Németország 380 MW napelemet telepített áprilisban

A háztetők szegmens továbbra is ütemes növekedést mutatott, azonban a közmű nagyságrendű napelemek telepítése lassult az elmúlt hónapokban. 2020 első négy hónapjában az újonnan telepített napelemes rendszerek összesen 1479,5 MW termelési kapacitást biztosítottak, a tavalyi év azonos időszakában ez körülbelül 1,6 GW volt. Április végére az ország rendelkezésre álló összesített napelem kapacitása elérte az 50,46 GW szintet.

2020. június 3. szerda, forrás: mnnsz.hu

A német pv-magazine-ban jelent meg

A német napelem piac áprilisban a Covid-19 válság ellenére gyorsuló ütemben folytatta növekedését.

Németország szövetségi hálózati ügynöksége, a Bundesnetzagentur által kiadott statisztikák azt jelzik, hogy a hónap 379,9 MW új szolár kapacitással zárult, amely enyhe emelkedést jelent a legutóbbi hónapok összesítéseihez képest, azonban ebben az évben a legmagasabb havi megtérülést jegyezhették fel.

Az év első négy hónapjában ez a napelemekre vonatkozó adatot 1479,5 MW szintre hozta, amelyet az előző év ugyanezen időszakának körülbelül 1,6 GW-jával kell összehasonlítani, és Németország összes kapacitása április végére hozzávetőlegesen 50,46 GW lett. Peter Altmaier, a Szövetség közgazdasági ügyekért felelős minisztere azt nyilatkozta, hogy a napelemekre kiszabott 52 GW-os felső korlátot – amely automatikusan leállítaná a támogatások kifizetését – el fogják törölni, mielőtt elérnék ezt a mérföldkövet.

A betáplálási tarifákra (feed-in tariff, FIT) épülő rendszer által finanszírozott tetőre telepített napelemes program továbbra is a növekedés motorja, amely áprilisban 318 MW új kapacitást eredményezett, jelezve a közegészségügyi válsághelyzet mostanáig mérsékelt hatását a lakóépületek és kereskedelmi létesítmények napelemek iránti keresletére.

Ezzel ellentétben csupán 23 MW közüzemi léptékű napelem erőművet adtak át áprilisban.

A hálózathoz csatlakoztatott napelemek ismét 1,4%-os csökkenést tesznek esedékessé a kifizetett betáplálási tarifák esetében, ahogyan ez februárban is történt.

Forrás: pv-magazine