Németország elindítja első szénkivezetést ellensúlyozó kifizetésekre irányuló árverését

Németország szövetségi hálózati ügynöksége, a Bundesnetzagentur bejelentette, hogy 4 GW széntüzelésű kapacitást fog megszüntetni ennek az eljárásnak a segítségével, amelynek során az erőművek üzemeltetői versengenek egyszeri kifizetésekért cserébe tevékenységük megszüntetéséért vagy átalakításáért.

2020. augusztus 5. szerda, forrás: mnnsz.hu

A német pv-magazine-ban jelent meg

„Németországban véget ér a szénalapú áramtermelés” – mondta Jochen Homann.

A szövetségi hálózati ügynökség, a Bundesnetzagentur elnöke nyilatkozatot adott ki, amelyben bejelentette az első olyan árverést, amely az erőműtulajdonosok felé teljesítendő kompenzációs kifizetések meghatározását szolgálja egy még függőben lévő törvény értelmében, amelynek szerepe a szennyező tüzelőanyagok használatának felszámolása lenne az országban.

Az ügynökség közlése szerint a pályázat eredményeként 4 GW széntüzelésű áramtermelési kapacitást zárnának be, ehhez az ajánlatok benyújtásának határideje szeptember 1. Az árverés szabályainak értelmében a kőszéntüzelésű és a kisebb barnaszénnel működő erőművek tulajdonosai a létesítményük által előállított elektromos áram megawattonkénti összegével fognak pályázni, amely tükrözi azt a kompenzációs kifizetést, amelyet majd elfogadnak a fosszilis tüzelőanyagok mellőzéséért cserébe.

Szén-dioxid megtakarítás

Ha túljelentkezés áll elő, a Bundesnetzagentur – amely a pályázat első fordulójából kizárta a Németország déli részében található létesítményeket, hogy először a nagyobb arányú szennyezést okozó kőszénnel működőkre összpontosítsanak – fontolóra fogja venni a szén-dioxid kibocsátás mérséklődésének előnyeit is minden egyes pályázatnál. A sikeres pályázatot benyújtó széntüzelésű erőművet üzemeltetők egyszeri kifizetésben fognak részesülni, ennek összege a pályázatukban szereplő összeg szorozva létesítményük múltbéli termelési szintjével.

Azonban a pályázat alapjául szolgáló törvény meghozása késedelmet szenved, és ez aláaknázhatja az egész folyamatot. Bár széntüzelésű erőművel lezárására vonatkozó törvényt – a Kohleverstromungsbeendigungsgesetz-t, vagy KVBG-t – jóváhagyta a Bundestag, ehhez még zöld utat kell adnia az Európai Bizottság állami támogatásokkal foglalkozó szervezetének.

Ha a KVBG-t nem iktatják be törvényként szeptember 1-jéig, akkor nem kerül sor a pályázat első fordulójára ezt a Bundesnetzagentur is megerősítette. A törvényhozás előtt álló újabb akadály a Szövetségi Alkotmánybíróság lehet, mivel az Essen-i székhelyű közműcég, a Steag azt jelezte, hogy alkotmányos panasszal kíván élni, hogy növeljék a pályázat keretében kivezetésre kerülő széntüzelésű kapacitások volumenét, és hogy a megállapodásban szereplő kompenzációk összegét csak előzetes összegnek minősítsék.

Pályázati fordulók

A beiktatandó törvény 2027-ig számos pályázati fordulót iktatna be, amelyen az összes kőszénnel működő erőmű jogosult lenne részt venni, amelynek a termelési kapacitása nem éri el a 150 MW-ot.

A Bundesnetzagentur-t képviselő Homann így fogalmazott: „A pályázatok olyan ösztönző erőt képviselhetnek, amely gyorsan elsöpörheti a klímára leginkább veszélyt jelentő kőszéntüzelésű erőműveket. Ugyanakkor az [energia] ellátás biztonsága továbbra is garantált marad.”

A létesítmények üzemeltető által igényelhető kompenzáció maximális értéke az árverési program első fordulójában 165 euró/MWh. A KVBG hatályba lépése után kerül sor, és attól kezdve azokban a létesítményekben tilos szenet vagy lignitet égetni.

Forrás: pv-magazine