét ütemezést az 52 GW-os felső korlát eltörlésére vonatkozóan.

„Ezzel a megállapodással kiegyensúlyozott megoldást sikerült találnunk arra vonatkozóan, hogy az országot megnyissuk a szélmentes területek számára” – vélte. „És megtartjuk a szavunkat a fotovoltaikus felső határ eltörlésére vonatkozóan.”

Altmaier azt mondta, hogy ez a megállapodást „kiváló eredménynek tekinti az energia átmenet és a klímavédelem szempontjából.” Azt állítja, hogy ez biztosítja az „erős ösztönzést a gazdaság és a foglalkoztatás számára, különösen ezekben a nehéz időkben.” A jóváhagyási folyamat felgyorsításáról szóló megállapodást illetően Altmaier azt állította, hogy a jövőben gyakrabban fogják alkalmazni a digitális lehetőségeket.

Forrás: pv-magazine